Israël wil dat Nederlandse rechtbank proces tegen ex-IDF-stafchef Benny Gantz stopt

Plaatje hierboven: Toenmalig stafchef van het Israëlische leger (IDF) Benny Gantz bestudeert hier op 21 november 2012 de kaarten, kort voor het einde van Operation Pillar of Defense, de Israëlische 8-daagse militaire defensieve operatie die als doel had om de rakettenterreur vanuit Gaza te stoppen en Hamas terug in de catacomben te drijven [beeldbron]

Het Israëlische ministerie van Justitie zei maandag dat de regering een Nederlandse rechtbank heeft gevraagd de beschuldigingen van oorlogsmisdaden tegen Israël Resilience-partijleider Benny Gantz, een voormalige stafchef van de IDF die minister president Netanyahu uitdaagt bij de verkiezingen in april, af te wijzen. Gantz was stafchef van de IDF van 14 februari 2011 tot 16 februari 2015.

Een Nederlands-Palestijnse man, Hassan Zeyada, oorspronkelijk afkomstig uit de Gazastrook, klaagde vorig jaar Gantz en voormalig luchtmachtleider Amir Eshel aan voor hun rol in een luchtaanval in 2014 op het huis van zijn familie in het vluchtelingenkamp Bureij waarbij zes familieleden werden gedood. De doden omvatten een 72-jarige vrouw en een 12-jarig kind. De luchtaanval op het huis van de familie Zeyada vond plaats tijdens Operation Protective Edge tegen de terreurgroepen in Gaza.

Wat Israël betreft werd na een grondig onderzoek de zaak in augustus 2016 afgesloten. Israël concludeerde dat de aanval gerechtvaardigd en legaal was; dat het gebouw werd gebruikt door Hamas, de militante groep die Gaza domineert, als “een actief commando- en controlecentrum”; dat vier van de slachtoffers militaire agenten waren, waaronder drie van de Zeyadas; en dat de Israëlische strijdkrachten hun best hebben gedaan de schade aan niet-strijders te beperken door precieze munitie te gebruiken.

Het ministerie herhaalde op maandag dat een intern Israëlisch militair onderzoek vaststelde dat de luchtaanval vier terroristen had gedood, waaronder drie familieleden, die zich in het huis hadden verstopt. Het zei dat de aanval volgens het internationale recht was toegestaan ​​en stelde dat de Nederlandse rechtbank niet bevoegd is. Terreurgroep Hamas – die Gaza regeert en openlijk de vernietiging van Israël zoekt – heeft toegegeven dat twee van zijn leden in het gebouw waren.

“Israël heeft verschillende mechanismen ingesteld en een degelijk juridisch systeem beschikbaar om beschuldigingen aan te pakken, zoals die welke door de eiser zijn opgeworpen,” zei het ministerie. “Procederen van de rechtszaak voor een Nederlandse rechtbank zou fundamentele en lang erkende principes van staatsimmuniteit omzeilen. Dienovereenkomstig is in Nederland namens de twee voormalige Israëlische functionarissen een motie ingediend om de zaak zonder meer te seponeren.”

Hassan Zeyada, een psycholoog in Gaza, zei dat zijn familie zich tot de Nederlandse rechter had gewend omdat het niet gelooft dat het Israëlische leger in staat is zichzelf te onderzoeken. Zijn broer Ismail, die in Den Haag woont, diende het proces in. “Het doel is verantwoordelijkheid,” zei Zeyada. “Het is mogelijk dat onze zaak een model zal zijn voor alle nabestaanden om gerechtigheid en aansprakelijkheid te bereiken.”

Gantz, die in 2015 het leger verliet, is op het Israëlische politieke toneel opgedoken en kwam al snel naar voren als de belangrijkste uitdager van Netanyahu in de vervroegde parlementsverkiezingen op 9 april aanstaande. Op het campagnepad heeft Gantz zijn leiderschap over de oorlog in 2014 aangegrepen als reden om op hem te stemmen. In een campagneboodschap pochte hij over het doden van ‘1.364 terroristen’ tijdens de gevechten.

In een VN-rapport wordt beweerd dat meer dan 1400 Palestijnse burgers zijn gedood in de gevechten en dat oorlogsmisdaden mogelijk door beide partijen zijn gepleegd. Israël heeft beweerd dat de werkelijke tol voor de burger de helft is en gaf Hamas de schuld voor de burgerslachtoffers, waarbij hij zei dat de groep vechters verstopte en aanvallen vanuit woonwijken lanceerde.


Bronnen:

♦ naar een artikelIsrael urges Dutch court to dismiss case against Gantz over 2014 Gaza strike” van 11 februari 2019 op d esite van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Josef Federman “Israel wants Dutch case against ex-army chief dropped” van 11 februari 2019 op de site van The Star

♦ naar een artikel van Isabel Kershner “Israel Clears Troops in Airstrike Near School in 2014 Gaza War” van 24 augustus 2019 op de site van The New York Times

2 gedachtes over “Israël wil dat Nederlandse rechtbank proces tegen ex-IDF-stafchef Benny Gantz stopt

  1. De Nederlandse regering dealt liever met islamitische terroristen zoals in Syrië gebeurd is!!! Waarschijnlijk dankzij de zogenaamde hulp aan deze zogenaamde “islamitische vrijheidstrijders ” vele doden meer op het Syrische slagveld te betreuren!!!Op 4 mei staat dat zogenaamde Nederlandse overheidtuig zoals vanouds weer een partijtje krokodillentranen te huilen ,met die grote zak ( meesterhuichelaar)Mark Rutte voorop !!!Nederland is en blijft betreffende Israël en de nazaten van het Joodse volk een ware schertsvertoning !!!!Nederland wordt wederom door landverraders geregeerd!!!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.