Met ‘Shamir Plan’ wil Israël Joodse bevolking in Judea & Samaria opdrijven tot ca. 2 miljoen

Een nieuw voorstel dat oproept tot massale ontwikkeling in Israëlische gemeenschappen in Judea en Samaria en de snelle uitbreiding van de Joodse bevolking daar heeft de steun gekregen van tientallen Israëlische ministers en parlementsleden.

Het voorstel, genaamd ‘Shamir Plan’, naar de overleden premier Yitzhak Shamir, werd opgesteld door de Nahalah-beweging, en roept op tot een uitgebreid overheidsprogramma om de Joodse bevolking van Judea en Samaria te laten groeien van ongeveer 450.000 tot twee miljoen, berichtte Hayom op dinsdag.

Premier Shamir, die van 1983 tot 1984 en opnieuw van 1986 tot 1992 als premier diende, was een sterke financier van de nederzettingenbeweging, die ooit het doel had gesteld om de Joodse bevolking van Judea en Samaria tot een miljoen te brengen. In 1992 stelde Shamir voor dat hij hoopte tegen het jaar 2002 een half miljoen te bereiken.

Nahalah, die de afgelopen weken regelmatig demonstraties heeft georganiseerd buiten de residentie van de premier, heeft premier Netanyahu opgeroepen om zich in te zetten voor de uitbreiding van de nederzettingen in Judea en Samaria – zelfs buiten de grote nederzettingenblokken – als basis voor zijn volgende regering, indien hij herverkozen zou worden.

Sindsdien heeft de organisatie de steun weten te winnen van tientallen parlementsleden en ministers, die de belofte van Nahalah hebben ondertekend en gezworen hebben zich te verzetten tegen de tweestatenoplossing en de onbeperkte vestigingsactiviteit in heel Judea en Samaria te steunen. De gelofte stelt ook een specifiek doel voor de nederzettingenactiviteit, waarin wordt opgeroepen tot de uitbreiding van de Israëlische bevolking in Judea en Samaria tot twee miljoen, een meer dan viervoudige toename ten opzichte van de huidige Israëlische bevolking daar.

De ondertekenaars zijn Knesset-voorzitter Yuli Edelstein (Likoed), ministers Yisrael Katz (Likoed), Yariv Levin (Likoed), Zeev Elkin (Likoed), Gilad Erdan (Likoed), Naftali Bennett (Nieuw Rechts), Ayelet Shaked (Nieuw Rechts), Miri Regev (Likoed), Tzachi Hanegbi (Likoed), Ayoub Kara (Likoed), Yoav Galant (Likoed), Gila Gamliel (Likoed) en Ofir Akunis (Likoed).

Daarnaast hebben tientallen parlementsleden en kandidaten in de Likud-voorverkiezingen (gepland om vandaag dinsdag te worden gehouden), evenals Knesset-hopefuls op de Joodse Home- en New Right-lijsten, ook de belofte ondertekend. Indien geïmplementeerd, zou het plan de Joodse bevolking van Judea en Samaria in ruwe gelijkheid brengen met de huidige Arabische bevolking van het gebied, hoewel schattingen over het aantal Arabieren dat in Judea en Samaria woont, sterk uiteenlopen.

Terwijl de officiële statistieken van de Palestijnse Autoriteit het aantal op ongeveer drie miljoen plaatsen, omvatten bijna 800.000 van die opgenomen ofwel in het buitenland wonen ofwel worden zij als inwoners van Israël geteld vanwege hun residentie in Jeruzalem. Sommigen, waaronder de voormalige Israëlische ambassadeur Yoram Ettinger, plaatsen het aantal Arabieren in Judea en Samaria op slechts 1,75 miljoen, terwijl anderen het geschat op ongeveer 2,5 miljoen.

Plaatje hierboven: Een foto genomen op 17 november 2016 toont een algemeen beeld van huizen in de Israëlische gemeente Ofra, gelegen op de weg van Jeruzalem naar Nabloes in Samaria (aka de Westelijke Jordaanoever), gevestigd in de nabijheid van het Palestijnse dorp Baytin (bovenaan) [beeldbron: AFP/Thomas Coex]


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Rosenberg “‘Two million Jews in Judea and Samaria’ – Senior ministers and coalition MKs join call to bring Jewish population in Judea and Samaria into parity with Arab population” van 5 februari 2019 op de site van Arutz Sheva

2 gedachtes over “Met ‘Shamir Plan’ wil Israël Joodse bevolking in Judea & Samaria opdrijven tot ca. 2 miljoen

 1. Shalom Shapira2012;
  Er is Veel meer aan de hand! Het is de gestelde tijd voor de herstel-terugkeer.
  Maar in de “druk der tijden”. Zoals ha Thorah heeft gemeld.
  JaH Shuah ha Massiach sprak: ” zie, Ik ga naar het Huis van de Vader om u plaats te bereiden. En wanneer Ik plaats heb bereidt; kom Ik u halen.
  Dit spreekt de Bruidegom van de Kehilla.
  Het is tevens een burgelijke huwelijks wet.
  De Vader gaat met Zijn Zoon naar het huis van de beoogde Bruid.
  Wanneer er een overeenkomst is gesloten; heeft de a.s. bruidegom 2 perioden(2 jaar); om een kamer (in het huis van de vader) in gereedheid te brengen.
  Deze datum is zeer aanstaande!
  Tot later.

  Like

 2. Prima plan, daar sowieso de meeste Joden uit de diaspora uiteindelijk naar Israel zullen verhuizen door het onleefbare Jodenhaat klimaat in het westen.

  De palestijnse Arabieren op de ‘west bank’ kunnen hun leiders én broeders in de EU dus bedanken voor het mislukken van de 2-staten ‘oplossing’.

  De Joodse bevolking zal uiteindelijk terugkeren naar hun oorspronkelijke roots in Judea & Samria.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.