Twee Gazanen gedood door gifgas terwijl ze tunnel groeven van Gaza naar Egypte

Twee Gazanen werden afgelopen nacht gedood in een grensoverschrijdende tunnel tussen de door Hamas geregeerde Gazastrook en het Egyptische schiereiland Sinai, meldden functionarissen in Gaza maandag. De twee mannen werden blijkbaar gedood door gifgas in de tunnel, zei Iyad al-Bozm, een woordvoerder van het Hamas-regime in Gaza, op maandag 11 februari ’19.

Een van de twee mannen die in de tunnel zijn gedood, was een lid van Hamas, zei Bozm. De Hamas-functionaris werd geïdentificeerd als de 39-jarige Abdel Hamid al-Akker, een politeagent van Hamas. De tweede Gazaan gedood in de tunnel werd geïdentificeerd als de 28-jarige Subhi Abu Kersheyn. Bozm zei niet wat de bron was van het gifgas dat de twee mannen doodde.

Twee andere beveiligingsmedewerkers werden gered door civiele verdedigingsteams vanuit de tunnel en werden met spoed naar het ziekenhuis gebracht voor behandeling, aldus de verklaring. De verklaring gaf echter geen verdere details over de omstandigheden van de doden. Lokale Palestijnse media zeiden op zondag dat negen Palestijnen waren vermist in een tunnel nadat ze waren gebombardeerd door Egyptische strijdkrachten langs de grens tussen Egypte en Gaza.

Er was geen commentaar van het Egyptische leger op die aantijging. Na de Egyptische staatsgreep van 2013 tegen de eerste vrij gekozen president van het land, Mohamed Morsi, begonnen de Egyptische autoriteiten het grensoverschrijdende tunnelsysteem van Gaza op te breken. Cairo heeft geprobeerd het harde optreden te rechtvaardigen door te wijzen op een voortdurende militante opstand in de Sinaï, die losbarstte na de staatsgreep van 2013.

Er zijn onbevestigde berichten dat het Egyptische leger, als onderdeel van zijn pogingen om grensoverschrijdende tunnels tussen Gaza en de Sinaï te doorbreken, het gas de tunnel in pompt. In februari 2017 beschuldigde Hamas Egypte van het pompen van gifgas in een onlangs vernietigde tunnel, waarbij een groep van drie inwoners van Gaza werd gedood die probeerden de tunnel te repareren.

Egypte heeft tientallen tunnels die van Gaza naar de Sinaï voeren vernietigd, de tunnels onder water gezet met zeewater dat werd opgepompt uit de naburige Middellandse Zee of ze met explosieven gesloopt. Egypte onderhoudt een blokkade van Gaza sinds de machtsoverbame van Hamas van de Strook, om dezelfde reden als Israël: de terreur buiten de deur houden en wapensmokkel te verhinderen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Rosenberg “2 Gazans killed by toxic gas in cross-border tunnel – Hamas terrorist and Gaza civilian killed by toxic gas in cross-border tunnel between coastal enclave and Sinai” van 11 februari 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Ali H. M.Abo Rezeg “2 Palestinians killed inside Gaza border tunnel – Palestinian authorities two officers were rescued from inside the tunnel” van 11 februari 2019 op de site van het Turkse persagentschap Anadolu Agency (AA)

2 gedachtes over “Twee Gazanen gedood door gifgas terwijl ze tunnel groeven van Gaza naar Egypte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.