Trump zegt Israël te zullen ‘beschermen’, VS houden Iran in het oog vanaf Iraakse basis

Plaatje hierboven: De Verenigde Staten bouwden tientallen bases van Manbij tot Al-Hasakah, waaronder vier vliegvelden, en door de Amerikanen gesteunde troepen beheersen nu heel Syrië ten oosten van de Eufraat. Hierboven een Amerikaanse militaire basis in Manbij, Noord-Syrië op 4 april 2018 [beeldbron: AP/Hussein Malla]

President Donald Trump zei op zondag 3 februari dat het Amerikaanse leger Israël zou blijven beschermen, maar beloofde om door te gaan met een controversiële terugtrekking van troepen uit Syrië, in een interview dat zondag werd uitgezonden.

Trump kondigde in december aan dat hij Amerikaanse troepen terugtrok uit Syrië, wat tot grote ongerustheid leidde bij de Israëlische en Koerdische bondgenoten die vrezen dat ze in de steek zouden gelaten worden en de weg vrijmaakt voor Iran, Turkije en Rusland om hun invloed in het door oorlog verscheurde land uit te breiden.

Trump vertelde in het TV-programma Face the Nation van CBS dat de 2.000 Amerikaanse troepen in het land zouden helpen de plaatselijke troepen “in een kwestie van tijd” te laten vertrekken en noemde de noodzaak om “Israël en andere dingen die we hebben te beschermen” te vertragen – na aanvankelijk een onmiddellijke terugtrekkin te hebben aangekondigd.

Hij zei dat de Amerikaanse troepen de Iraanse activiteiten vanuit een basis in Irak in de gaten kunnen houden, waarvan hij zei dat de VS het niet zouden opgeven, hoewel hij volhield dat hij het niet zou gebruiken om de Islamitische Republiek aan te vallen. “We hebben een fortuin uitgegeven aan het bouwen van deze ongelooflijke basis. We kunnen het net zo goed houden. En een van de redenen waarom ik het wil houden, is omdat ik een beetje naar Iran wil kijken omdat Iran een echt probleem is,” zei hij.

“Ik wil alleen maar kunnen toekijken. We hebben een ongelofelijke en dure militaire basis gebouwd in Irak. Het is perfect gelegen om overal in verschillende delen van het verontruste Midden-Oosten naar te kijken in plaats van weg te trekken,” zei hij. De abrupte aankondiging van Trump in december zou hij alle Amerikaanse soldaten uit Syrië trekken, zeggende dat de Islamitische Staat verslagen was en alarmbellen had doen rinkelen in Israël, die een campagne voert om een ​​Iraanse militaire aanwezigheid daar te voorkomen.

Israëlische functionarissen hebben gewezen op de al-Tanf-basis in Zuid-Syrië, nabij de grenzen met Irak en Jordanië, als sleutel tot het terugdringen van Iraanse pogingen om wapens naar Syrië en Libanon te smokkelen. De geplande terugtrekking heeft een zeldzame wig gedreven tussen zijn regering en Jeruzalem, en leidde tot een berisping van bevriende parlementsleden in Washington.

Vorige week stemde de senaat over een maatregel tegen de terugtrekking. Een amendement van het congresorgaan zei dat Islamitische Staat en Al-Qaida nog steeds een bedreiging vormen voor Amerikaanse belangen en dat een VS-terugtrekking “terroristen toestaat zich te hergroeperen, cruciale regio’s te destabiliseren en vacuums te creëren die door Iran of Rusland kunnen worden ingevuld.”


Bronnen:

♦ naar een artikelTrump says US will ‘protect’ Israel, keep eye on Iran from Iraqi base” van 3 februari 2019 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.