Amerikaanse documentaire over nazibijeenkomst in 1939 in New York genomineerd voor Oscar

Op 20 februari 1939 is het exact 80 jaar geleden dat zich zowat 20.000 Amerikanen verzamelden in Madison Square Garden in New York om de opkomst van het nazisme te vieren – een gebeurtenis in de Amerikaanse geschiedenis die grotendeels vergeten is.

A Night at The Garden, volledig gemaakt van archiefmateriaal dat die avond is gefilmd, voert het publiek naar deze huiveringwekkende bijeenkomst en werpt een licht op de kracht van demagogie en antisemitisme in de Verenigde Staten.

A Night at The Garden, een korte documentaire uit 2017 werd geregisseerd door Marshall Curry en geproduceerd door Laura Poitras en Charlotte Cook met Field of Vision. De zeven minuten durende film bestaat volledig uit archiefmateriaal en bevat een toespraak van Fritz Julius Kuhn, de leider van de Duitse Amerikaanse Bund, waarin antisemitische en pro-blanke-christelijke sentimenten worden ontvouwd.

In een deel van de toespraak van Fritz Kuhn die niet in de film staat, juicht hij Father Coughlin toe, wiens radioshows waarbij Hitler en Mussolini werden geprezen voor het bereiken van een publiek van 30 miljoen Amerikanen. Henry Ford en Charles Lindbergh uitten op de bijeenkomst hun antisemitische overtuigingen.

En persmagnaat William Randolph Hearst verklaarde: “Telkens wanneer je een vooraanstaande Amerikaan een fascist hoort noemen, kun je meestal besluiten dat de man gewoon een loyale burger is die staat voor het Amerikanisme.”

De documentaire ging in première op het Sundance Film Festival in 2018 en werd genomineerd voor de 91ste Academy Awards voor Beste Korte Documentaire. De uitreiking van de Oscars vindt plaats op zondag 24 februari 2019 in het Dolby Theatre in Hollywood, Los Angeles, Californië (VS).

A Night at the Garden


Bronnen:

♦ naar een artikel van EoZ “Chilling documentary: “A Night at the Garden”” van 12 februari 2019 op de site van Elder of Ziyon

♦ naar een artikel van Zack Sharf “A Night at the Garden’ Documentary Resurrects a Chilling 1930s Nazi Rally in New York City” van 12 oktober 2017 op de site van Indie Wire

♦ officiële website van de documentaire “A Night at the Garden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.