Iran test nieuwe lange afstands kruisraket uit op de 40ste verjaardag van de Revolutie

Plaatje hierboven: Hoveizeh, de nieuwe kruisraket van Iran zoals ze kan bekeken worden op een tentoonstelling in de hoofdstad Teheran op 2 februari 2019. Deze raket heeft een reikwijdte van 1200 kilometer en kan makkelijk Israël bereiken en zelfs delen van Europa raken [beeldbron: Atta Kenare/AFP]

Premier Binyamin Netanyahu zei bij het begin van de kabinetsbijeenkomst vandaag, zondag 3 februari 2019: “Ik heb een boodschap aan de tirannen in Teheran, we weten wat je doet en we weten waar je het doet.”

De veelzeggende boodschap van de Israëlische premier volgde op de aankondiging van Iran op zaterdag waarin bekend raakte dat een succesvolle langeafstandsschroefraket werd afgevuurd, te midden van 40-jarige gebeurtenissen sinds de islamitische revolutie van 1979. De raket, genaamd Hoveyzeh, werd beschreven als een wapen van hoge precisie die in staat is om op lage hoogten te vliegen en een aanzienlijk laadvermogen te kunnen dragen.

“De test van de Hoveizeh kruisraket werd met succes uitgevoerd over een afstand van 1.200 kilometer (840 mijl) en bereikte erg nauwkeurig het gestelde doelwit,” zei minister van Defensie Amir Hatami, geciteerd op de staatstelevisie die beelden van de lancering uitzond.” Het kan in de kortst mogelijke tijd klaar zijn en vliegt op een zeer lage hoogte,” voegde hij eraan toe.

Hatami beschreef de Hoveizeh als de “lange arm van de Islamitische Republiek van Iran” in het verdedigen van zichzelf. “De Hoveyzeh-raket is het symbool van zelfvertrouwen en een belangrijke defensieprestatie op basis van de technologische vooruitgang van vandaag in de wereld”, zei Hatami.

Het toont “geen enkele belemmering kan de vastberadenheid van de Iraanse natie en de wil op het gebied van de verdediging belemmeren”, zei hij, in reactie op uitspraken van de Iraanse opperste leider Ali Khamenei dat de natie “beslist zal reageren op elke vorm van bedreiging op hetzelfde niveau.”

Het programma voor ballistische raketten van Iran (kruisraketten behoren tot een andere categorie) is in het Westen met toenemende bezorgdheid ontvangen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo beschuldigde Iran onlangs van het testen van een middellange afstand ballistische raket die in staat is om “meerdere kernkoppen te dragen”, waarvan hij zei dat deze “overal” in het Midden-Oosten en zelfs delen van Europa zouden kunnen toeslaan.

Het programma was een van de redenen die door de Amerikaanse president Donald Trump werden aangehaald voor het verlaten van de nucleaire deal van 2015 vorig jaar en het opnieuw invoeren van verlammende sancties. Terwijl Iraniërs de herdenking van de revolutie vieren, haalde de VS zaterdag opnieuw uit naar het leiderschap van het land, en stond erop dat het de toezeggingen om de levens van gewone mensen te verbeteren niet had goedgemaakt.

“Toen hij in 1979 terugkeerde naar Iran, deed ayatollah Khomeini veel beloftes aan het Iraanse volk, inclusief gerechtigheid, vrijheid en welvaart”, zei het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter. “40 jaar later heeft het heersende regime van Iran al die beloften geschonden.”

Afgelopen zomer 2018 voelden Iraniers zich eindelijk aangemoedigd om nieuwe protesten tegen het onderdrukkende regime te beginnen. De Amerikaanse sancties helpen de demonstranten, omdat ze de internationale druk op het mullah-regime vergroten.

Echter “buitenlandse hulp van Europese belastingbetalers bestendigt het vermogen van het regime om de behoeften van zijn bevolking te negeren en verstoort betekenisvolle beleidswijzigingen”, zei Brian Hook, de speciale vertegenwoordiger van de VS voor Iran, in een verklaring over het besluit van de EU om Iran financiële hulp te geven.

De hulp van de EU is een ondubbelzinnig signaal dat de EU heeft gekozen om de islamo-fascistische mullahs te steunen tegen het Iraanse volk en alle anderen die het regime als doelwit heeft. Ironisch genoeg zou dat ook Europa zelf zijn, dat het Iraanse regime met zijn intercontinentale ballistische raketten kan bereiken.

Voor Europa gaan koud cash geld en miljarden deals duidelijk en ondubbelzinnig boven mensenrechten en mensenlevens. Wat een schande.

Iraanse vrouwen vóór (boven) en nà (onder) de Sjiitische Revolutie van 1978-79


Bronnen:

♦ naar een artikelIran says new cruise missile successfully fired on revolution’s 40th anniversary” van 2 februari 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelNetanyahu sends message to the Iranians” van 3 februari 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Judith Bergman “The European Betrayal of the Iranian People” van 28 augustus 2018 op de site van MIDA

Een gedachte over “Iran test nieuwe lange afstands kruisraket uit op de 40ste verjaardag van de Revolutie

Reacties zijn gesloten.