‘Juden!’ in gele verf geklad op het raam van een Joodse bagelshop in Parijs

Het woord ‘Juden!’ Werd in het geel gespoten over het raam van een bagelshop in Parijs. Het vandalisme werd op zaterdagochtend van 9 februari 2019 ontdekt in een Bagelstein-winkel in het 4de arrondissement van Parijs.

Veel Parijzenaars gebruikten Twitter om hun afkeer uit te drukken, berichtte de Franstalige Huffington Post. Een bagel is een soort Joodse donut afkomstig uit Polen en is vooral in New York erg populair.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner twitterde op zaterdagavond: “Een antisemitisch label midden in Parijs. Een teveel. ‘Juden’ in gele letters, alsof de meest tragische lessen uit de geschiedenis ons geweten niet langer verlichten. Ons antwoord: alles doen om de auteur van deze schande te veroordelen. Onze eer: laat hem er niet mee wegkomen.”

Plaatje hierboven: Reichskristallnacht in Berlijn, 9 op 10 november 1938. Joodse handelszaken werden aangevallen, winkelramen ingeslagen, andere bespoten met grafitti ‘Jude’, ‘Juden!’, ‘Kauf nicht bei Juden’ en Davidsterren; dozijnen synagogen en sjoels afgebrand [beeldbron: France Press]

Regeringswoordvoerder Benjamin Griveaux noemde de graffiti “smerig antisemitisme in de straten van de lichtstad.” Vierde districtsambtenaar Ariel Weil, die Joods is, probeerde het incident met humor te behandelen en twitterde: “Niet beledigd door enige nostalgie van het Reich en Vichy. We houden van humor, bagels en uitzicht. En jij?”

De managers van het restaurant hebben zaterdag een klacht bij de politie neergelegd, volgens Le Parisien. De politie kwam onmiddellijk naar het restaurant in het centrum van de hoofdstad, volgens het rapport.

Sommigen legden het verband van dit incident met de protesten van de Gilets Jaunes (gele hesjes) ,die ervan beschuldigd worden dat ze op zaterdag een brandje stichtten aan het huis van de president van de Franse Nationale Assemblee en vandalisme voor het gebouw van de Nationale Assemblee.

Het protest van de gele hesjes begon in de herfst als een reeks protesten tegen een stijging van de brandstofprijzen, maar zijn sindsdien verstrikt in talloze gevallen van geweld tegen de politie en een aanzienlijke hoeveelheid antisemitische haatdragende taal.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Marcy Oster “‘Juden!’ spray painted in yellow on window of Paris bagel shop” van 10 februari 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelUn tag antisémite sur un “Bagelstein” provoque l’indignation” van 9 februari 2019 op de site van Huffington Post-Frankrijk

♦ naar een artikelParis : plainte de Bagelstein après un tag antisémite sur un de ses restaurants” van 10 februari 2019 op de site van Le Parisien

♦ naar een artikel van Shira Feder “How The Non-Jewish Begyl Became The Jewish Bagel” van 15 maart 2018 op de site van The Forward

♦ een artikel op deze blogSurprise! Gele hesjes gaan de antisemitische toer op in Parijs” van 14 december 2018 en een artikelAntisemitisme onder de demonstranten van de Gele Hesjes demoraliseert de Franse Joden” van 13 januari 2019 en een artikelIn Parijs en Lyon was de Rothschild-bank doelwit van antisemitische Gele Hesjes” van 14 januari 2019

Een gedachte over “‘Juden!’ in gele verf geklad op het raam van een Joodse bagelshop in Parijs

  1. De gele hesjes & Moslim vrienden gaan zo vast hun doelen bereiken.
    Losers blijven losers!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.