Arabieren woest en gefrustreerd nadat Israël weigert TIPH-mandaat in Hebron te vernieuwen

Plaatje hierboven: Hebron, 28 augustus 2015. Grot van de Patriarchen met op de voorgrond voertuigen van de Tijdelijke Internationale Aanwezigheid in Hebron (TIPH) [beeldbron: Oren Rozen/Wikimedia Commons]

Ambtenaren van de Palestijnse Autoriteit drukten hun woede en frustratie uit nadat Israël had aangekondigd dat het het mandaat van de Tijdelijke Internationale Aanwezigheid in Hebron (TIPH) niet zou vernieuwen, een internationale troepenmacht die door Israël is beschuldigd om Israël tegen te werken.

Premier Benjamin Netanyahu heeft op maandagavond 28 januari besloten om het mandaat van de TIPH-waarnemersmacht, dat eind januari verstreek, niet te verlengen. “We zullen de voortzetting van een internationale strijdkracht die tegen ons handelt niet toestaan,” verklaarde de premier. Veel van de waarnemers van TIPH in Hebron komen uit Turkije, dat zich uiterlijk vijandig tegenover Israël opstelt. Een recent speciaal rapport van de politie impliceert een aantal leden van de strijdmacht van illegale, gewelddadige en anti-Israëlische activiteiten.

PA dreigt met escalatie van geweld
Als reactie hierop beschuldigde PA-presidentiele woordvoerder Nabil Abu Rudeineh dat Israël “de uitvoering van onder internationale auspiciën ondertekende overeenkomsten en zijn verplichtingen onder deze overeenkomsten heeft opgegeven, hetgeen wordt verworpen en onaanvaardbaar is.”

Hij eiste dat de landen die de overeenkomst sponsoren “een duidelijk standpunt innemen ten opzichte van dit ernstige Israëlische standpunt en onmiddellijk handelen om druk uit te oefenen op de Israëlische regering om de implementatie van de overeenkomst zoals overeengekomen voort te zetten en om Israël niet als een staat te behandelen die boven de wet staat.”

Abu Rudeineh voerde verder aan dat “Israël, door geen rekening te houden met alle ondertekende overeenkomsten en de weigering om zich aan zijn verplichtingen te houden, blijft werken aan het creëren van een omgeving voor escalatie van spanningen en chaos in de regio met onvoorspelbare resultaten“, een nauwelijks verholen oproep om de Palestijnen op te ruien tot meer geweld.

De Palestijnse Autoriteit enkele dagen geleden de Verenigde Naties verzocht om een ​​internationale troepenmacht in Judea, Samaria en Oost-Jeruzalem in te zetten om de lokale Arabische bevolking op een permanente basis te beschermen. Het verzoek werd ingediend nadat Israël had geweigerd het mandaat van een internationale monitor in Hebron (TIPH) te verlengen.

Judea & Samaria Raad tevreden
Netanyahu’s besluit om het mandaat van TIPH te beëindigen, werd in Israël warm onthaald, door Yesha Raad, de overkoepelende organisatie van de Israëlische gemeenschappen in Judea en Samaria, waarin werd verklaard dat de TIPH-macht “onvermoeibaar werkte tegen de Israëlische inwoners van Hebron en hen fysiek schade toebracht en aan hun eigendom” en daarom erg blij zijn om hen te zien vertrekken.

“’Dit is belangrijk nieuws voor de staat Israël dat deze organisatie, die al vele jaren actief is tegen de staat Israël, niet langer zal deeluitmaken van het landschap in de regio,” verklaarde de groep, eraan toevoegend dat ze met ongeduld ‘wachten’ om de VN-strijdmacht te zien vertrekken uit Hebron in de heel nabije toekomst.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Aryeh Savir “Arabs Express Rage and Frustration After Israel Refuses to Renew TIPH Mandate in Hebron” van 29 januari 2019 op de site van The Jewish Press

♦ een artikel op deze blogNetanyahu maakt na 25 jaar einde aan mandaat ‘tijdelijke’ internationale waarnemers in Hebron” van 29 januari 2019 en een artikelInternationale waarnemer verbannen uit Israël voor het slaan van een Joodse jongen in Hebron” van 17 juli 2018

4 gedachtes over “Arabieren woest en gefrustreerd nadat Israël weigert TIPH-mandaat in Hebron te vernieuwen

 1. EU & UN bemoeien zich er natuurlijk alweer mee en vinden natuurlijk dat deze anti Israel trol daar moet blijven.

  Gaat niet gebeuren…..vette pech!

  Nu iets anders bedenken om Israel te dwarsbomen.
  Maar dat kunnen we hen wel toevertrouwen.

  Like

 2. Die ARABS zijn meestal gepikeerd: HET wordt de hoogste tijd dat ze eens GOED
  ( fiancieel) ‘gekortwiekt’worden, ( dan wordt hun grote aanmatiging eens verminderd.

  Like

Reacties zijn gesloten.