Israël lanceert ‘virtuele ambassade’ om normalisering met Golfstaten te stimuleren

Plaatje hierboven: Leden van de Israëlische delegatie op een telecommunicatieconferentie in Dubai (Verenigde Arabische Emiraten/VAE) maken in oktober 2018 een selfie. Stilaan komen de deuren in de Arabische wereld op een kier te staan voor Israël [beeldbron: Giuseppe Cacace/AFP]

Terwijl de Palestijnse Autoriteit dit weekeinde de Arabische landen heeft opgeroepen om de door Verenigde Staten geinstigneerde Conferentie in Warschau te boycotten die volgende week plaatsvindt, enkel en alleen omdat een aantal Arabische landen daar samen met de VS en Israël vergaderen, gaat Israël onverminderd door op een constante positieve teneur van normalisering en samenwerking.

Israël heeft aangekondigd dat het zijn ‘virtuele ambassade’ voor de Golfstaten zal heractiveren, wat in wezen een Twitter-account is met de naam ‘Israël in de Golf’ (Israel in the Gulf), dat voor het eerst in 2013 werd gelanceerd, maar abrupt stopte in 2014 toen de Zomeroorlog (Op. Protective Edge) tegen de terreur van Hamas in Gaza uitbrak.

De aankondiging werd gedaan op ‘Israël in het Arabisch’ (Israel in Arabic), een Twitter-account in die taal die is geregistreerd bij het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken. “We hopen dat deze virtuele ambassade op verschillende gebieden zal bijdragen tot een verdieping van het begrip tussen de Golfbewoners en de bevolking van Israël“, twitterde het ministerie onlangs. Het bericht op de sociale media omvatte foto’s van prominente figuren in Israël en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

Mohammed al-Mussafer, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Universiteit van Qatar, vertelde The Media Line dat “deze pagina dient om de relaties te versterken tussen een geïmporteerde natie [Israëlische Joden] uit het buitenland en een land dat altijd in het Midden-Oosten is geweest.”

“Er zijn al populaire Gulf-associaties die begonnen zijn om de banden met Israël te normaliseren,” vervolgde hij. “De uitdaging blijft echter of de mensen het zullen accepteren of niet. Ik betwijfel of de Golfstaten Israël zouden accepteren terwijl het misdaden pleegt tegen het Palestijnse volk en de islamitische heilige plaatsen.”

“De regeringen van Jordanië en Egypte hebben vredesovereenkomsten met Israël gesloten, maar de mensen in die landen accepteren geen Israëliërs of hun land,” merkte al-Mussafer op. “Daarom denk ik niet dat wij als mensen in deze regio Israël zullen gaan accepteren, zelfs als onze regeringen dit doen. Vijf jaar geleden, in een opiniepeiling die steun voor het normaliseren van de relaties tussen Qatar en Israël meet, was meer dan 85% van Qataris ertegen.”

De heractivering door het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken van het ministerie komt voort uit een ongekende golf van diplomatieke activiteiten van premier Binyamin Netanyahu, die onlangs Oman bezocht en een delegatie van hoge functionarissen naar de VAE stuurde.

Obayd Saif, een politiek analist gevestigd in Dubai, is het niet eens met de beoordeling van al-Mussafer, met het argument dat mensen in de regio vaak in overeenstemming zijn met het overheidsbeleid en dat met name de burgers van de VAE het initiatief niet verwerpen. “Het is volledig aan Israël of het klaar is voor vrede en om een ​​oplossing te bieden voor het Palestijnse volk,” zei hij, erop wijzend dat de Golfstaten geen probleem hebben met Israël, maar dat het aanknopen van formele banden met de Joodse staat afhankelijk is van het oplossen het conflict met de Palestijnen.

Omar Abdullah, een hoge ambtenaar bij het Palestijnse Ministerie van Buitenlandse Zaken, vertelde The Media Line dat het Israëlische Twitter-initiatief voor de Golf zal mislukken. “Ongeacht hoeveel Israël probeert het aan te leggen met enkele ‘functionarissen’ in de Golfregio – die normalisering alleen zouden accepteren om hun persoonlijke belangen te dienen – de mensen aldaar zullen Israël niet accepteren als zijnde een bezettingsmmacht die dagelijks het Palestijnse volk schendt.”

“Het echte doel van het Twitter-account is het verspreiden van Israëlische propaganda,” benadrukte hij eraan toevoegend dat “aan het einde van de dag deze Golfstaten nooit Israël zouden accepteren zolang de Palestijnse natie lijdt.”

Ondertussen hebben Saoedi-Arabië en andere soennitische staten gedeelde belangen met Israël, vooral met betrekking tot de poging om een ​​verenigd front te smeden tegen de regionale ambities van het sjiitische Iran. Deze warme strategische banden hebben zich vertaald in tastbare voordelen, zoals blijkt uit de overeenkomst van Riyadh vorig jaar om voor het eerst zijn luchtruim te openen voor drie wekelijkse commerciële vluchten van New Delhi naar Tel Aviv.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dima Abumaria “Israel Re-launches ‘Virtual Embassy’ To Boost Dialogue With Gulf Countries” van 7 februari 2019 op de site van The Media Line

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Palestinian Authority calls on Arabs to boycott U.S. conference in Warsaw” van 9 februari 2019 op de site van The Jerusalem Post