Nieuw onderzoek: ‘Een op twee Israëliërs heeft een negatief beeld over Polen’

Plaatje hierboven: Warschau, maart 1968. De Poolse antisemitische campagne die onder het mom van anti-Zionisme, getriggerd door de Zesdaagse Oorlog van juni 1967, liep van 1968 tot 1972 en die 20.000 Joden uit het land zal verdrijven, was een blaam voor het communistische Polen onder impuls van generaal en latere president Wojciech Jaruzelski [beeldbron: Encyclopedia]

Een op de twee Israëli’s heeft een negatief oordeel over Polen, hoewel een grote meerderheid van mening is dat Polen ook heeft geleden onder de handen van de nazi’s, volgens een nieuw onderzoek in opdracht van de Poolse ambassade in Tel Aviv. Tegelijkertijd zei twee derde van de respondenten dat Polen terughoudend was om toe te geven dat het medeplichtig was aan de Holocaust.

De peiling, gepresenteerd aan een handvol verslaggevers donderdag in de Poolse ambassade in Tel Aviv, is een poging van de rechtse regering in Warschau om het imago van het land in Israël te onderzoeken en te verbeteren na een recente controverse over de rollen van Polen in wreedheden tegen Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

“We hebben dit onderzoek laten uitvoeren omdat we heel goed weten dat bilaterale relaties erg belangrijk zijn voor Polen en voor Israël – belangrijker dan de betrekkingen met andere landen,” zei ambassadeur Marek Magierowski, terwijl hij zijn opmerkingen in het Hebreeuws begon.

“We wilden weten of we iets moeten veranderen in ons beleid, hier op de Poolse ambassade in Israël en in de Poolse regering in Warschau,” voegde Magierowski eraan toe. Doorgaand in het Engels zei Magierowski dat hij niet verrast was door de bevindingen van de peiling, eraan toevoegend dat er in Israël “weinig bekend is hoe het er tegenwoordig in Polen aan toegaat.”

Sterke relaties met Jeruzalem “zijn van het grootste belang voor de Poolse regering”, ging de ambassadeur verder. “Dit is een prioriteit, om deze banden te versterken. Omdat Israël zo belangrijk voor ons is, om zoveel redenen: politiek, economisch en historisch natuurlijk. De banden zijn altijd sterk geweest. We hopen dat ze sterker kunnen worden.”

Volgens de peiling heeft 49 procent van de respondenten een ‘negatief beeld’ van Polen (daarvan zei 33% ‘enigszins gunstig’ en 16% ‘zeer ongunstig.’) Zevenendertig procent had een ‘enigszins gunstig’ beeld van het land en slechts vijf procent ‘zeer gunstig’. Negen procent had geen mening.

Eenmaal gepresenteerd met een aantal ‘feiten’ over Polen – zoals de veroordelingen door de regering van Hamas-raketaanvallen, het zeer lage aantal antisemitische incidenten daar, het ontbreken van een georganiseerde poging om Israël te boycotten, en de snelgroeiende economie – was de houding van de respondenten ten opzichte van het land aanzienlijk verbeterd.

Aan het einde van de enquête werden ze opnieuw naar hun mening gevraagd, en meer dan driekwart (76%) had nu een gunstige perceptie van Polen, terwijl slechts 19 zeiden dat ze nog steeds een ongunstig beeld hadden. Het onderzoek, uitgevoerd door het in Jeruzalem gevestigde ondervraagingsbedrijf Keevoon, probeerde ook te begrijpen hoe Israëli’s de rol van Polen in de Holocaust zien.

Bijna driekwart (72%) van de respondenten zei akkoord te gaan met deze verklaring: “Tijdens de Holocaust waren Polen ook het slachtoffer van nazi-onderdrukking, hoewel hun lijden niet te vergelijken is met de tragedie van de Joodse natie.” Tweederde (67%) keurde deze verklaring goed: “Polen is terughoudend om de verantwoordelijkheid voor de rol die zijn burgers tijdens de Holocaust hebben gespeeld, volledig te aanvaarden.”

De peiling, die in december werd gehouden onder 1.027 Israëlische volwassenen, en met een foutenmarge van 2,15 procent, heeft geen specifieke vragen gesteld over de gemeenschappelijke verklaring. De enquête vond echter dat de meeste Israëli’s (65%) van mening zijn dat de bilaterale betrekkingen meer gericht zouden moeten zijn op het heden en de toekomst, inclusief handelsbetrekkingen en steun voor Israël. Slechts 23% zei dat de banden tussen Israël en Polen meer gericht zouden moeten zijn op de verleden, inclusief het gemeenschappelijke erfgoed van de twee naties en de Holocaust.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Raphael Ahren “One in two Israelis has negative view of Poland, new survey shows – Two thirds say Poles are reluctant to admit Holocaust complicity, but 65% say bilateral ties should focus on the present and future, not the past” van 8 februari 2019 op de site van The Times of Israel