Kameroense minister: ‘Die rijke arrogante Joden hebben zélf de Holocaust over zich gehaald’

“Een leugen is al de hele wereld rondgevlogen terwijl de waarheid nog haar laarzen aantrekt.” Dezelfde leugens en stereotiepen over Joden kom je over de hele wereld tegen. Vanuit Peking, via Bangkok, Teheran, Gaza, over Brussel, Londen en Parijs tot in… Yaoundé, Kameroen!

Een regeringsminister uit Kameroen beweerde namelijk het afgelopen weekeinde dat “de Joden de Holocaust over zichzelf brachten omdat ze alle economische macht uitoefenden.”

De regering van de Afrikaanse natie verwierp de uitspraken van Jean de Dieu Momo, de vice-minister van Justitie, in een primetime interview op de openbare televisie. Momo waarschuwde de oppositieleider, Maurice Kamto, dat hij de inheemse Bamileke-bevolking leidde naar een lot gelijk aan dat van de Joden tijdens de Holocaust, meldde de Franse nieuwsdienst AFP.

Vice-minister van Justitie Jean de Dieu Momo zei:

In Duitsland was er een zeer rijke gemeenschap die alle economische macht uitoefende. Zij [de Joden] waren zo arrogant dat het Duitse volk gefrustreerd was. Op een dag kwam een ​​zekere Hitler aan de macht en stopte ze in de gaskamers.

De regering van Kameroen distantieerde zich van de uitspraken van Momo. “De regering van de Republiek Kameroen wenst erop te wijzen dat [Jean De Dieu Momo] ten persoonlijke titel sprak,” zei communicatieminister Réné Sadi in een verklaring, meldde het Engelstalige Journal du Cameroun. “De regering van Kameroen betreurt ten zeerste de irrelevante opmerkingen van [Momo] en distantieert zich volledig.”

De Republiek Kameroen, officieel ‘République du Cameroun’, was van 1884 tot 1919 een Duitse kolonie (Schutzgebiet Kamerun). Nadat Duitsland tijdens WOI de oorlog had verloren werd het Afrikaans land verdeeld tussen Frankrijk (Cameroun) en Engeland (Northern and Southern Cameroons).

Op 1 januari 1961 werd onafhankelijk. Kameroen heeft ca. 25 miljoen inwoners waarvan 22 procent moslims zijn en meer dan de helft christen. De premier van Kameroen is sinds januari 2019 Joseph Dion Ngute.

Joden in Kameroen? De Bassa stam in Kameroen zouden nakomelingen van Joden zijn. De Bassa emigreerden meer dan duizend jaren geleden vanuit Egypte naar Afrika aangevoerd door Melek, hun leider en een van de achterkleinzonen van Juda, zoon van Jacob. Eerst reisden ze naar het zuiden langs de Nijl, maar trokken uiteindelijk naar het westen, staken Nigeria door en kwamen Kameroen binnen. Uiteindelijk bereikten ze Ngok Lituba waar ze tot op heden leven met rites die lijken op de Joodse.


Bronnen:

♦ naar een artikelCameroon government minister says Jews brought Holocaust on themselves” van 5 februari 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelCameroon gov’t disowns Jean De Dieu Momo over Israel saga” van 5 februari 2019 op de site van Journal du Cameroun

3 gedachtes over “Kameroense minister: ‘Die rijke arrogante Joden hebben zélf de Holocaust over zich gehaald’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.