Mensenrechten organisatie klaagt 40 jaar ‘open ophangcultuur’ aan in Iran

Plaatje hierboven: Teheran, zomer 2018. Iraanse vrouwen demonstreren zonder hoofddoek tegen het regime in Teheran [beeldbron: Hamed Saber/Flickr]

Progetto Dreyfus, een Italiaanse waakhond die het Midden-Oosten observeert, heeft Iran veroordeeld als protest voor hun gebrek aan democratie binnen de regering en de vrije meningsuiting voor het publiek in de Iraanse samenleving, naar aanleiding van de 40ste Verjaardag van de Islamitische Revolutie van Iran.

Progetto Dreyfus is een ‘non-profitorganisatie die strijdt tegen antisemitisme, fundamentalisme en elke vorm van discriminatie’ en zoals gezegd, heeft de organisatie haar focus onlangs op Iran gericht.

De waakhond heeft zich geconcentreerd op de vijandige politiek van Iran, schendingen van de mensenrechten en archaïsche idealen, bewerend dat Iran het “meest agressieve land in de internationale politiek” is en dat normale bondgenoten van de Arabische staat eerder allianties zoeken met Israël in plaats van Iran in om zichzelf te beschermen tegen de ideologie van de religieuze leiders van het Iraanse regime.

Omdat een regering met een sjiitische islam de aangewezen religie van het land is, heeft Iran te maken gehad met vele gelegenheden waarbij ze scheuren veroorzaakten met hun soennitische buren, zoals Egypte en Saoedi-Arabië vanwege hun ‘agressieve politiek’. “Moderne democratieën respecteren de mensenrechten. Iran doet dat niet!“, verklaarde Progetto Dreyfus in een tweet op 7 februari jl.

De Iraanse Opperste Leider Ali Khamenei en zijn regering arriveerden 40 jaar geleden in het land en “vanaf dat moment heeft het theocratische regime duizenden mensen, vrouwen en minderheden die nog steeds onderdrukt zijn, geëxecuteerde”, zei Progetto Dreyfus. Volgens de waakhond zijn de Iraanse regering en het leiderschap binnen het regime medeplichtig aan mensenrechtenschendingen sinds de Iraanse Revolutie van 1979.

“’Iran is niet alleen de gevaarlijkste bedreiging voor de veiligheid van Israël, het is ook een kampioen in de staatsmoord op echte of vermeende homoseksuelen,” zei Volker Beck, een politicus van de Duitse partijpartij groene partij en docent aan het Centrum voor Studies in Godsdienstwetenschappen (CERES) aan de Ruhr-universiteit in Bochum. “Het zou wenselijk zijn voor de federale overheid om de mensenrechtenschendingen van Iran meer een probleem te maken.”

Iran viert 40 jaar ‘Open Ophang’ cultuur

Iets meer dan twee weken geleden hing de Islamitische Republiek Iran publiekelijk een 31-jarige Iraanse man nadat hij schuldig was bevonden aan aanklachten in verband met schendingen van de anti-homowetgeving van Iran, volgens het door de staat gecontroleerde Iraanse Studentennieuws Agency.

“De LGBT-gemeenschap in Iran heeft de afgelopen 40 jaar in paniek geleefd”, zegt Alireza Nader, CEO van Washington, DC-gebaseerd onderzoek en belangenorganisatie New Iran. “Volgende keer spreekt minister van Buitenlandse Zaken Zarif in Washington, de gastheer en het publiek moeten hem vragen waarom zijn regime een van de top beulen van homo’s in de wereld is.”

De Islamitische Republiek is ook medeplichtig aan de onderdrukking van niet-moslimminderheden. De HRW schreef dat Iran “vrijheid van godsdienst voor Bahá’ís ontkent … en hen discrimineert. Minstens 136 bahá’í’s werden vanaf mei 2014 in Iraanse gevangenissen vastgehouden.”

Amnesty International en Human Rights Watch hebben de Islamitische Republiek Iran scherp veroordeeld vanwege zijn ingrijpende gewelddadige optreden tegen christenen en derwisjen, waaronder het opleggen van lange gevangenisstraffen aan leden van religieuze minderheidsgroeperingen.

De aanhoudende ernstige schending van de mensenrechten en de pre-verkiezingsbeloften door de Iraanse president Hassan Rouhani hebben de waargenomen weerspiegeling van een regime dat niet serieus is met het naleven van de fundamentele mensenrechtennormen of verklaringen dat het geen kernwapenapparaat zal bouwen.

Iraanse vrouwen vóór (boven) en nà (onder) de Sjiitische Revolutie van 1978


Bronnen:

♦ naar een artikel van Zachary Keyser en Benjamin Weinthal “Human Rights NGO condems Iran for forty-years of continued violations – Progetto Dreyfus is a “non-profit association that fights against antisemitism, fundamentalism and any kind of discrimination” and as noted, has recently set its sights on Iran” van 12 februari 2019 op de site van The Jerusalem Post

2 gedachtes over “Mensenrechten organisatie klaagt 40 jaar ‘open ophangcultuur’ aan in Iran

  1. Het is dan ook jammer dat al deze vrouwen en opgeknoopte homo’s en “disidenten” Europa’s Federika Mogherini, Merkel, Macron, May & de rest niet persoonlijk kunnen bedanken voor het steunen van dit terreur regime.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.