Amerikaanse geschiedenisgroep verdedigt artikel over Ford’s antisemitisme nadat redacteur is ontslagen

Een historische groep uit Detroit protesteert tegen het besluit van een burgemeester om te voorkomen dat het laatste nummer van zijn publicatie wordt verstuurd, waarin het antisemitisme van Ford Motor Co. oprichter Henry Ford wordt belicht, volgens een bericht van het AP.

Ambtenaren bij de Historische Commissie van Dearborn, Michigan (VS), zeggen dat de nieuwste editie van The Dearborn Historian, een door de stad gefinancierd driemaandelijks tijdschrift, naar zijn ongeveer 200 abonnees moet worden gestuurd en dat burgemeester Jack O’Reilly zijn beslissing om de banden te verbreken met de Detroit-journalist Bill McGraw die het Ford-stuk schreef, moet terugdraaien.

Het verhaal, dat online te lezen is, belicht Ford’s geschriften en opvattingen over Joden en onderzoekt hoe ze nog steeds invloed uitoefenen op moderne neo-nazistische groepen. Op de omslag van de gebande editie stond dat Ford 100 jaar geleden een publicatie kocht die de Dearborn Independent heette en “deze gebruikte om Joden te belasteren”. Het voegde eraan toe: “De haat die hij losliet bloeit in het internettijdperk.”

De burgemeester censureert een geschiedenis dagboek??? O’Reilly zei in een verklaring dat hij dacht dat de publicatie en het opblazen van “haatdragende berichten” van een eeuw geleden “ons zouden kunnen afleiden van onze voortdurende boodschappen van inclusie en respect.”

Nee, dat is niet de reden dat de burgemeester van Dearborn het artikel heeft vernietigd. De reden is dat Dearborn, een stad in Michigan van ca. 100.000 inwoners, thans een van de grootste gemeenschappen van Arabieren kent buiten het Midden-Oosten. Ca. 42 procent van de inwoners zijn van Arabische origine (plaatje hierboven: Arab-Amerikanen in Dearborn).

Het is wel duidelijk dat de burgemeester met dat verbod op publicatie tracht lippendienst te bewijzen aan zijn Arabische kiezers, waarvan hij gelooft dat ze boos zouden zijn op een artikel over antisemitisme.

Het artikel is online en is vrij goed. Het artikel merkt op dat het onderwerp van het antisemitisme van Ford ‘off-limits’ was in Dearborn. Een fragment in het bewuste artikel verhaalt hoe onder Ford werd de Independent berucht werd vanwege zijn ongekende aanvallen op Joden.

Maar het antisemitisme van Ford reisde ver voorbij de grenzen van Dearborn. Met de marketingexpertise die Ford Motor naar een van ’s werelds meest beroemde merken had gekatapulteerd, hebben de luitenanten van Henry Ford het bereik van zijn aanvallen enorm uitgebreid door de antisemitische inhoud van het papier in vier boeken te verpakken.

Experts zeggen dat ‘The International Jew‘, die door Henry Ford werd verdeeld in de jaren 1920 in Europa en Noord-Amerika tijdens de opkomst van het fascisme in de jaren 1920 en ’30, een aantal van de toekomstige heersers van nazi-Duitsland heeft beïnvloed.

In 1931, twee jaar voordat hij de Duitse bondskanselier werd, gaf Adolf Hitler een interview aan een verslaggever van Detroit News in zijn kantoor in München, waar een groot portret van Ford op het bureau van de toekomstige führer te zien was. De verslaggever vroeg naar de foto. “Ik beschouw Henry Ford als mijn inspiratie,” vertelde Hitler aan de Detroit News.


Bronnen:

♦ naar een artikel van EoZ “Dearborn mayor stops publication of an article on Henry Ford’s antisemitism” van 3 februari 2019 op de site van Elder of Ziyon

♦ naar een artikelUS history group defends article on Ford’s anti-Semitism after editor fired” van 2 februari 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van The Dearborn Historian “100 Years Later, Dearborn Confronts The Hate Of Hometown Hero Henry Ford” van 24 januari 2019 op de site van Deadline Detroit

♦ naar een artikel van Nick Leech “How Dearborn, Michigan became the heart of Arab America – In Detroit, the crucible of Henry Ford’s industrial empire, the Arab-American community is finding a voice, and telling stories through its people and its national museum” van 5 juli 2017 op de site van The National

Een gedachte over “Amerikaanse geschiedenisgroep verdedigt artikel over Ford’s antisemitisme nadat redacteur is ontslagen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.