Wekelijkse rellen aan Gazaanse grens met Israël kostten aan twee Palestijnse tieners het leven

Twee Palestijnse tieners, waaronder een 14-jarige jongen, werden neergeschoten en gedood tijdens massale protesten langs de grens met Gaza, waar 17 anderen door schoten gewond raakten, volgens het door Hamas gerunde “gezondheidsministerie” in de Strook.

Ongeveer 8.000 Palestijnen verzamelden zich langs het grenshekken dat de Gazastrook scheidt van Israël voor de sinds 30 maart 2018 wekelijks door Hamas georchestreerde demonstraties en rellen, met het gooien van stenen, brandbommen en explosieven naar de IDF soldaten, die reageerden met traangas en af ​​en toe schoten afvuurden.

Het “ministerie van volksgezondheid”, aka Pallywood van Hamas, zei dat de 14-jarige, geïdentificeerd als Hassan Shalabi, in de borst werd neergeschoten in een protest nabij Khan Younis in het zuiden van Gaza. Volgens berichten in de media was Shalabi een verwante van Hamas-leider Ismail Haniyeh.

Kort daarna kondigde het ministerie de dood aan van de 18-jarige Hamza Ishtawi, die zei dat hij tijdens gelijkaardige botsingen ten oosten van Gaza-stad in de nek was geschoten. Het Israëlische leger weigerde commentaar te leveren op de doden, maar zei enkel dat 8.200 “relschoppers en demonstranten” langs de grens hadden geprotesteerd.

“Ze slinegeren stenen naar de soldaten en naar het veiligheidshekken, evenals een aantal explosieve apparaten die niet over het hek zijn geraakt,” zei een woordvoerder van de IDF. Israëlische troepen ‘reageerden met rel verspreidings middelen en vuurden volgens standaard operationele procedures,” voegde hij eraan toe.

De afgelopen maanden hebben Egypte, speciale VN-coördinator voor het vredesproces in het Midden-Oosten Nikolay Mladenov en Qatar geprobeerd de rust in Gaza te herstellen en tevergeefs opflakkeringen tussen Israël en terreurgroepen in de Strook te voorkomen.

In de afgelopen weken zijn de spanningen tussen Israël en terreurgroepen in Gaza gestegen nadat een Palestijnse sluipschutter het vuur op een groep Israëlische soldaten had geopend. De kogel raakte de helm van een officier en verwondde hem licht. Woensdag hebben de Palestijnen een raket afgevuurd op Israël. Het projectiel viel naar verluidt in het gebied van de Sha’ar Hanegev Regionale Raad. Er waren geen meldingen van schade of letsel bij de aanval.


Bronnen:

♦ naar een artikelPalestinians say two teenagers shot and killed in Gaza border protest” van 8 februari 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Elad Benari “8,000 Gazans riot along border – Hamas says two Arabs killed in weekly ‘March of the Return’ border riots” van 8 februari 2019 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Wekelijkse rellen aan Gazaanse grens met Israël kostten aan twee Palestijnse tieners het leven

  1. Komende week zie je deze “slachtoffers” op de hamaswebsite in uniform en bewapening als shaheed afgebeeld !! de heldendood ! nu bij 72 maagden !

    Like

Reacties zijn gesloten.