De wortels van het kwaad: Gronddiefstal in Area C creëert een de facto Palestijnse staat

Sinds 2009 maakt de Palestijnse Autoriteit methodische vooruitgang in de richting van de unilaterale oprichting van een Palestijnse staat door middel van grootschalige landdiefstal. Het recentelijk uitgebrachte rapport van Regavim geeft details over deze vijandige overname van het grondgebied en onthult de belangrijkste tactiek die sinds 2013 is ingezet: Landbouwgrondaanslag. In tegenstelling tot illegale bouw is landbouwgebruik een snelle en handige methode om zeer grote stukken land te annexeren, onder het mom van onschadelijke ‘humanitaire hulp’.

Volgens het rechtssysteem dat van kracht is in Judea en Samaria, biedt landgebruik in de landbouw rechten die verwant zijn aan rechtstreekse eigendom – waardoor gepocheerde grond snel en onherroepelijk kan worden overgedragen aan particuliere Arabische handen.

Dit verklaart de intensieve ‘landbouw’ -activiteit van de Palestijnse Autoriteit in gebieden rond Joodse gemeenschappen, grenzend aan het veiligheidshekken en in de buurt van andere strategische activa: de verovering van land op deze specifieke locaties onderbreekt de nabijheid van Joodse nederzetting en voegt een cruciale groep bij van territoriale controle door de Palestijnse Autoriteit.

De modus operandi voor deze landaankondigingen van landbouwgrond volgt op een vrij gestandaardiseerd protocol van operationele procedures: toegang tot het gebied voor inbeslagname wordt gecreëerd door nieuwe ‘landbouw’ -wegen aan te leggen; irrigatienetwerken bestaande uit kilometers pijpen, honderden stortbakken en waterverzamelaars, en honderden watertanks zijn verspreid over enorme stukken open ruimte.

De volgende stap bestaat uit het veroveren van de controle over tienduizenden dunams van niet-gecultiveerd land door landbouwovernames: massale boomaanplantcampagnes, het ploegen en planten van gewassen, het bouwen van broeikassen, het bouwen van terrassen en hekken, en meer – allemaal op het land dat toebehoort aan de staat Israël. Van 2013 tot en met 2017 zijn honderden landbouwgronden voor beslaglegging op land gecreëerd met behulp van deze methoden, die toegankelijk zijn via meer dan 150 nieuwe wegen met honderden kilometers.

Onderzoek uitgevoerd door Regavim in samenwerking met Ad Kan, legt de centrale rol bloot in dit systematische programma dat wordt gespeeld door de Union of Agricultural Work Committees, een quasi-officieel orgaan met zeer duidelijke organisatorische banden met het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), een marxistisch-leninistische terreurgroep die zich inzet voor de vernietiging van de staat Israël die talloze moordaanslagen heeft gepleegd tegen Israëlische burgers – waaronder de moord op minister Rehavam Zeevi en een reeks zelfmoordaanslagen). Senior leden van de PFLP die in Israëlische gevangenissen tijd hadden gediend voor betrokkenheid bij terrorisme, bekleden topposities in de UAWC.

De publicaties van de UAWC beschrijven met trots de ‘prestaties’ van de afgelopen jaren: onder het mom van ‘verbetering van de toegang’ tot landbouwgrond, heeft de UAWC een rol gespeeld bij het veroveren van ongeveer 150.000 dunams in Area C – de meeste worden nu voor het eerst gecultiveerd en zijn voordien nooit in particuliere Arabische handen geweest. Deze ooit ongerepte stukken land behoren volgens het internationale recht en volgens de Oslo-akkoorden tot de staat Israël.

De activiteiten van de UAWC worden grotendeels gefinancierd door buitenlandse regeringen, de Europese Unie en humanitaire hulporganisaties. Tussen 2009 en 2017 bedroeg deze financiering ten minste € 45.608.214 (dit is een minimale schatting, gebaseerd op openbaar beschikbare gegevens, en omvat geen andere bedragen die aan de Palestijnse Autoriteit zijn geschonken voor ‘landbouwbijstand’).

Het rapport van Regavim geeft aan dat de reactie van de Israëlische autoriteiten, waaronder de regering, het burgerlijk bestuur en het ministerie van Buitenlandse Zaken, uiterst flegmatisch en vaak niet-bestaand is geweest. De civiele administratie, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Israëlische landbronnen in zone C, gaat per geval in op deze illegale activiteit en onderneemt geen stappen om het getij van sluipende annexatie te stoppen of de status quo ante.

Hetzelfde geldt voor het ministerie van Buitenlandse Zaken: ofwel vanwege het niet begrijpen van de strategische dreiging die deze activiteit vertoont, ofwel vanwege het belang om een ​​façade van insluiting van het conflict te handhaven – en ondanks het feit dat de hoge functionarissen van het ministerie van Buitenlandse Zaken zich ervan bewust zijn dat de EU-activiteiten in zone C illegaal zijn – zijn er geen diplomatieke stappen ondernomen om buitenlandse financiering, toezicht of betrokkenheid bij deze activiteit te blokkeren.

De bevindingen in het verslag van Regavim illustreren de noodzaak van snelle en beslissende actie van de kant van de Israëlische regering om de strategische gevolgen van het Roots-project te bestrijden. Dit systematische programma voor agrarische annexatie kan niet worden aangepakt door gelokaliseerde, handhavingsactiviteiten per geval.

Daarom bevat het rapport van Regavim aanbevelingen die zowel het ‘bos’ als de ‘bomen’ aanpakken: doortastend beleid en handhavingsactiviteiten, gekoppeld aan een systemische benadering van de strategische dreiging. Als de regering van Israël niet snel vooruitgang boekt, zal het programma voor agrarische annexatie van de Palestijnse Autoriteit onomkeerbare feiten op het terrein creëren.

Lees hier het volledige rapport.

Over Regavim


Bronnen:

♦ naar een artikelThe Roots of Evil: Land Theft in Area C is Creating a de-facto Palestinian State” van 3 februari 2019 op de site van Regavim

♦ een artikel op deze blogPalestijnse Autoriteit annexeert systematisch duizenden hectaren grond in Judea en Samaria” van 13 november 2018

3 gedachtes over “De wortels van het kwaad: Gronddiefstal in Area C creëert een de facto Palestijnse staat

 1. Het kan niet gekker : de “pally’s”beroepen zich op Ottomaans gewoonterecht bij deze acties ! zelfs VK en EU geeft ze hierin steun en gelijk , terwijl juist in dit gebied de ottomanen vernietigende slagen hebben gekregen door de geallieerden in 14-18 ! in feite worden hier de “oslo”akkoorden door ieder opzijgeschoven ! weer gewoon een stukje papier dus , EU moet hierover maar niet meer op beroepen !

  Like

 2. Het is aan de volgende Israelische regering om eindelijk te handelen.

  “Onomkeerbare feiten” is een niet bestaand fenomeen.

  Behalve de dood is alles omkeerbaar.

  Men kan 10 jaar aan iets bouwen wat in 10 minuten vernietigd kan worden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.