Israël 11de gelukkigste land; Tel Aviv en Jeruzalem veiliger dan Brussel en Wallonnië

De bevolking van Israël is de elfde gelukkigste op de lijst van de Better Life Index (OECD) van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD). Ook België (15de plaats) en Nederland (6de plaats) worden uitvoerig besproken.

Op de vraag om hun algemene tevredenheid over dagelijks leven te beoordelen, op een schaal van 0 tot 10, scoorden gemiddeld de Israëli’s gemiddeld 7,2 – hoger dan het OESO-gemiddelde van 6,5. In Israël rangschikt de bevolking het dagelijks leven boven het gemiddelde op het gebied van inkomen en rijkdom, werkgelegenheid en inkomsten, persoonlijke veiligheid en gezondheidsstatus en welzijn.

Ongeveer 69 procent van de Israëli’s tussen 15 en 64 jaar heeft een betaalde baan – een cijfer dat hoger is dan het OESO-gemiddelde van 67 procent. De levensverwachting bij geboorte in Israël is 82 jaar – twee jaar langer dan het OESO-gemiddelde, slechts 80 jaar. In Israël is de levensverwachting voor vrouwen (84 jaar) langer dan die voor mannen (80 jaar).

Op het gebied van onderwijs heeft 87 procent van de Israëli’s van 25-64 jaar het hoger secundair onderwijs afgerond, hoger dan het OESO-gemiddelde van 74 procent. Dit geldt meer voor vrouwen dan voor mannen, aangezien slechts 86 procent van de mannen met succes de middelbare school heeft afgemaakt in vergelijking met 88 procent van de vrouwen.

Wat de publieke sfeer betreft, bestaat er een gevoel van gemeenschaps- en gematigde niveaus van burgerparticipatie in Israël, waar 87 procent van de mensen gelooft dat ze iemand kennen waarop ze kunnen vertrouwen in tijden van nood, in grote lijnen in overeenstemming met het OESO-gemiddelde van 89 procent. De opkomst van de kiezer, een maat voor de deelname van burgers aan het politieke proces, was 72 procent tijdens recente verkiezingen, hoger dan met het OESO-gemiddelde van 69 procent.

De antwoorden op het onderzoek waren echter niet allemaal rozengeur en manenschijn: Israëli’s zeiden dat ze niet zo gelukkig waren als die in de rest van de OESO op het gebied van onderwijs en vaardigheden, huisvesting, milieukwaliteit, balans tussen werk en privéleven, sociale connecties en burgerbetrokkenheid – ook al weerspiegelen de cijfers voor het grootste deel een relatief hoge kwaliteit van leven.

Is de Joodse staat een betere plek om te wonen? Voor velen is het antwoord ‘ja’, hoewel de redenen voor dat antwoord variëren. De sterke economie van Israël is zeker een factor. Maar er zijn anderen.

Ten minste 40 procent van de Joodse bevolking in het Verenigd Koninkrijk overweegt deze kwestie thans in alle ernst, gezien de stijgende cijfers van het antisemitisme in dat land en op het Europese continent. Joden in Frankrijk denken er al een tijdje over na en het aantal Joden dat vanuit Oekraïne emigreert is het afgelopen jaar exponentieel gestegen.

Vergelijken kan interessant zijn. Neem nu Tel Aviv versus Brussel. Qua veiligheidsgevoel en gezondheid scoort Tel Aviv telkens 9,0 %, daarentegen Brussel resp. 6,9 % en 7,8 %. Maw, het is dus veiliger in Tel Aviv (en ook Jeruzalem) dan in de Belgische hoofdstad. Ook de Israëliërs zijn met 8,9% duidelijk veel gelukkiger dan de Brusselaars met 6,3%. Woningproblemen zijn wel groot in Jeruzalem en Tel Aviv (2,2%) ten opzichte van Brussel met 6,7%, hoewel er in Judea & Samaria nog veel bouwruimte over is. Ook, qua gezondheid scoort Tel Aviv met 9% duidelijk hoger dan Brussel (6,9%), Amsterdam (7,1%) en Wallonnië (5,2%). 


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Israelis Are 11th Happiest Population in OECD Better Life Index” van 7 februari 2019 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikelOECD Regional Well-Being: A Closer Measure of Life” op de site van OECD

2 gedachtes over “Israël 11de gelukkigste land; Tel Aviv en Jeruzalem veiliger dan Brussel en Wallonnië

  1. En dat ondanks alle oorlogsdreigingen, terreur, UN resoluties, Europa’s tegenwerkingen & interne bemoeienissen, BDS, opvang nieuwe immigranten ……etc.etc.

    Hierbij zijn de problemen in Europa luxe problemen.

    Van dit rapport zullen daarom velen buikkramp krijgen.

    Like

Reacties zijn gesloten.