Warschau Conferentie in Polen kan een nieuw tijdperk inluiden voor Israël

Plaatje hierboven: De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Jacek Czaputowicz, de Amerikaanse vicepresident Mike Pence, de Poolse president Andrzej Duda, premier Benjamin Netanyahu en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo poseren voor een familiefoto op de conferentie over vrede en veiligheid in het Midden-Oosten in Warschau op 13 februari 2019 [beeldbron: AFP]

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu ontving een warm welkom van de minister van Buitenlandse Zaken van Oman, Yusuf bin Alawi, tijdens een grote conferentie in het Midden-Oosten in Polen die woensdag begon.

De top biedt Netanyahu de gelegenheid om de verbeterde relaties van Israël met de Arabische Golfstaten te demonstreren. Van verschillende hoogwaardigheidsbekleders van de Golf wordt verwacht dat zij aanwezig zijn bij een mogelijke aanval van geweld tegen ongenodigd Iran, waarbij de Palestijnen aandringen op een boycot van de conferentie.

De Verenigde Staten en Polen sponsoren de conferentie in Warschau, die officieel gericht is op het bevorderen van vrede en veiligheid in Midden-Oosten, maar lijkt gericht te zijn op het isoleren van Iran. Iran heeft de bijeenkomst veroordeeld als een Amerikaans anti-Iran ‘circus’. Rusland heeft gezegd dat het niet aanwezig zal zijn, en Federica Mogherini, hoofd van de buitenlandse politiek van de Europese Unie, slaat ook de gebeurtenis over.

Voor de Trump-regering is het een opvallende gelegenheid om alle bondgenoten in het Midden-Oosten te verzamelen. Voor Polen biedt het een kans om de banden met Washington te versterken, omdat het meer bescherming tegen Rusland zoekt.

Maar de echte winnaar zou Netanyahu kunnen zijn, die herhaaldelijk heeft verklaard dat Israël clandestien goede relaties heeft opgebouwd met verschillende Arabische staten, ondanks een gebrek aan officiële banden. Door dergelijke contacten in de openbaarheid te brengen, wordt een grote diplomatieke coup geslagen, waardoor een zegel van goedkeuring wordt gegeven aan zijn doel om de positie van Israël in de wereld te verbeteren.

Een nieuw tijdperk
Het kantoor van Netanyahu bracht woensdag een video uit waarop hij de minister van Buitenlandse Zaken van Oman, Yusuf bin Alawi, ontmoette.

Netanyahu, die oktober vorig jaar Oman bezocht, noemde de uitnodiging aan de Golfstaat ‘moedig’ en zei dat ‘veel’ landen het voorbeeld van Oman volgen, wat erop wijst dat er tijdens de conferentie extra vergaderingen zouden plaatsvinden. Bin Alawi zei dat mensen in het Midden-Oosten “veel hebben geleden’ omdat ze vasthouden aan het verleden en zeiden dat de bijeenkomst van woensdag een ‘nieuw tijdperk’ weerspiegelde.

Netanyahu voegde hieraan toe: “De moedige beslissing van Sultan Qaboos om mij uit te nodigen naar Oman verandert de wereld. Het wijst de weg voor vele anderen om te doen wat je zei, niet om vast te zitten in het verleden, maar om de toekomst te grijpen. Velen volgen deze leiding, en mag ik zeggen, ook in deze conferentie.” Hij vervolgde: “Ik dank u voor dit positieve beleid dat kan leiden tot vrede en welvaart voor iedereen. Ik wil je namens het volk van Israël bedanken, en ik sta mezelf toe namens veel mensen in het Midden-Oosten te zeggen.

Voordat hij naar Polen vertrok, vertelde Netanyahu de verslaggevers op dinsdag dat tijdens de conferentie de focus op Iran zal zijn, een kwestie waarvan hij zei dat die “Israël verenigt, de Verenigde Staten en vele landen in de wereld.”

Danny Danon, de ambassadeur van Israel, zei dat zijn privécontacten met Arabische functionarissen veel warmer zijn dan wat er in het openbaar wordt gezegd. “Vanaf nu werken ze al samen met ons”, vertelde hij onlangs aan verslaggevers in Jeruzalem. “We vragen hen om ons te erkennen en zich niet te schamen voor het gebruik van onze technologie of onze verdedigingssystemen.”

Israël heeft vredesakkoorden getekend met Egypte en Jordanië en de banden die al lang in de schaduw met andere Arabische landen zijn blijven hangen, zijn begonnen te ontstaan, omdat gedeelde zorgen over Iran de Palestijnse kwestie de afgelopen jaren hebben overschaduwd.

Dagen na Netanyahu’s bezoek aan Oman vertrokken twee van zijn kabinetsministers vorige herfst naar de Verenigde Arabische Emiraten voor een veiligheidsconferentie en om een ​​Israëlische delegatie toe te juichen tijdens een judotoernooi – waar het Israëlische volkslied werd gespeeld nadat een Israëlische concurrent goud won.

Saoedi-Arabië, waarvan lang werd gezegd dat het een heimelijke band met Israël had, hief afgelopen voorjaar een decennia lang verbod op het gebruik van zijn luchtruim op voor vluchten naar Israël. De leiders van de kleine golfnatie Bahrein hebben ook de bereidheid uitgedrukt om de relaties te normaliseren.

Arabische Golfstaten hebben minder uitgesproken stem gegeven aan hun traditionele antipathie jegens Israël, omdat zij in toenemende mate bang zijn geworden voor Iran vanwege zijn betrokkenheid bij verschillende regionale conflicten en de steun voor verschillende gewapende terreurgroepen. Dichter bij Israël komen, helpt hen ook om in de gunst te komen in Washington.

De ministers van Buitenlandse Zaken van Saoedi-Arabië en de VAE plannen tevens om de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo bij te wonen en te ontmoeten. Het is onduidelijk wat hun betrokkenheid zal zijn met de Israëlische delegatie. Netanyahu bezocht onlangs de Afrikaanse Tsjaad met meerderheid van de moslims om na 50 jaar de relaties officieel te herstellen en beloofde dat er binnenkort meer van dergelijke bezoeken en aankondigingen zouden komen.


Bronnen:

♦ naar een artikelArab Leader Lauds ‘New Era’ in Relations with Israel at Mideast Summit” van 13 februari 2019 en een artikelPalestinians Beg Arab Nations to Boycott Mideast Summit in Poland” van 11 februari 2019 op de site van United With Israel

♦ naar een artikel van Raphael Ahren “At Warsaw conference, Pence hails Netanyahu ‘breaking bread’ with Arab leaders – US vice president says joint US-Polish hosted event is a symbol of further cooperation and a brighter future for the troubled region” van 14 februari 2019 en een artikelToward a change in the old Israeli-Arab peace equation – Even without progress on peace with the Palestinians, Israel is able to forge ties with Arab states — within limits” van 5 februari 2019 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.