Israël begint bouw van 6 meter hoog nieuw veiligheidshekken rondom Gaza

Het Israëlische Ministerie van Defensie heeft op zondag 3 februari aangekondigd dat het begonnen is met de bouw van een verbeterde beveiligingsbarrière langsheen de Gazastrook.

“Donderdag begonnen we aan het laatste onderdeel van het barrièreproject langs de grens met Gaza,” zei brigade-generaal Eran Ophir, hoofd van de administratie voor het bouwen van hekwerken van het leger. “De barrière is uniek en met name geschikt voor bedreigingen uit de Gazastrook en biedt een maximale respons om te voorkomen dat iemand het Israëlische grondgebied binnenkomt.”

De nieuwe barrière zal 65 kilometer lang zijn, zich uitstrekken langs de route van de grens van de nieuwe zeebarrière nabij het strand van Zikim in het noorden tot aan de grensovergang van Kerem Shalom in het zuiden. Gemaakt van gegalvaniseerd staal, weegt het hekken ongeveer 20.000 ton en zal het een hoogte bereiken van ongeveer zes meter.

Het project wordt uitgevoerd door de afdeling Engineering and Construction van het Ministerie van Defensie en de Border and Sewage Administration. De smart-fence is het bovengrondse deel van Israël’s ondergrondse barrière, die een systeem van geavanceerde sensor- en bewakingsapparatuur heeft om tunnels te detecteren. Het Ministerie van Defensie verklaarde dat het werk aan de ondergrondse barrière “parallel zal blijven aan het werk aan het hekken”.

“De barrière is vergelijkbaar met die aan de Egyptische grens, maar het heeft aanzienlijke verbeteringen en bevat innovatieve beveiligingselementen,” zei het Ministerie van Defensie in een verklaring, eraan toevoegend dat de smart-fence speciaal is aangepast aan veiligheidsbedreigingen en een extra component voor de verdediging van gemeenschappen in de nabije omgeving van Gaza.

Plaatje hierboven: De Egyptische grens met Gaza oogt veel efficienter dan het lamentabele Israëlische veiligheidshekken met de Strook. Egypte haalt daarvoor dezelfde redenen aan als Israël: aanvoer van wapens voor Hamas blokkeren en de terreur buiten de deur houden. Een quote indachtig van de Amerikaanse dichter Robert Frost: “Goede muren maken goede buren.”

“Aan het einde van vorige week zijn we begonnen met de bouw van de barrière aan de grens met Gaza”, zei premier en minister van Defensie Benjamin Netanyahu. “De barrière zal de infiltratie van terroristen uit Gaza naar ons grondgebied voorkomen. Diegenen in Gaza moeten begrijpen dat als ze niet rustig blijven, we niet zullen aarzelen om te handelen.”

De grens met Gaza is het meest explosieve van Israël, met 1.000 raketten afgevuurd op het zuiden van Israël in 2018 en meer dan 10 maanden van gewelddadige protesten langs het hekken, waarbij Palestijnen het vuur openden en explosieven gooiden naar de Israëlische soldaten die het hekken bewaken. Gazanen hebben ook gaten gemaakt in het hekken infiltreerden vanuit de door Hamas geleide enclave naar het zuiden van Israël.

Vroeg op zondagochtend arresteerde de IDF vijf Palestijnen die vanuit de zuidelijke Gazastrook in Israël infiltreerden. Gewapend met messen werden de mannen gearresteerd en voor ondervraging overgedragen aan Shin Bet veiligheidsdienst.

Het hek langs de Egyptische grens, dat lijkt op het hek dat langs de grens met Gaza zal worden gebouwd, heeft bijna het aantal illegale Afrikaanse migranten die in Israël aankomen, drastisch ingekort. Het aantal infiltraties vanuit de Sinaï – met 14.669 infiltraties in 2010 tot 213 in 2015, tot 14 in 2016 – zette de autoriteiten ertoe aan om de hoogte op te trekken van vijf meter naar acht meter over een lengte van 17 kilometer. Sindsdien zijn er geen infiltraties van Sinai geweest.

Plaatje hierboven: De grensafrastering met Egypte in Eilat in het zuiden van Israël, op 18 oktober 2017 [beeldbron: Yaniv Nadav/Flash90]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Anna Ahronheim “Israel begins construction of smart fence along Gaza border – Netanyahu: ‘At the end of last week, we began building a barrier on the Gaza border which will prevent the infiltration of terrorists from Gaza into our territory’” van 3 februari 2019 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Judah Ari Gross “Israel starts construction on 20-foot-high fence surrounding Gaza – Covered in barbed wire and sensors, new fence to sit atop tunnel-blocking subterranean wall and connect to sea barrier” van 3 februari 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Marcy Oster “5 armed Gazans captured after crossing into Israel – IDF nabs five infiltrators who crossed into Israel from Gaza” van 3 februari 2019 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Israël begint bouw van 6 meter hoog nieuw veiligheidshekken rondom Gaza

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.