Bijbelse site verbonden aan de Ark des Verbonds opgegraven in klooster in Midden-Israël

Een enorm platform uit de 8ste eeuw voor Christus, ontdekt in een katholiek klooster in Midden-Israël, heeft misschien gediend als een oud heiligdom voor de Ark des Verbonds, zei de vooraanstaande archeoloog Israël Finkelstein van Tel Aviv Universiteit. Het heiligdom is opgegraven in Kiriath-Jearim en geeft potentieel nieuw inzicht in de politieke machinaties van de zuster koninkrijken van Juda en Israël.

Overblijfselen van het monumentale verhoogde podium zijn opgegraven op een Judeïsche heuveltop werden reeds lang in verband hebracht met de locatie van de bijbelse Kiriath-Jearim. Volgens de Hebreeuwse Bijbel stond de legendarische Ark des Verbonds daar twintig jaar geparkeerd vooraleer de plek werd ingenomen door Koning David en de Ark plechtig werd overgebracht naar Jeruzalem.

De gezamenlijke expeditie door de universiteit van Tel Aviv en het College de France is echter niet op het spoor van de ongrijpbare ark. Inderdaad, Finkelstein, de co-regisseur van de opgravingen, gelooft niet dat de Ark des Verbonds heeft bestaan. Integendeel, hij is op zoek naar fysiek bewijs van bijna drie millennia geleden van de geopolitieke situatie in de grensstad, gelegen tussen de twee monotheïstische koninkrijken.

Het grote verhoogde platform, volgens Finkelstein, werd door het noordelijke koninkrijk gebouwd als een schrijn voor het bijbelse verhaal van de Ark. “De opgravingen in Kiriath-Jearim belichtten de kracht van Israël (het noordelijke koninkrijk) in de vroege 8ste eeuw, inclusief mogelijk de overheersing van Juda,” vertelde Finkelstein aan The Times of Israel. “Ze belichten ook een belangrijk thema in de Bijbel – de Ark en zijn geschiedenis.”

Met de hulp van ongeveer 50 studentenvrijwilligers, zijn Finkelstein en de co-regisseurs Thomas Römer en Christophe Nicolle in de zomer van 2017 met de graafwerken begonnen op de Shmunis Family Excavations in Kiriath-Jearim op het privéterrein van een katholiek nonnenklooster in de buurt van het centrale Israëlisch-Arabische dorp Abu Ghosh.

Volgens Römer, een internationaal bekende expert op het gebied van de Hebreeuwse Bijbel, dienden de bijbelverhalen rond de Ark des Verbonds voor praktische politieke doeleinden. “De kern van het originele verhaal was om Kiriath-Jearim te legitimeren als het nieuwe te aanbidden heiligdom na de verwoesting of het verlaten van Shilo”, schreef Römer deze week in een e-mail aan The Times of Israel.

In 1995-96 was er een kleine bergingsopgraving geleid door Gabriel Barkay vóór de bouw van het klooster op de heuvel. Er waren aanvullende onderzoeken die daar werden uitgevoerd door Amir Feldstein in de jaren 1980, en Boaz Zissu en Chris McKinny in 2013. “De eerdere studies – zowel de bergingsgraaf als de enquêtes – trokken een vergelijkbaar beeld van de nederzettingengeschiedenis van de site, maar geen vondst van belang is ontdekt,” zei Finkelstein.

Dat wil zeggen, tot aan de recente baanbrekende ontdekking van een enorm door mensen gemaakt platform. Het verhoogde rechthoekige podium, meldt de archeologen, kan worden gereconstrueerd tot circa 150-110 m en beslaat een oppervlakte van ongeveer 1,65 hectare. Gemaakt met typische ijzertijdmuren, 3 m breed en die nog steeds 2 m hoog zijn, is deze precies noord-zuid en oost-west georiënteerd.

Conform de Bijbel (1 Samuël 7 en elders), werden de instructies om de Ark des Verbonds (Ark des Here) te bouwen door Mozes op de berg Sinaï ontvangen. Tijdens de 40 jaar durende dwaaltocht in de Sinaï werd de Ark gehuisvest in het draagbare Tabernakel van God. Nadat Salomon’s Tempel (de Eerste Tempelperiode; ca. 1000 tot 586 v.Chr.) was gebouwd, stond het in zijn innerlijke heiligdom genaamd het Heilige der Heiligen.

Maar tegen de tijd van de Babylonische ballingschap was het reeds verdwenen. In de lijst met schatten die Babylon uit Jeruzalem heeft meegenomen, ontbreekt merkwaardig genoeg de Ark de Verbonds. Bovendien heeft de Ark nooit in de Tweede Tempel van Herodes gestaan. Sindsdien is het een mysterie waar de Ark is gebleven en heeft geleid tot de wildste geruchten, complottheorieën en fantasiëen. Sommigen zeggen zelfs dat het een mythe is en de Ark nooit heeft bestaan.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Amanda Borschel-Dan “Biblical site tied to Ark of the Covenant unearthed at convent in central Israel – Excavation uncovers a unique, monumental structure previously unknown in the region. Was it a shrine — or the site of David’s triumphant parade of the legendary ark?” van 10 januari 2019 op de site van The Times of Israel

♦ een artikel op deze blogDe echte Ark des Verbonds kan beelden van heidense afgoden bevat hebben” van 18 januari 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.