Na Oman en Tsjaad wil nu ook Bahrein zijn betrekkingen met Israël normaliseren

Plaatje hierboven: Jeruzalem, 12 december 2017. Bahreinse delegatie in Israël. “De koning stuurde ons met een boodschap van vrede naar de wereld,” vertelde de Bahreinse geestelijke leider Fadil al-Jamri aan de Israëliërs, terwijl elders Palestijnen protesteerden tegen de normalisatie van de banden van de Bahreinse bezoekers met Israël [beeldbron: EI]

Bahrein informeerde Israël meer dan twee jaar geleden dat het geïnteresseerd was in het normaliseren van de relaties, zo bleek op zondag, te midden van hardnekkige berichten dat Israël banden zou gaan smeden met ‘een’ Arabische staat.

Volgens een rapport van Israël’s Channel 13-nieuws heeft de Bahreinse minister van Buitenlandse Zaken Khalid bin Ahmed Al Khalifa een clandestiene ontmoeting gehad met oud-minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni aan de zijlijn van de Veiligheidsconferentie van München van 17-19 februari 2017.

Tijdens de bijeenkomst vertelde Khalid Livni dat de koning van Bahrein, Hamad bin Isa Al Khalifa, had besloten om zich in de richting van genormaliseerde relaties met Israël te bewegen en hij vroeg haar om de boodschap over te brengen aan premier Benjamin Netanyahu, wat zij ook deed. Het rapport citeerde niet benoemde oudere Israëlische functionarissen. Livni weigerde commentaar te geven, zei kanaal 13.

Het rapport komt terwijl Israël zijn banden met Arabische en islamitische landen uitbreidt. Vorige maand reisde Netanyahu naar de islamitische Afrikaanse natie Tsjaad om het herstel van de relaties aan te kondigen. Terwijl hij daar was, zei Netanyahu dat dit de steun kreeg van verschillende niet nader genoemde Arabische naties.

“Het is een gezamenlijke inspanning om de muur van de oppositie in de Arabische en islamitische wereld te doorbreken”, zei hij toen. “Eerst doordring je de Arabische wereld, en dat helpt je om de moslimlanden te penetreren. Het grote verschil is dat je een duidelijk proces van normalisatie met de Arabische wereld hebt, hoewel het niet compleet en niet formeel is, en daarmee ga je naar de [niet-Arabische] moslimwereld.”

In oktober maakte de premier een verrassingsbezoek aan Oman en ontmoette Omani-leider Sultan Qaboos bin Said in Muscat. Ondanks zijn ontkenning van een op til zijnde plan, zei de top Bahreinse diplomaat echter dat als een bezoek aan Netanyahu gepland was, het Golfland “niet zou aarzelen het aan te kondigen”.

Israël en Bahrein hebben geen diplomatieke betrekkingen, maar zouden een heimelijke clandestiene band hebben. Beide landen zien in Iran – de belangrijkste sponsor van Hezbollah – een strategische bedreiging. Enkele weken later, in een zeldzaam geval van publieke steun voor Israël, sprak Khalid zijn steun uit voor de operatie van Israël om Hezbollah’s grensoverschrijdende tunnels bloot te leggen en te vernietigen.

“Is het graven van tunnels door de terroristische Hezbollah tunnels onder de Libanese grens geen flagrante bedreiging voor de stabiliteit van Libanon, waarvoor het de verantwoordelijkheid deelt? Wie draagt ​​verantwoordelijkheid wanneer buurlanden op zich nemen om de bedreiging weg te nemen waarmee ze worden geconfronteerd?” schreef hij op zijn Twitter-account, in het Arabisch. In 2016 plaatsten Bahrein en verschillende andere Golfstaten Hezbollah op de zwarte lijst als een terreurgroep.

Eerder, op 9 april 2012 was Bahrein het eerste Arabische land dat officieel de Libanese sjiitische Hezbollah op zijn zwarte lijst van verboden terreurorganisaties plaatste. In de Europese Unie aarzelt men nog steeds om hetzelfde te doen, ondanks de aanslag van Hezbollah in het Bulgaarse Burgas op een Israëlische touringbus waarbij zes doden vielen, die de hoogdringendheid van dergelijke ban onderstreepte.


Bronnen:

♦ naar een artikelBahrain said to have informed Israel two years ago it wanted to normalize ties” van 11 februari 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Tamara Nassar “Palestinians protest Bahraini delegation normalizing ties with Israel” van 12 december 2017 op de site van The Electronic Intifada

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.