Bronzen munt ontdekt uit de periode van Joodse Bar Kochba Revolte tegen de Romeinen

Een Israëlische reisleidster en haar vriend stootten vorige week op een zeldzame 1900-jaar oude munt uit de tijd van de opstand van Bar Kochba, opgegraven door de recente regen in de regio Lachis, ten zuidwesten van Jeruzalem, zei de Natuur- en Park Autoriteit van Israël maandag.

Reisgids Maayan Shalom en haar vriend Shiri Burchard liepen op een onverharde weg bij het natuurreservaat Givat Gad op een trainingswandeling voor een van de rondleidingen door Shalom, toen ze een rond groen voorwerp zagen uitsteken dat uit de grond stak.

Nadat ze het vuil hadden opgekuisd, realiseerden de twee zich dat ze misschien een vondst zouden doen en namen de munt mee naar Dr. Zvika Tzuk, de belangrijkste archeoloog van de Natuur & Park Autoriteit, die het aan Dr. Danny Syon van de Israel Antiquities Authority overhandigde.

Ondanks het feit dat de munt nog niet professioneel was gereinigd, slaagde Syon erin de afbeeldingen en inscripties op de zeldzame munt te ontcijferen, waarbij hij vaststelde dat deze uit 133 of 134 na Chr. dateert.

De ene kant van de munt had een afbeelding van een palmboom met zeven takken en twee trossen druiven boven de naam ‘Shimon’ – de voornaam van Bar Kochba – in oud-Hebreeuws. De keerzijde van de munt had een wijnstokblad met een takje en daaromheen een inscriptie die “het tweede jaar voor de vrijheid van Israël” betekent.

Munten van dit type werden geslagen tijdens de opstand van Bar Kochba van 132-135 na Chr. waarin Joodse rebellen enige autonomie van Rome konden herwinnen. Het ‘tweede jaar’ is ofwel het jaar 133 of 134 na Chr.

De Bar Kochba opstand, die drie en een half jaar duurde, was de laatste en misschien wel de grootste van verschillende Joodse opstanden tegen buitenlandse heersers in de oudheid. De rebellen hadden zich ruim van tevoren voorbereid en volgens de historicus Dio Cassius uit de 3de eeuw werden Romeinse legioenen uit andere buitenwijken van het Rijk aangevoerd om de opstand te helpen onderdrukken.

Dio Cassius schreef dat ongeveer 50 Joodse forten en meer dan 1.000 nederzettingen werden vernietigd, samen met de afslachting van honderdduizenden Joden. Rabbijnse leiders die Bar Kochba steunden werden geëxecuteerd, inclusief de geleerde rabbijn Akiva, die Shimon had gezalfd als Bar Kochba (Zoon van de Ster), een Messias voor de Joden.

Het natuurreservaat Givat Gad ligt ten westen van Hebron, in de Lachish-regio van Israël, een gebied waar volgens wetenschappers Bar Kochba actief was. “De weg in de buurt van waar de munt werd gevonden, verbindt een aantal gemeenschappen met schuilplaatsen uit de tijd van Bar Kochba,” zei Tzuk. “Het is mogelijk dat een van de bewoners of jagers die van de ene gemeenschap naar de andere is verhuisd, de munt heeft verloren, die 1,885 jaar heeft gewacht tot hij werd gevonden.”

Plaatje hierboven: Aanval op het versterkte dorp Horvat‘ Ethri tijdens de opstand geleid door Simon Bar Kochba tegen de Romeinse bezettingsmacht geleid door de generaal Sextus Julius Severus in Judea tussen 132 en 136 na Chr. (getekend door Peter Dennis) [beeldbron: Pinterest]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Michael Bachner “Rains unearth rare Bar Kochba-era coin hailing ‘freedom of Israel’ – Nature and Parks Authority tour guide stumbles on 1,885-year-old find while on training hike in Lachish region” van 11 februari 2019 op de site van The Times of Israel

♦ een artikel op deze blogBronzen munt ontdekt uit periode van Bar Kochba revolte ca. 132-135 na Chr.” van 12 mei 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.