PA zegt dat Warschau Midden-Oosten conferentie ‘Amerikaanse samenzwering’ is

De regering van de Palestijnse Autoriteit (PA) verwierp donderdag een door de VS geleide conferentie over vrede en veiligheid in het Midden-Oosten die volgende week in Warschau plaats vindt en noemde het een ‘Amerikaanse samenzwering‘, berichte aldus het AFP.

De gezamenlijke Amerikaans-Poolse conferentie, die vorige maand voor het eerst werd aangekondigd door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, wordt gehouden op 13 en 14 februari ’19 en ontvangt ministers van over de hele wereld. Pompeo nodigde premier Binyamin Netanyahu uit op de conferentie, die bedoeld was om stabiliteit en vrijheid in het Midden-Oosten te bespreken en zich te concentreren op de regionale invloed van Iran.

Iran, dat de Palestijnse terreurgroepen fianciert en bewapend, maakte zich boos over de aangekondigde conferentie en ondernam actie tegen Polen in protest, inclusief de annulering van een week gewijd aan Poolse films. Een Amerikaanse functionaris verduidelijkte later dat de conferentie niet tegen Iran is gericht, en legt uit dat de conferentie de crises in Syrië en Jemen zal bespreken, evenals de verspreiding van raketten, cyberkwesties, mensenrechten en vluchtelingen, met werkgroepen die vervolgens moeten opvolgen.

PA-functionarissen zijn niet uitgenodigd op de conferentie temidden van de huidige problematische relaties met de Verenigde Staten, hoewel het Israëlisch-PA-conflict zou kunnen besproken worden. De senior adviseurs van de Amerikaanse president Donald Trump, Jared Kushner en Jason Greenblatt, zullen naar verwachting de conferentie bijwonen, en Kushner zal naar verwachting een update delen over het Amerikaanse vredesplan voor Israël en de PA.

In een verklaring op donderdag bestempelde het ‘buitenland ministerie’ van de Palestijnse Autoriteit (PA) de conferentie in Polen als “een Amerikaanse samenzwering bedoeld om de deelnemers ertoe te bewegen de Amerikaanse opvattingen over kwesties van de regio, met name de Palestijnse kwestie, over te nemen“. Het zei dat de PA-regering alle conclusies van de conferentie zou negeren. De verklaring bekritiseerde ook Trump voor het begroeten van de verhuis van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem in zijn State of the Union toespraak van afgelopen disndag.

“De boosaardige bedoelingen van deze regering werden herhaald door de Amerikaanse president Donald Trump in zijn State of the Union speech voor het Congres, waarin hij benadrukte dat hij doorging met het beleid van een absoluut bevoordeligen van Israël,” las de verklaring.

De PA heeft het vredesplan van de VS, dat door de regering van Trump is geformuleerd, verworpen voordat het zelfs is onthuld en heeft de VS geboycot sinds de erkenning door Trump van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël in december 2017.

VS vs Palestijnen: stop met liegen!
De Speciale gezant van de Verenigde Staten naar het Midden-Oosten Jason Greenblatt die volgende week eveneens deelneemt aan de Warschau Conferentie, nam dinsdag de gelegenheid te baat om via Twitter Saeb Erekat, een ambtenaar van de Palestijnse autoriteit en namens de PLO en de PA onderhandelaar voor vrede met Israël, flink door de mangel te halen.

In een reeks tweets beschuldigde Greenblatt Erekat ervan ‘desinformatie te verspreiden‘ en weerlegde hij de bewering dat het doel van het Amerikaanse beleid was om de banden tussen Oost-Palestina (Westbank) en West-Palestina (Gaza) te verbreken.

Saeb Erekat verspreidt opnieuw verkeerde informatie en beschuldigt mij om Gaza te proberen te scheiden van de Westelijke Jordaanoever. Mijn antwoord: Gaza en de Westelijke Jordaanoever zijn de facto reeds TIEN jaren, fysiek en politiek gescheiden, verdeeld tussen de PA en Hamas. Stop met het ontkennen van die realiteit. Ik heb meerdere keren gezegd dat ons vredesplan hen zo mogelijk samen wil brengen.”

Maar we kunnen niet beweren (en jij ook niet) dat de haat tussen Hamas en Fatah niet bestaat. Wij zijn hierin om alle Palestijnen te helpen, zowel op de Westelijke Jordaanoever als in Gaza. Saeb, heb alstublieft meer respect voor de Palestijnen in zowel Gaza als de Westelijke Jordaanoever; ze verdienen het. Houdt alsjeblieft op te misleiden met informatie waarvan je weet dat het niet waar is. #TimeToGetSerious“, voegde Greenblatt eraan toe.


Bronnen:

♦ naar een artikelPalestinians Snubbed By Middle East Summit: ‘We Wouldn’t Attend Anyway’ – Palestinians predictably deem the U.S.-backed Mideast summit, which they were not invited to, ‘futile’” van 7 februari 2019 op de site van United With Israel

♦ naar een artikel van Ben Ariel “PA says Warsaw Middle East conference is ‘US conspiracy’ – Palestinian Authority rejects US-led conference on Middle East peace and security due to take place next week in Warsaw” van 8 februari 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelUS Mideast envoy accuses senior PA official of ‘spreading misinformation’” van 6 februari 2019 op de site van Israel Hayom