Ayatollah Khamenei: ‘Wij willen niet de Amerikanen verbranden, alleen Donald Trump’

Plaatje hierboven: Teheran, 8 juni 2018. Demonstranten in Iran verbranden een pop die president Donald Trump (mét Davidster) moet voorstellen, op Al Quds Dag (arabisch voor Jeruzalem Dag), een jaarlijks feest tegen de VS en Israël dat sinds 1979 wordt gevierd [beeldbron: AFP/Getty Images]

De Opperste Leider van Iran, Ayatollah Ali Khamenei, verdedigde vrijdag de ‘Dood aan Amerika’-gezangen die standaard zijn bij anti-Amerikaanse rally’s in het land, en zegt dat de slogan gericht is tegen de Amerikaanse president Donald Trump en de Amerikaanse leiders, en niet tegen het volk.

‘Dood aan Amerika’ betekent de dood van [president Donald] Trump, [nationaal veiligheidsafviseur] John Bolton, en [minister van Buitenlandse Zaken] Mike Pompeo. Het betekent de dood van de Amerikaanse leiders“, zei Ayatollah Khamenei, volgens zijn officiële website. Oef, dat moet vast een hele opluchting zijn voor de Amerikanen, hehe…

Zolang Amerika zijn goddeloosheid voortzet, zal de Iraanse natie ‘Dood aan Amerika’ niet verzaken,” zei Khamenei tijdens een evenement ter gelegenheid van de veertigste verjaardag van de Iraanse islamitische revolutie. Khamenei verwees deze week naar Trump’s State of the Union-toespraak, waarin onder andere de Amerikaanse president zei: “We zullen onze ogen niet afwenden van een regime dat de dood van Amerika bezingt.”

In zijn State of the Union-toespraak plaatste Trump zijn Iran-beleid in een context door het regime zijn rabiate antisemitisme aan te klagen. Iran, zei hij, “zingt de dood naar Amerika en bedreigt genocide tegen het Joodse volk. We mogen nooit het gemene vergif van het antisemitisme of degenen die zijn giftige geloof verspreiden, negeren.”

De noodzaak om een ​​sterke houding aan te nemen ten opzichte van Teheran,” impliceerde de president, “bleek uit de aanval op de Tree of Life Synagogue in Pittsburgh, waarbij 11 werden gedood – vermoedelijk de dodelijkste daad van antisemitisch geweld in de Amerikaanse geschiedenis.

Iran repliceerde op woensdag met minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif, die tweette dat “Iraniërs – inclusief onze Joodse landgenoten – herdenken de 40-jarige vooruitgang ondanks de druk vanuit de VS, net zoals @realDonaldTrump opnieuw beschuldigingen tegen ons uitspuwt.

Vorig jaar trok de president de Verenigde Staten terug uit de nucleaire deal met Iran en hernieuwde sancties tegen de Islamitische Republiek, acties die hij in zijn toespraak zei waren bedoeld om “erover te waken dat deze corrupte dictatuur nooit kernwapens verkrijgt“.

Plaatje hierboven: Palestijnse militanten van de Ezzedine al-Qassam Brigades (Hamas) verbranden symbolische kisten met Israëlische vlaggen en een pop die een typische ‘Jood’ moet voorstellen, tijdens een bijeenkomst ter herdenking van de 27ste verjaardag van de oprichting van de islamitische beweging in het vluchtelingenkamp Nuseirat in de centrale Gazastrook op 14 december 2014 [beeldbron: Abed Rahim Khatib/Flash90]


Bronnen:

♦ naar een artikelKhamenei says ‘Death to America’ chants ‘mean death to Trump,’ not US people” van 8 februari 2019 op de site van The Times of Israel

 

Een gedachte over “Ayatollah Khamenei: ‘Wij willen niet de Amerikanen verbranden, alleen Donald Trump’

Reacties zijn gesloten.