Hamas gebruikt Bitcoin ‘virtuele valuta’ om terreurdonaties wit te wassen

Onder de paraplu van de terreurorganisatie de Volksverzet Comitées (PRC) hebben Hamas en andere in Gaza gebaseerde terreurgroepen hun supporters opgeroepen om geld te doneren met behulp van de virtuele valuta Bitcoin. Volgens berichten in de Arabische media was dit de eerste keer dat de militaire vleugel van Hamas opriep financiële donaties te doen met behulp van de crypto-valuta.

Het Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center (ITIC) is van mening dat deze oproepen nu worden gedaan als gevolg van een combinatie van financiële problemen waarmee de groepen worden geconfronteerd en de voordelen van anonimiteit die Bitcoin biedt.

De al-Qassam Brigades, de militaire vleugel van Hamas, publiceerden een virtueel portefeuilleadres waarnaar de donaties kunnen worden overgedragen. Een onderzoek van het adres van de portefeuille geeft aan dat de portfeuille pas kort geleden op 31 januari werd geopend. Sindsdien is deze gebruikt voor minstens 43 aan- en verkooptransacties.

Intussen hebben de Nasser Saladin Brigades, de gewapende vleugel van de Palestijnse terreurorganisatie Volksverzet Comitées (PRC), µeen virtueel portefeuille-adres gepublkiceerd dat al meer dan drie jaar actief is en sinds oktober 2015 transacties hebben plaatsgevonden. Bitcoins worden bijna dagelijks gekocht en verkocht en er zijn meer dan 4.000 transacties uitgevoerd.

De ITIC, een op Tel-Aviv gebaseerd inlichtingenonderzoeksbureau met nauwe banden met de Israëlische inlichtingengemeenschap, legde uit dat het gebruik van Bitcoins het mogelijk maakt grote bedragen over te dragen zonder toezicht te houden op banken, terwijl internationale voorschriften tegen het witwassen van geld worden vermeden.

“De fondsenwervingscampagne van de Palestijnse organisaties in de Gazastrook is nog een ander voorbeeld van het gebruik door de terroristische organisaties van virtuele valuta, vooral Bitcoin, om terreuractiviteiten te financieren,” zei de ITIC.

“De anonimiteit die wordt geboden door de handel in deze valuta’s, hun beschikbaarheid en de mogelijkheid om geldovermakingen over de hele wereld snel en gemakkelijk uit te voeren zonder de noodzaak van identificatie of blootstelling, stellen deze organisaties in staat middelen die zijn bestemd voor terroristische activiteiten over te dragen zonder toezicht door autoriteiten of banken terwijl ze internationale regels tegen het witwassen van geld omzeilen.”

Plaatje hierboven: Hamas infographic met uitleg over de voordelen van Bitcoin [beeldbron: Twitter/Forbes]


Bronnen:

♦ naar een artikel en videoverslag “Gazan academic and journalist Hussam al-Dajany: People can now donate to Hamas using bitcoin without fear of getting caught” van 30 januari 2019 op de site van MEMRI-TV

♦ naar een artikelHamas Uses Bitcoin ‘Virtual Currency’ to Launder Terror Donations” van 6 februari 2019 en een artikelIsrael Cuts Off Flow of Qatari Cash to Hamas After Attacks” van 23 januari 2019 op de site van United With Israel

♦ naar een artikelGazan journalist: ‘People can donate to Hamas using bitcoin’ – Gazan academic and journalist Hussam Al-Dajany: “People can now donate to Hamas using bitcoin without fear of getting caught” van 6 februari 2019 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

♦ naar een artikel van Yaya Fanusie “Hamas Military Wing Crowdfunding Bitcoin – Jihadists are at it again, trying to raise money through Bitcoin. And this time, their efforts may be getting some traction” van 4 februari 2019 op de site van Forbes

♦ naar een artikel van Marie Huillet “Report: Analysts Identify Trail of Bitcoin Donations to Gaza’s Ruling Group Hamas” van 4 februari 2019 op de site van Coin Telegraph

♦ naar een artikel van Landon Manning “Palestinian Fundamentalist Group Hamas Receives Funding via Bitcoin” van 4 februari 2019 op d esite van Bitcoin Magazine

2 gedachtes over “Hamas gebruikt Bitcoin ‘virtuele valuta’ om terreurdonaties wit te wassen

  1. Bitcoin en cryptovaluta is alleen anoniem binnen gebruikers daarvan ! zodra het weer in “echt” geld omgezet word is het via banken in het swiftsysteem weer zichtbaar ! transacties zijn ook via “cryptobeurzen ” volgbaar maar kost veel onderzoek ! de “zijderoute ” het “deepweb” en de onderwereld maken hier volop gebruik van , alsmede ieder die iets te verbergen heeft !

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.