Antisemitische incidenten stegen tot een recordhoogte in het Verenigd Koninkrijk in 2018

Antisemitische incidenten stegen tot een recordhoogte in het Verenigd Koninkrijk in 2018, volgens het jaarverslag van het Joodse gemeenschapsorgaan belast met het toezicht op de veiligheid van de gemeenschap.

De Community Security Trust (CST) zei dat er 1.182 antisemitische incidenten in het hele land waren in 2018, het hoogste jaarlijkse totaal van antisemitische incidenten die de organisatie ooit heeft geregistreerd, gedurende een jaar waarin krantenkoppen over antisemitisme in de Britse oppositiepartij Labour en politieke spanningen in de Het Midden-Oosten op regelmatige basis verschenen.

CST heeft 1.420 antisemitische incidenten in 2017 en 1.375 in 2016 bij elkaar gebracht, die beide ook recordtotalen waren in een verzamelingsproces van gegevens dat teruggaat tot 1984. CST heeft meer dan 100 antisemitische incidenten geregistreerd in elke maand van 2018, de eerste keer dat dit ooit is gebeurd in een enkel kalenderjaar.

“Dit patroon van consistent hoge incidenttotalen suggereert een blijvende situatie waarin mensen met antisemitische attitudes meer vertrouwen lijken te hebben om hun mening te uiten, terwijl slachtoffers van incidenten en verslaggevers mogelijk meer gemotiveerd zijn om het antisemitisme te melden dat ze ervaren of tegenkomen,” verklaarde CST bij het waargenomen rapport.

Het rapport meldde dat de hoogste maandelijkse totalen in 2018 in mei kwamen met 182 antisemitische incidenten; april, met 151 incidenten; augustus, met 150 incidenten; en september, met 148 incidenten.”Het is waarschijnlijk dat deze hogere maandelijkse totalen deels werden veroorzaakt door reacties op politieke gebeurtenissen in het VK en in het buitenland, waarbij de Labour-partij en geweld aan de grens van Israël en Gaza werden betrokken, gedurende die maanden”, aldus de CST-verklaring.

CST bracht 148 antisemitische incidenten tijdens het afgelopen jaar onder de aandacht: “dat waren voorbeelden van, of vonden plaats in de directe context van, argumenten over vermeend antisemitisme in de Labour Party.” De organisatie zei: “van deze 148 incidenten kwamen er 49 in augustus 16 in september en 15 in april. Dit waren allemaal maanden waarin aantijgingen van antisemitisme in de Labour-partij aanzienlijke media- en politieke aandacht trokken.”

Het meest voorkomende type incident dat door CST in 2018 werd geregistreerd, betrof verbaal geweld dat willekeurig was gericht op zichtbaar Joodse mensen in het openbaar. In 483 incidenten waren de slachtoffers Joodse mensen, mannen of vrouwen, aangevallen of mishandeld terwijl ze hun dagelijkse activiteiten op openbare plaatsen uitvoerden. In ten minste 224 incidenten waren de slachtoffers zichtbaar Joods, meestal vanwege hun religieuze of traditionele kleding, schooluniform of sieraden met Joodse symbolen. Een totaal van 724 incidenten betrof mondeling antisemitisch misbruik.

Gewelddadige aanvallen waren echter afgenomen. CST registreerde een daling van 17 procent van het aantal gewelddadige antisemitische aanvallen, van 149 in 2017 tot 123 in 2018. Een van deze gewelddadige incidenten werd door CST geclassificeerd als ‘extreem geweld’, wat betekent dat het ging om potentieel ernstig lichamelijk letsel (GBH) of een bedreiging voor het leven.

Bijna 75 procent van de incidenten vond plaats in en rond Londen en Manchester, de thuisbasis van de twee grootste Britse joodse gemeenschappen. Antisemitische incidenten werden ook waargenomen in Liverpool, Glasgow, Leeds, Sheffield en andere steden. Wat betreft het vaststellen van de identiteit van de daders, heeft het CST-rapport relevante informatie verkregen in 502 van de geregistreerde incidenten.

“Hiervan werden 300 daders (60 procent) beschreven als “blank – Noord-Europees”; 18 daders (vier procent) werden beschreven als “blank – Zuid-Europees”; 73 daders (15 procent) werden beschreven als “zwart”; 64 daders (13 procent) werden beschreven als ‘Zuid-Aziatisch’; drie daders (0,5 procent) werden beschreven als ‘Verre Oosten of Zuidoost-Azië’; en 44 overtreders (negen procent) werden beschreven als “Arabisch of Noord-Afrikaan”, aldus het CST-rapport.

De Britse minister van Binnenlandse Zaken, Sajid Javid, zei dat de antisemitische daden “volkomen verwerpelijk zijn en geen plaats hebben in de maatschappij.” Javid merkte op: “De Joodse gemeenschap zou deze aanvallen niet moeten tolereren en we doen er alles aan om de samenleving te bevrijden van deze giftige meningen.”

Labour-parlementariër John Mann, die voorzitter is van de partijoverschrijdende groep van het Britse parlement tegen antisemitisme, merkte op dat de CST-cijfers “niet verrassend, inderdaad voorspelbaar” zijn. “Als je de hele antisemitische aanval op sociale media als slechts één incident beschouwt, is in feite het probleem groter dan de incidentcijfers suggereren,” verklaarde Mann in een verklaring. “Het is nu tijd voor iedereen in het parlement om op te staan, geteld te worden en naast CST te staan ​​in de strijd tegen antisemitisme.”


Bronnen:

♦ naar een artikelUK Jewish Communal Body Reports Record Number of Antisemitic Outrages During 2018” van 7 februari 2019 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikel van Yaakov Schwartz “UK anti-Semitism breaks record high for 3rd year in a row, says watchdog” van 7 februari 2019 en een artikelUK Labour lawmakers lash leaders on anti-Semitism figures” van 12 februari 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Shalom Bear “UK Antisemitism at 30 Year High, Half of UK Jews See No Future in England” van 14 januari 2015 op de site van The Jewish Press

2 gedachtes over “Antisemitische incidenten stegen tot een recordhoogte in het Verenigd Koninkrijk in 2018

  1. Groot Britannie, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Belgie, Zweden, Ierland en nog een paar van deze beschaafde EU exemplaren bewijzen dat Jodenhaat vooral een Europees probleem is maar verder niets met Judaisme te maken heeft.

    De moderne versie is het Palestinisme, wat de legitimatie is van het aloude Antisemitisme.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.