Nederlandse regering betaalde B’Tselem € 176.000 om Israëls Hooggerechtshof te demoniseren

Opnieuw is ophef ontstaan over de besteding van Nederlandse hulpgelden. De Nederlandse regering financierde een rapport van de NGO B’Tselem waarin het Israelische Hooggerechtshof wordt aangevallen. Van een onafhankelijk onderzoek is bovendien geen sprake: de doelen van het rapport werden vooraf bepaald door het ministerie van Buitenlandse Zaken, berichtte CIDI.nl gisteren.

Vorige week heeft de anti-Israëlische NGO B’Tselem een ​​rapport uitgegeven waarin het Hooggerechtshof van Israël wordt beschuldigd van het steunen van “deportatie van Palestijnse gemeenschappen van hun land”, waarbij het de beslissingen van het Hooggerechtshof (plaatje hierboven)  en het Israëlische bouwplanningssysteem in Judea en Samaria heeft aangevallen.

Op maandag onthulde Israël Hayom documenten die B’Tselem naar verluidt had ondertekend met de Nederlandse overheid, die opdracht tot dit rapport had gegeven en het ook financierde, terwijl het zijn doelen vastlegde. Volgens de overeenkomst ontving B’Tselem ongeveer $ 200.000 (€ 176.000) rechtstreeks van de Nederlandse regering, om een ​​rapport samen te stellen dat kritiek bevatte op beslissingen van het Hooggerechtshof omtrent de nederzettingen.

Volgens NGO Monitor werd de overeenkomst tussen de Nederlandse overheid en B’Tselem in mei ondertekend en eind oktober 2018 gepubliceerd, maar volgens het contract was dit al beschikbaar vanaf 1 januari 2018. De subsidie aan B’Tselem staat helaas niet op zich. In november bleek al dat Nederland door middel van subsidies aan NGO’s de Israelische rechtsgang probeert te beïnvloeden. Yesh Din ontving in 2018 169.400 euro van de Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah. Eén van de doelstellingen van het gesubsidieerde project was het starten van juridische procedures bij het Hooggerechtshof.

In de overeenkomst met B’Tselem wordt uiteengezet dat (vertaald uit het Hebreeuws – DI) “Als een testcase zal B’Tselem een ​​rapport publiceren over de rol van het Hooggerechtshof bij de verdrijving van de Palestijnse gemeenschappen, voornamelijk in de Jordaanvallei, de zuidelijke heuvels van Hebron en het gebied van Ma’aleh Adumim. B’Tselem zal routinematig verwijzen naar het Hooggerechtshof als een van de belangrijkste mechanismen die de voortdurende bezetting en mensenrechtenschendingen mogelijk maken door gerechtelijke legitimiteit te verlenen aan het Israëlische beleid.”

B’Tselem’s rapport, getiteld ‘Rechtvaardigheid die ogenschijnlijk gerechtvaardigd woortd door het Hooggerechtshof voor de vernietiging van Palestijnse huizen en hun uitzetting”, merkt op dat “in duizenden arresten en beslissingen die in de loop van de jaren zijn doorgegeven in gevallen van sloop van Palestijnse huizen op de Westelijke Jordaanoever, de rechters verwezen naar het Israëlische planningsbeleid als wettig en behoorlijk, en bijna altijd uitsluitend gericht op de technische kwestie – hadden de indieners bouwvergunningen?”

“Telkens weer negeerden de rechters het doel van het Israëlische beleid, het feit dat het een bijna volledig verbod oplegt aan de Palestijnse bouw, en de gevolgen ervan: leven onder minimale en soms schandelijke omstandigheden, de noodzaak om huizen te bouwen zonder vergunningen en totale onzekerheid over de toekomst.”

Later vermeldt het rapport gegevens over illegale huizen die werden gesloopt en die toebehoorden aan lokale Arabieren, evenals de namen van mensen die hun huis verloren. Het benadrukt het feit dat er nooit een verzoekschrift tegen een bevel tot sloop is aanvaard – precies volgens de richtlijnen van de Nederlandse regering over het rapport.


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “Dutch Government Paid for B’Tselem Report Attacking Israel’s High Court” van 11 februari 2019 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikelDutch government funded effort to undermine Israeli court” van 11 februari 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelDutch funding to civil society in the Arab-Israeli conflict: B’Tselem” van november 2017 op de site van NGO Monitor

♦ naar een artikel van Hidde Van Koningsveld “Nederland financiert aanvallen op onafhankelijke Israelische rechtspraak” van 11 februari 2019 op de site van CIDI.nl

♦ naar een artikel van Ernst Lissauer “Afgelopen vrijdag heeft Nederland de Palestijnse staat erkend – Kabinet schendt regeerakkoord en geeft cadeautje aan D66” van 11 februari 2019 op de site van OpinieZ

Een gedachte over “Nederlandse regering betaalde B’Tselem € 176.000 om Israëls Hooggerechtshof te demoniseren

 1. Op Nederland kan je tenminste bouwen om (achter de schermen) altijd mee te werken aan ieder anti Joods plan & actie.

  Ook wil Nederland palestijnse Arabieren ‘W-Bank of Oost Jeruzalem’ als hun ‘officiele geboorteland in het paspoort erkennen.

  Dit is zoals Belgen Brussel als hun geboorteland gaan erkennen.

  Nederlanders die Friesland ook wel als geboorteland willen hebben.

  Spanjaarden die Catalonie hiervoor willen gebruiken belanden voor de rechter.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.