VN stelt zwarte lijst op van Israëlische bedrijven die opereren voorbij de Groene Lijn

De Hoge Commissaris van de VN voor de Mensenrechten zal een zwarte lijst publiceren van Israëlische bedrijven die opereren voorbij de Groene Lijn van april 1949 (aka pre-1967 lijn), waaronder enkele van de grootste bedrijven in het land, waardoor ze mogelijk worden blootgesteld aan gerechtelijke stappen in het buitenland.

De lijst wordt volgende maand vrijgegeven tijdens de 40ste Sessie van de Raad voor Mensenrechten (OHCHR), die plaatsvindt van 25 februari tot 22 maart 2019, volgens een bericht op Ynet news site. Die stap is gezet ondanks diplomatieke tegenstand van Israël en de VS, die blijkbaar al heeft geleid tot verschillende vertragingen bij het vrijgeven van de lang bedreigde lijst.

De zwarte lijst omvat bedrijven die zaken doen in Judea & Samaria (aka de Westelijke Jordaanoever), de Golanhoogvlakte en Oost-Jeruzalem, waaronder veel van Israëls grootste bedrijven, aldus het rapport. Bedrijven die geïnformeerd worden dat ze mogelijk op de lijst staan, zijn onder meer de farmaceutische fabrikant Teva, defensiebedrijf Elbit, de supermarktketens Rami Levi en Shufersal, Egged transport, Bank Hapoalim en Bank Leumi.

Tal Granot-Goldstein, CEO van het Hot Cable Network, deed een beroep op premier Benjamin Netanyahu en Yuval Rotem, directeur van het ministerie van Buitenlandse Zaken om te proberen te helpen. De lijst luidde: “De bedrijven zouden kunnen worden blootgesteld aan juridische procedures en investeringen kunnen veroorzaken om het land te ontvluchten.” Het senior management van Hot ontving in september een brief van de VN-commissie met de mededeling dat ze mogelijk op de lijst stonden, meldde Ynet.

In januari 2018 meldde een rapport van het VN-kantoor van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten dat 206 bedrijven werden beschuldigd van zakendoen in de nederzettingen, maar ze vermeldde deze niet bij naam. Het rapport meldde dat slechts 64 van de bedrijven waren gecontacteerd over de beschuldigingen in die tijd, waardoor een vertraging in de publicatie van hun namen in een database noodzakelijk was.

De database, bedoeld om een ​​lijst te maken van alle bedrijven die zaken doen met Israëli’s op de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Golanhoogten, werd voor het eerst uitgesteld in februari 2017, bijna een jaar nadat de Mensenrechtenraad een resolutie had aangenomen waarin werd opgeroepen tot de creatie van dergelijke zwarte lijst.

De VS trokken zich in juni 2018 terug uit de 47 leden tellende VN-Mensenrechtenraad en verlaagden de financiering in augustus aan de organisatie, gedeeltelijk als gevolg van wat Washington de ‘niet aflatende bevooroordeeldheid’ jegens Israël van de UNHRC noemde. Israël is geen lid van de raad.

Enough is Enough: Announcing March 18th Rally in Geneva to Protest UN Assault on Israel

Op 18 maart 2019, zal de UNHRC zijn eerste richtlijn overtreden – om gelijkheid en universaliteit te handhaven – door Israëls in het viezier te nemen met 7 schadelijke rapporten. Als u gelooft dat alle mensen recht hebben op mensenrechten, en dat alle naties gelijke behandeling verdienen, volg ons dan op 18 maart in Genève:


Bronnen:

♦ naar een artikelUN set to publish blacklist of Israeli companies operating over Green Line” van 13 februari 2019 en een artikelUN omits ‘blacklist’ from report on firms doing business in settlements” van 31 januari 2019 en een artikelHaving pulled out of UNHRC, Bolton says US will now cut its funding” van 23 augustus 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelEnough is Enough: March 18th Rally in Geneva to Protest UN Assault on Israel” van 6 februari 2019 op de site van UN WATCH

7 gedachtes over “VN stelt zwarte lijst op van Israëlische bedrijven die opereren voorbij de Groene Lijn

 1. Het gekke is dat niet alleen Israëlische bedrijven op de “blacklist”komen maar ook wereldbedrijven als coca-cola Adidas, heineken en Nestle : deze brengen veel jobs naar Judea/Samaria !!wat gaat UN hiermee toe ? superhoge werkloosheid onder “pally’s” ? eeuwige armoede ? de pally’s zelf hebben geen industrie , geen export , geen kredietwaardigheid bij banken , geen parlement en geen functionele regering ! moeten al deze sloebers van de honger naar Europa? OCMW gaat falen met deze gasten !

  Like

 2. Ongetwijfeld hebben jullie allemaal gelijk en ik begrijp jullie frustratie. Volgens mij, vanwege mijn achtergrond, zouden de bestuurders van Israëlische bedrijven een reële schets van de situatie behoren te maken (dat hebben ze waarschijnlijk al gedaan), een reëel plaatje te kunnen geven van de gevolgen van hun activiteiten voor de bevolking en de werknemers achter de groene lijn en de gevolgen voor welvaart en welzijn. Ook op langere termijn. Met inbegrip van educatiekansen.
  Als de bevolking het beter krijgt dan is het onwaarschijnlijk dat men terug wil naar de oude situatie.
  De VN kan wel een hoop willen. Ondertussen is er geen behoorlijk bestuur in ‘Palestina’, zijn er geen formele grenzen en liggen alle partijen daar met elkaar in de clinch. Dus de Israeli’s kunnen beter het goede voorbeeld geven. Er zijn klanten die vrij zijn om te kopen. Palestijnse Arabieren zijn vrij om zo aan werk te komen en hun leven te verbeteren. Uiteindelijk zullen deze Arabieren zich ook tegen de dwingelandij van de VN keren.

  Like

 3. Het zou beter zijn als de UNCHR eens een kijkje nam in Tibet, Cyprus en Syrië i.p.v. hypocriete stappen tegen een democratische staat als Israël te nemen. Juridisch slaat het nergens op. Ook een kijkje in Gaza (Hamas) zou ze kunnen helpen om de politieke blik weer helder te krijgen. Wordt wakker!!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.