Hoe financiert de Europese Unie NGO’s die banden hebben met de BDS-beweging?

Het Israëlische Ministerie van Strategische Zaken kwam afgelopen maand met een vernietigend rapport – het tweede over dit onderwerp – waarin de Europese Unie wordt beschuldigd van de financiering van Palestijnse en Europese organisaties die BDS promoten, de boycot van Israël.

Begin februari bracht het ministerie een nieuw rapport uit met aandacht voor de banden tussen NGO’s en terrorisme, waarmee de ernst wordt aangetoond waarmee het ministerie een trend probeert aan te pakken van NGO’s die naar verluidt onwettige of illegale activiteiten maskeren.

Het 34 pagina’s tellende rapport van januari 2019 detailleerde het personeel en de activiteiten van 10 BDS-aangesloten organisaties die gezamenlijk ongeveer 5 miljoen euro ontvingen van de E.U. in een of andere vorm in het afgelopen jaar. Sommige leiders bleken banden te hebben met het Volksfront voor de Bevrijding van de Palestijnse (PFLP), een door de E.U. aangewezen terroristische organisatie. Twee van de meest vooraanstaande groepen, Al-Haq en Al-Mezan, ontvingen een meerjarige subsidie ​​van meer dan 750.000 euro.

“Het is tijd voor de E.U. om een ​​diepgaand heronderzoek van zijn beleid te beginnen,” verklaarde Minister van Openbare Veiligheid Gilad Erdan. “In plaats van zich te verschuilen achter lege verklaringen, moet de Europese Unie haar eigen beleid voeren en onmiddellijk stoppen met het financieren van organisaties die boycots tegen de staat Israël propageren.”

Volgens Tomas Sandell, uitvoerend directeur van de Europese Coalitie voor Israël, een particulier gefinancierde NGO in Brussel die voorstander is van Israël binnen de EU, weerspiegelt het rapport grotere problemen binnen het ecosysteem van de EU en NGO’s, naast de beleidsbias van de EU jegens Israël .

“Het moet door de jaren heen in de context van de E.U.-Israëlische relaties worden geplaatst,” zei Sandell in een telefonisch interview. “Is de E.U. ondersteunend geweest of zijn er gebieden waar de E.U. misschien de soevereiniteit van Israël ondermijnt? Mijn antwoord op de tweede vraag is ‘ja’. Het is duidelijk dat de E.U. op een nogal subtiele manier voor vele, vele jaren bijna heimelijk betrokken is geweest bij een campagne tegen Israël. Uiteraard doet deze campagne geen afbreuk aan het recht van de staat Israël om te bestaan, maar om Israël onder druk te zetten op een manier die volgens ons oneerlijk is.”

Sandell noemt als voorbeeld het beleid van de E.U. om producten uit Judea en Samaria (de Westelijke Jordaanoever) te etiketteren. Tegelijkertijd gelooft Sandell dat het anti-Israëlische kamp buitengewoon goed georganiseerd en gedreven is, gebruikmakend van een gebrek aan E.U. overzicht om geld naar BDS-gerelateerde activiteiten te sturen.

Het Ministerie van Strategische Zaken noemde een rapport van de Europese Rekenkamer van december 2018 waarin werd vastgesteld dat er een aanzienlijk gebrek aan transparantie was binnen de E.U. financieringsmechanismen en het gebruik van middelen die aan NGO’s worden overgedragen.

Volgens NGO Monitor, een NGO-waakhondgroep, komt het ministerieverslag niet als een verrassing. “Wat nieuw is en een zeer welkome stap is dat de Israëlische regering alert is en initiatieven neemt op dit gebied”, zegt Olga Deutsch, vice-president van NGO Monitor. Verwijzend naar het rapport van de Europese Rekenkamer voegde ze eraan toe dat “de twee casestudy’s die ze analyseerden eigenlijk Ethiopië en Libanon waren, niets te maken had met het Arabisch-Israëlische conflict of onze regio. De bevindingen van de rapporten wijzen echter op dezelfde tekortkomingen en uitdagingen in het gebied van Israël.”

Pro-Palestijnse NGO’s die zich bezighouden met kwesties als onderwijs, vrouwenzaken en arbeid, geven Israël onveranderlijk de schuld voor hun ellende. “De meeste groepen die werkzaam zijn in de [Palestijnse Autoriteit] ondersteunen op zijn minst declaratief BDS”, zei Deutsch. “De staat van het maatschappelijk middenveld in de P.A. is ingewikkeld. … De uitdaging is om de Palestijnse burgermaatschappij te leren om meer introvert te zijn en is niet altijd toe te schrijven aan het conflict.”

In reactie op het rapport riep de voorzitter van het Europees Joods Congres, Dr. Moshe Kantor, de E.U. om financiering te beëindigen voor organisaties die BDS ondersteunen. “EU. financiering moet alleen bijdragen aan de vrede en niet aan organisaties die oproepen tot boycots tegen Israël, die in strijd zijn met de Europese beginselen,” verklaarde hij. “Veel van deze organisaties hebben Israël pijn gedaan, hebben de Palestijnen pijn gedaan en hebben de zaak van de vrede schade toegebracht en mogen niet worden bedropen met geld van de Europese belastingbetalers.”

Lees hier het volledige artikel van Orti Afra


Bronnen:

♦ naar een artikel van Orti Arfa “How is the EU funding NGOs with ties to BDS? – A 34-page January 2019 report detailed the personnel and activities of 10 BDS-affiliated organizations that collectively received about 5 million euros from the European Union in some form in the last year” van 8 februari 2019 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

♦ naar een artikel plus video van Yoni Kempinski “Report: Terrorists active in the BDS movement – New report reveals close ties between terrorist groups and the BDS movement, and how terrorists use BDS as front to meet Western leaders” van 3 februari 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ een artikel op deze blogPro-BDS mensenrechten NGO’s geïnfiltreerd door dozijnen Hamas en PFLP militanten” van 4 februari 2019

3 gedachtes over “Hoe financiert de Europese Unie NGO’s die banden hebben met de BDS-beweging?

 1. De woordvoerdster van de EU heeft alle beschuldigingen
  terug gewezen…….. wat natuurlijk te verwachten was.

  Europa & de schone handen gewassen in onschuld.

  Wanneer hebben we die eerder gezien?

  Misschien toen ze Joden lieten participeren in de financiering van hun eigen ‘vervoer’ naar Auschwitz.

  Ditmaal willen ze dat het Joodse land meewerkt aan het accepteren van de ‘sociale’ 5e colonne.

  Europa kan haar Joden antipathie (beleefd uitgedrukt) nog steeds niet bedwingen.

  Like

 2. Weer zo’n uitwas van de EU, belastinggeld van de europeese burgers naar terroristische organisaties gooien. Hier in Nederland loopt er ook zo een rond in Den Haag, Al Quack Kaag heet ze .
  Hoogste tijd dat hier eens opgeruimd wordt.

  Like

Reacties zijn gesloten.