Joodse bevolking van Judea en Samaria explosief gestegen in 2018

Het aantal mensen dat in Israëlische nederzettingen woonde, steeg veel sneller dan de totale Israëlische bevolking vorig jaar en voorspelde een nog snellere groei, meldde de Joodse populatiestatistieken van de Westelijke Jordaanoever op dinsdag 5 februari ’19.

Directeur Baruch Gordon zei dat de huidige Amerikaanse regering een veel vriendelijkere omgeving voor de kolonisten heeft gecreëerd, waardoor de weg vrij is voor een golf van constructie in de komende jaren. “Het heeft zich gewoon simpelweg geopend. Deze donkere wolken doemen niet langer op,” zei Gordon.

Gordon’s project voert een jaarlijkse studie uit van officiële bevolkingsgegevens verkregen van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het rapport wordt gesponsord door Bet El Institutions, een prominente kolonistenorganisatie.

Ca. 450.000 Joden in Judea & Samaria
De laatste gegevens laten zien dat de bevolking in Joodse nederzettingen in Judea en Samaria is gegroeid tot 449.508 met ingang van 1 januari 2019, een stijging van 3,3% ten opzichte van 435.159 personen een jaar eerder. De oorzaak van die toename is voornamelijk te wijten aan natuurlijke bevolkingsaangroei.

Ter vergelijking: de totale bevolking van Israël groeide vorig jaar met 1,9% tot 8.907 miljoen mensen, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het ministerie van Binnenlandse Zaken was niet onmiddellijk in staat om de cijfers te bevestigen, maar zei dat het in contact was geweest met de groep van Gordon en dat de aantallen authentiek leken.

De gegevens toonden een robuuste groei in nederzettingen over de hele linie, van grote steden in de buurt van Israëlische bevolkingscentra tot geïsoleerde gemeenschappen diep in Judea en Samaria. Gordon noemde verschillende redenen voor de snelle groei. Naar schatting is tweederde van de kolonistenpopulatie religieuze Joden, die over het algemeen grotere gezinnen hebben.

Bovendien zei hij dat de goedkope kosten van huisvesting veel jonge gezinnen hebben gelokt die zich geen huizen in Israël kunnen veroorloven. Maar hij zei ook dat de houding van de Trump-regering tegenover de nederzettingen ook effect sorteert.

De voormalige Amerikaanse president Barack Obama heeft, net als een reeks Republikeinse en Democratische voorgangers, Israël onder druk gezet om de bouw te stoppen. Trump heeft daarentegen weinig gedaan om de bouw te stoppen. Terwijl het soms op terughoudendheid aandringt, bleef het Witte Huis verder zwijgen, omdat Israël met tal van ontwikkelingen vooruitgang heeft geboekt.

“Dit heeft Israël in feite een groen licht gegeven om de basis te leggen voor een golf van constructie die zich de komende twee jaar zou moeten materialiseren,” zei Gordon. “Sinds de verandering van de Amerikaanse overheid is de sfeer voor bouwvergunningen veel eenvoudiger geworden. Ze worden met meer gemak gegeven,” zei hij. “Ik denk dat mogelijk het volgende rapport en zeker diegenen die daarna volgen, dat we hier een enorme toename in de cijfers zullen zien,” voegde hij eraan toe.

De cijfers bevatten geen gegevens voor Oost-Jeruzalem, waar nu meer dan 200.000 Israëlische Joden wonen. Nabil Abu Rudeineh, woordvoerder van Mahmoud Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit, noemde de groei van de kolonisten een ‘direct resultaat’ van het Amerikaanse beleid. “De Amerikaanse steun voor nederzettingen door stilzwijgen, is gedoemd te mislukken omdat er geen vrede en stabiliteit is zonder een overeenkomst met het Palestijnse volk en zijn legitieme leiderschap,” zei hij.

Een ambtenaar van de Amerikaanse ambassade zei dat Trump zijn standpunt over nederzettingen ‘duidelijk’ heeft gemaakt en Israëlische toezeggingen heeft ontvangen om zijn zorgen in overweging te nemen. “Het bestuur is vastbesloten om een ​​alomvattende vrede tussen Israëli’s en Palestijnen na te streven,” zei de functionaris, sprekend op voorwaarde van anonimiteit onder diplomatiek protocol.

De links-extremistische Israëlische ngo Peace Now, die tegen de nederzettingen is, zei dat de gegevens in het rapport van dinsdag ‘logisch’ leken, daarbij verwijzend naar het beleid van de Israëlische regering “om de bouw en verhuizing naar de Westelijke Jordaanoever aan te moedigen.” Peace Now zei dat het Trump-effect “niet kan vastgesteld worden op dit ogenblik vanwege de vertragingstijd tussen goedkeuring van vergunningen en daadwerkelijke constructie.”

De toekomst oogt veel belovend in Judea & Samaria


Bronnen:

♦ naar een artikelSettler group reports surge in population in Judea and Samaria” van 6 februari 2019 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikelJewish Population of Judea and Samaria Surged in 2018” van 5 februari 2019 op de site van United With Israel

♦ een artikel op deze blogMet ‘Shamir Plan’ wil Israël Joodse bevolking in Judea & Samaria opdrijven tot ca. 2 miljoen” van 5 februari 2019

2 gedachtes over “Joodse bevolking van Judea en Samaria explosief gestegen in 2018

 1. Het “legitieme leiderschap” is ver te zoeken Shapira ! de voorzitter is al jaren “non-elect” het parlement al jaren “non-functioneel” en het kabinet is onlangs ontbonden” door niemand anders dan “pally’s”zelf !! in feite heeft Israel te maken met een hondsdolle meute onder leiding van “terminale” leiders ! klinkt dat niet een beetje als Berlijn 1945 ??

  Like

 2. Abu Redeneih: “Geen vrede & stabiliteit zonder een overeenkomst met het palestijnse volk & zijn legitieme leiderschap”.

  Ja, waar moeten we beginnen?
  Vrede & stabiliteit? Welke precies?
  Het palestijnse volk? Wie precies?
  Zijn legitiem leiderschap? Wie precies?

  Als Dhr. Redeneih antwoord heeft op al deze vragen en waar zijn ‘legitieme’ bazen waren toen de helft van de “west bank & oost-Jeruzalem” aan hen op een zilveren plaat werden aangeboden, maar zij het alsnog prefereerden dit aanbod op vrede & stabiliteit voor het palestijne volk te negeren, dan mag hij het komen uitleggen.

  Europa dat miljarden uitgeeft aan illegale bouw zal deze onzin natuurlijk steunen…….het zal ze alleen niets helpen.

  Het antisemitisme in Europa zal ervoor zorgen dat deze ‘explosieve groei’ nog maar het begin is.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.