Israël verwelkomt eerste groep 82 Ethiopische immigranten van 1000

Plaatje hierboven: Leden van de Falashmura-gemeenschap arriveren in Israël vanuit Ethiopië op Ben-Gurion International Airport, Tel Aviv, 4 februari 2019 [beeldbron: Moti Milrod/Haaretz]

Een groep van 82 Ethiopische immigranten landde maandagavond in Israël, de eerste van zo’n duizend leden van de Joodse gemeenschap om naar de Joodse staat te mogen verhuizen onder een kabinetsbeslissing die in oktober 2018 werd genomen.

Er zijn ongeveer 8000 Ethiopische Joden nog steeds in Ethiopië, van wie de meesten ‘Falashmura‘ zijn, wat betekent dat hun voorouders zich bekeerden tot het christendom, vaak onder dwang, generaties geleden. Alleen leden met eerstegraadsfamilies die al in Israël woonden, werden meegenomen in het besluit van oktober. Ze kunnen hun partners en eventuele ongehuwde kinderen meenemen die geen eigen kinderen hebben.

Hoewel een kabinetsbesluit in 2015 beloofde om de hele Falashmura-gemeenschap over een periode van vijf jaar naar Israël te brengen, heeft de regering de ongeveer NIS 200 miljoen ($ 55 miljoen) per jaar niet begroot om de nieuwe immigranten op te nemen. Slechts één Ethiopisch-Joods gezin mocht in 2018 naar Israël emigreren. Naar verwachting komen er in 2019 minstens 1.000 immigranten naar Israël, maar het lot van de rest van de gemeenschap is onzeker.

Op maandagavond werd de groep nieuwe immigranten verwelkomd op de luchthaven Ben Gurion door Immigration and Aliyah Minister Yoav Gallant en Isaac Herzog, voorzitter van het Joods Agentschap. Velen van hen zijn toen herenigd met hun familieleden in Israël, van wie sommigen al vele jaren op hun geliefden hadden gewacht.

In november 2015 heeft de regering unaniem een ​​plan aangenomen om de resterende Ethiopiërs naar Israël te brengen in 2020. Maar het plan haperde binnen enkele maanden toen het kantoor van de premier weigerde het te implementeren omdat de NIS 1 miljard ($ 280 miljoen) zei dat het nodig was om het absorptieproces te financieren  niet voorzien was in de staatsbegroting.

 In 2017 lanceerde het ministerie van Financiën de eerste stap van het plan, waarbij middelen werden toegewezen aan 1.300 mensen om naar Israël te emigreren. Alle 1300 arriveerden vlak voor het einde van dat jaar in het land, op vluchten gesponsord door de Internationale Christelijke Ambassade Jeruzalem als onderdeel van het programma om Joodse immigratie naar Israël te ondersteunen. De internationale christelijke ambassade Jeruzalem heeft in 2019 4,3 miljoen NIS ($ 1,2 miljoen) toegezegd voor de vluchten en andere hulp aan Ethiopische Joodse immigranten.

Omdat het ministerie van Binnenlandse Zaken de Falashmura niet als Joods beschouwt, kunnen ze niet emigreren onder de wet van terugkeer en moeten daarom speciale toestemming van de regering krijgen om naar Israël te verhuizen.

In het besluit van oktober werd gezegd dat er conversiediensten (bekering van christen naar Joods) zullen worden aangeboden en dat de nieuwkomers dezelfde voordelen zullen genieten als alle andere immigranten uit Ethiopië. Ongeveer 135.000 Ethiopische Joden wonen momenteel in Israël. Ongeveer 22.000 van hen werden tijdens Operatie Moses in 1984 en Operatie Solomon in 1991 per luchtbrug naar Israël gebracht.

October’s decision said that conversion services will be provided and that the new arrivals will receive the same benefits as all other immigrants from Ethiopia. About 135,000 Ethiopian Jews currently live in Israel. Some 22,000 of them were airlifted to Israel during Operation Moses in 1984 and Operation Solomon in 1991.

Plaatje hierboven: Atenkut Setataw (rechts), met zijn vrouw Alesa Netere (links) en een buurman buiten hun huis in Gondar, Ethiopië, op 24 april 2016. Setataw schilderde het huis [beeldbron: Miriam Alster/Flash90]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Michael Bachner en Melanie Liman “Ending long wait, Israel welcomes 82 Ethiopian immigrants – First group out of 1,000 Jews approved by government moves to Israel; community criticizes government for failing to bring thousands more from Falashmura” van 5 februari 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Lee Yaron “80 Falashmura Land in Israel as Thousands in Ethiopia Wait for Aliyah – This is the first group of Falashmura, descendants of Ethiopian Jews who converted to Christianity, to arrive in Israel as a result of an Israeli decision to bring 1,000 of the 8,000 still waiting in Ethiopia” van 4 februari 2019 op de site van Haaretz

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.