Nederlandse voetbalsupporters zongen ‘Joden branden het best’ op Holocaust Memorial Day

De Nederlandse politie arresteerde vijf voetbalsupporters naar verluidt voor het zingen tijdens een wedstrijd en een steeds populairder wordend gezang over het verbranden van Joden. Het incident, dat zowel de groeiende vastberadenheid om te zingen als de verspreiding van antisemitische sportgezangen weerspiegelt, vond plaats bij het De Kuip Stadion in Rotterdam op Internationale Holocaustherdenkingsdag, 27 januari 2019.

Mijn vader zat bij de commando’s, mijn moeder zat bij de SS. Samen verbrandden zij Joden, want Joden die branden het best,” zongen de verdachten, volgens het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI.nl), die het gezang een ‘terugkerend probleem’ noemde in een verklaring op haar website.

Het CIDI is een stichting die in 1974 werd opgericht en is een onafhankelijke Nederlandse organisatie die het doel heeft op te komen voor het recht op vrede en veiligheid van het Joodse volk, waar ook ter wereld, en zich verbonden voelt met de staat Israël in de wereldwijde beweging van het zionisme, geïnspireerd door Theodor Herzl.

De verdachten, die elk een boete kregen van € 500, zouden naar verluidt hebben staan juichen voor het Feyenoord-team van Rotterdam, dat een wedstrijd won over het Amsterdamse Ajax. Ajax is een van de verschillende Europese voetbalteams die als historisch Joods worden gezien. Fans van rivaliserende teams honen vaak supporters en spelers van de zogenaamd Joodse teams met antisemitische limericks en symbolen; het lied over het verbranden van Joden wordt gezien als een van de meest aanstootgevende van de beschimpingen.

Het gezang, waarvan het gebruik voor het eerst in 2015 door de media werd gerapporteerd, is de laatste jaren in Nederland en België sterk toegenomen. Het is verschenen in situaties die noch verband houden met Joden noch met voetbal, waaronder een middelbare schoolfeest in 2016 in de buurt van Amsterdam.

De 17-jarige Sjuul Deriet, die op een regenachtige zondag buiten het belangrijkste voetbalstadion van deze havenstad staat, legt levendig uit waarom hij de mensen haat die hij ‘de Joden’ noemt. “Ze hebben het geld, ze leiden het bedrijf van managementposities en ze denken dat ze beter zijn dan mensen zoals wij,” zei Deriet, die in een horecazaak werkt.

En eerder op het afstudeergala van het Elde College in de stad Schijndel, 70 mijl ten zuidoosten van Amsterdam, zongen de afgestudeerden: “Samen zullen we Joden verbranden, omdat Joden het beste branden.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Dutch soccer fans chant ‘Jews burn best’ on Holocaust memorial day” van 5 februari 2019 en een artikelEurope has a ‘Jewish’ soccer team problem” van 24 oktober 2017 en een artikelAt graduation party, Dutch teens sing about burning Jews” van 10 juni 2016 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelDutch Football Fans Chant ‘Jews Burn Best’ on Holocaust Remembrance Day – Report” van 6 februari 2019 op de site van Sputnik

♦ naar een artikel van Aron Vrieler “‘Joden branden het best’: CIDI doet aangifte van antisemitische voetbalspreekkoren” van 29 januari 2019 op de site van Cidi.nl

♦ naar een artikelForse boetes voor roepen antisemitische leuzen naar spelersbus Ajax” van 27 januari 2019 op de site van het Algemeen Dagblad (AD)

3 gedachtes over “Nederlandse voetbalsupporters zongen ‘Joden branden het best’ op Holocaust Memorial Day

  1. In 1940 zijn rotterdammers massaal overgelopen naar de N.S.B en werden de beste Jodenjagers van nederland ! pas na 5mei45 liepen zij weer over naar het verzet !! “fijne” jongens die Hollanders !

    Like

Reacties zijn gesloten.