Qatar betaalde tussen 2012 en 2018 bijna 1 miljard euros aan Hamas in de Gazastrook

Qatar gaf in de afgelopen zes jaar meer dan $ 1,1 miljard (€ 972 miljoen) aan hulp aan de Gazastrook, volgens cijfers die naar verluidt aan de Israëlische ministers zijn gepresenteerd.

Het geld werd gegeven van 2012 tot 2018, met de som van vorig jaar van in totaal € 177 miljoen, meldde het Israëlische dagblad Haaretz. Vorige maand presenteerde een ‘internationale entiteit’ de cijfers aan het veiligheidskabinet, aldus het rapport, erop wijzend dat de cijfers werden bevestigd door ambtenaren die bij de zaak betrokken waren.

In 2018 gaf Qatar Gaza 177 miljoen euros voor humanitaire hulp, brandstof en lonen voor Hamas-bedienden. Daarnaast gaf het UNRWA, het VN-agentschap dat zich bezighoudt met Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen, 44 miljoen euros, allemaal met de goedkeuring van Israël.

In dezelfde periode gaf het slechts 34,5 miljoen euros aan andere Arabische staten en bijna niets aan de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever, aangevoerd door Mahmoud Abbas, aldus het rapport. Het kabinet vernam dat 44 procent van het geld ging naar het bouwen van infrastructuur, 40% naar onderwijs en medische projecten, en de rest naar Hamas en andere groepen in de Gazastrook.

Volgens het rapport is de snelheid waarmee geld wordt gesluisd naar Gaza toegenomen, wat ertoe heeft geleid dat procureur-generaal Avichai Mandelblit een speciale beoordeling heeft gehouden van de situatie waarin de nationale juridische en defensie-autoriteiten moesten bevestigen dat de overdrachten geen schending van Israëlische en internationale sancties tegen Hamas vanwege zijn status als terreurgroep.

Het gas-rijke Qatar heeft ook toegezegd honderden miljoenen meer te leveren via hulporganisaties van de Verenigde Naties. In januari ondertekende Qatar een overeenkomst om € 442 miljoen te geven aan verschillende VN-agentschappen, waarvan de meeste zullen worden gebruikt om UNRWA in de Gazastrook in leven te houden. Volgens één project hebben de VN 180.000 inwoners in dienst om de werkloosheid in de Palestijnse enclave, die met meer dan 40% gestegen is, te verminderen.

UNRWA, formeel bekend als het Bureau Hulp en Werken van de Verenigde Naties, kwam in financiële moeilijkheden nadat in augustus 2018 de regering van Trump zei dat het de financiering van de organisatie zou stopzetten. Een overheidsbron die de cijfers op de vergadering van het beveiligingskabinet zag, bevestigde aan Haaretz dat Qatari-geld vorig jaar hielp om UNRWA in Gaza te houden. Een deel van de financiering gaat naar Gaza in de vorm van koffers vol met bankbiljetten. Deze zijn maandelijks afgeleverd sinds november vorig jaar.

De Qatari-geldinjectie maakt deel uit van een onofficiële wapenstilstand tussen Hamas en Israël, die veronderstelde een einde te maken aan maandenlange gewelddadige protesten langs de grens tussen Gaza en Israël in ruil voor een versoepeling van Israëls blokkade van de enclave aan de kust. Israël zegt dat het de blokkade handhaaft om het smokkelen van wapens en ander oorlogsmateriaal door Hamas en andere terreurgroepen die gezworen zijn voor de vernietiging van de Joodse staat, te voorkomen.

In totaal zou $ 90 miljoen (€ 79,5 miljoen) uit Qatar worden verdeeld in zes maandelijkse termijnen van $ 15 miljoen, volgens autoriteiten, voornamelijk om de salarissen te dekken van ambtenaren die voor Hamas werken. Het geld, waarvan 10 miljoen dollars naar de Hamas-ambtenaren gaat en de rest naar behoeftige inwoners van de Strip, werd door defensieanalisten gezien als de sleutel tot het kalmeren van spanningen tussen Israël en de Palestijnse enclave, die regelmatig geweld langs de grens over het verleden heeft gezien 10 maanden.

De Israëlische regering heeft weinig informatie over de transfers aangeboden, die door sommigen aan de politieke rechterzijde ronduit zijn veroordeeld en die het als een beloning voor terreur beschouwen. Een foto van geld dat in koffers in de Strip werd gebracht, werd op grote schaal belachelijk gemaakt.

Nadat in augustus de Amerikaanse president Donald Trump zei dat hij ongeveer $ 300 miljoen aan jaarlijkse hulp aan UNRWA verspilt, heeft Israël deze stap publiekelijk gesteund, maar de defensiefunctionarissen hebben hun bezorgdheid geuit over de humanitaire impact in Gaza. Israël zocht vervolgens naar Qatar als mogelijke bron om de Amerikaanse financiering te vervangen en de hulporganisatie in stand te houden, aldus het rapport.

Volgens het rapport krijgt Hamas ook 30 miljoen NIS (€ 7,28 miljoen) aan belasting die het verzamelt op brandstof die Israël transporteert naar Gaza en nog eens 100 miljoen NIS (€ 24,28 miljoen) van belastingen op goederen die zijn overgebracht naar Gaza via grensovergangen met Israël.

Plaatje hierboven: Het luxueuze vakantieverblijf Blue Beach Resort in Gaza City. Eén van de meest voorkomende mythes over Gaza is dat het wentelt in armoede en voor altijd op de rand van een humanitaire crisis staat als gevolg van de Israëlische en Egyptische blokkade. Maar indicatoren, zoals de levensverwachting, de groei van de invoer en de vraag naar elektriciteit suggereren dat de Gazaanse levensstandaard stijgt, niet afneemt. Als er inderdaad een echte humanitaire crisis zou zijn, zou de oplossing eenvoudig zijn: ontwapen Hamas en leidt de aanzienlijke financiële uitgaven aan het terrorisme om naar de verbetering van het welzijn van Gaza’s inwoners  zelves [beeldbron: Facebook]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Stuart Winer “Qatar gave over $1.1 billion to Gaza Strip from 2012-18, ministers told – Transfers said to be so high, attorney general calls meeting to ensure they aren’t in violation of sanctions against Hamas” van 11 februari 2019 op de site van The Times of Israel

5 gedachtes over “Qatar betaalde tussen 2012 en 2018 bijna 1 miljard euros aan Hamas in de Gazastrook

  1. Tja : een gastarbeider als burgemeester ? sjeik abbu-talib ! Rotterdam was al NSB hoofdstad van NL : gruppe X ? groep 10 ! overdag in politiepak en in vrije tijd als edelgermaan! het geschal van hamas uit de kuip is tot in breda te horen ! dat Alia klinkt zo gek nog niet ! waar zijn mijn koffers ?

    Like

  2. Gelukkig voor Europa geeft Qatar waarschijnlijk ook geld om in het imbeciele Europa ook de “vredelievende ” Islam te mogen faciliteren !!!Misschien dat Europa straks één grote islamitische staat wordt naar Palestijns voorbeeld !!Goed hè zo’n gul land !!De hoofddoekjes industrie zal op volle toeren moeten gaan draaien ,om alle westerse meisjes van hoofddoekjes te kunnen voorzien!Ook heeft Nederland al twee moslimburgemeesters geïnstalleerd ,om maar vast te wennen !!De burgemeester van Rotterdam noemt zichzelf al salafist,mooi hè voor die islamitische investeerders uit het midden – oosten!!!De NSB was kinderspel vergeleken bij de huidige islam,hoewel ook toentertijd de NSB werd toegestaan door het ingeslapen establishment !!!!Is er iets nieuws onder de zon!!!

    Geliked door 1 persoon

  3. Door het énorme succes van de door Hamas gebouwde infrastructuur staan Gazanen nu en mass in de rij voor een greep in de Brusselse Sociale vetpotten.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.