Arabisch-Israëlische parlementsleden zoeken in Istanboel hulp om Israël van binnenuit te vernietigen

Plaatje hierboven: Istanboel, Turkije, 2 februari 2019. Delegatie van Israëlisch-Arabische parlementsleden wil relaties verstevigen met Turkije. Op het plaatje schudt parlementslid Masud Ganaim van de Joint List in de Knesset de handen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan [beeldbron: Haaretz]

Arabische burgers van Israël, of Arabische Israëli’s, zijn Israëlische burgers van Arabische origine. Veel Arabische burgers van Israël identificeren zichzelf als Palestijnen en wijzen zichzelf vaak aan als Palestijnse burgers van Israël of Israëlische Palestijnen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek van Israël werd de Arabische bevolking in 2013 geschat op 1.658.000, wat neerkomt op 21% van de bevolking van het land.

Palestijnse Arabieren zetelen reeds sinds de eerste parlementaire vergadering van de staat in 1949 in de Knesset. In 2011 zijn 13 van de 120 leden van het Israëlische parlement Arabische burgers, de meeste vertegenwoordigen Arabische politieke partijen, en een van Israëls hooggerechtshof rechters is een Palestijnse Arabier.

De verkiezingen van 2015 omvatten op 120 parlementsleden 18 Arabische leden in de Knesset. Samen met 13 (pro-Palestijnse) parlementsleden van de Arab Joint List waren er vijf Arabische parlementsleden die Zionistische partijen vertegenwoordigen, wat meer dan het dubbele is van hun aantal in de vorige Knesset.

Vijfde Kolonne
Vele Israëliërs beschouwen de Arabische parlementsleden van de Arab Joint List (een coalitie van een viertal Arabische partijen) als een soort Vijfde Kolonne, een groep mensen die de Joodse staat van binnenuit wil ondermijnen ten gunste van de Palestijnse terreurorganisaties in Gaza en in Judea & Samaria, aka de Westelijke Jordaanoever. En helaas is dat voor een aantal van hen zeker het geval en dat wordt ook nu weer bevestigd in de aanloop van de Israëlische parlementsverkiezingen op 9 april 2019.

Zo had op zaterdag 2 februari 2019 een delegatie van parlementsleden van de Knesset en vertegenwoordigers van de Arabische partijen Ra’am en Ta’al een ontmoeting met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan (plaatje bovenaan). Erdogan onderhoudt zoals bekend nauwe banden met Hamas die hij beschouwt als een “legitieme verzetsbeweging die het Palestijnse vaderland verdedigt tegen een bezettende macht en is geen terreurgroep.

De delegatie omvatte de parlementslden Ahmed Tibi, Masud Ganaim, Talab Abu Arar en voormalig parlementslid Osama Saadi. De delegatie werd vergezeld door het hoofd van de Daburiyya Local Council, Zuhair Yosef en Sheikh Kamal Rayan, hoofd van de Islamic al-Aqsa Association.

De vergadering ging over de arrestatie en detentie van drie Israëlische Arabieren die naar Turkije kwamen voor een niertransplantatie. Volgens de lokale wetgeving mag een nier niet worden ontvangen van een niet-eerste-graads donor. Aan het einde van de vergadering beval Erdogan de vrijlating van een van de drie Israëliërs en stemde ermee in de procedure tegen de andere twee te annuleren.

Balad partij: ‘Israël is van ons’
Uitgaand Arabisch parlementslid Jamal Zahalka zei zaterdag dat zijn Balad-partij geen deel uitmaakt van de Israëlische linkerzijde, maar eerder “een integraal onderdeel van de Palestijnse nationale beweging”. Zahalka’s opmerkingen kwamen aan het begin van de voorverkiezingen van de Balad-partij. Tijdens die voorverkiezingen werd Mtanes Shihadeh gekozen om Balad te leiden in de 21ste Knesset in plaats van Zahalka, die tegen de nieuwe maand aankondigde dat hij niet zou opkomen tijdens de verkiezingen in april.

In zijn toespraak riep Zahalka de Palestijnse Autoriteit (PA) voorzitter Mahmoud Abbas op om de sancties tegen Hamas in Gaza op te heffen en de veiligheidscoördinatie met Israël te stoppen. “De Palestijnen in Gaza zijn ons vlees”, zei Zahalka. Hij beschimpte premier Binyamin Netanyahu en noemde hem “een oorlogsmisdadiger die verantwoordelijk is voor de dood van duizenden mensen”.

Zahalka stopte daar niet, want hij viel ook de voormalige stafchef van de IDF, Benny Gantz, aan, nu het hoofd van de Israel Resilience Party. Hijzei dat die concurreert met het extremisme van Netanyahu en hem enkel bekritiseert omtrentdiens (vermeende) corruptie. Zahalka riep op om de Joint List te behouden, een bondgenootschap tussen Balad, Hadash en Ra’am-Ta’al, “zelfs als er kritiek is op het functioneren ervan.” Hij haalde ook uit naar parlementslid Ahmed Tibi, wiens Ta’al-partij zich onlangs afsplitste van de Arab Joint List.

Zonder de naam van Tibi te noemen, zei Zahalka dat degenen die zich splitsen van de Arab Joint List tegen haar belang handelen en op de verkiezingsdag zullen worden afgestraft. Zahalka heeft, net als veel van de Arabische MK’s, veel controversiële anti-Israël-uitspraken gedaan tijdens zijn ambtsaanvaarding. Hij heeft benadrukt dat hij geen enkele van zijn uitspraken betreurt, inclusief het feit dat hij “liever sterft dan het Israëlische volkslied zingt”, en dat de Israëlische vlag “erger is dan een vod.”

Naast Zahalka, heeft een ander controversieel parlementslid van de Balad partij, Hanin Zoabi ook gezegd dat ze geen herverkiezing zoekt.

Video hierboven: Haatdragend tv-interview met parlementslid Jamal Zahalka waarin deze oproept om “Tel Aviv te veroveren” want, zo zei hij “Tel Aviv is Arabische grond!”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Balad MK: We’re part of the Palestinian national movement” en een artikel van Orli Harari “Arab MKs meet Erdogan – MKs Ahmed Tibi, Masud Ganaim, Talab Abu Arar and former MK Osama Saadi visit Istanbul, meet Turkish president” van 3 februari 2019 op de site van Arurtz Sheva

♦ naar een artikel van Jack Khoury “Erdogan Orders Release of Detained Israeli Arabs After Meeting Ahmad Tibi, Other MKs – Israeli Arab lawmakers travel to Istanbul to discuss arrest of three Israeli Arabs who came to Turkey for a kidney transplant” van 2 februari 2019 op de site van Haaretz

3 gedachtes over “Arabisch-Israëlische parlementsleden zoeken in Istanboel hulp om Israël van binnenuit te vernietigen

 1. Zahalka, Tibi, Zoabi….allemaal ‘palestijnen’ in het Israelische parlement die niets voor hun Israelisch Arabische achterban hebben gedaan, behalve een boel kabaal maken.

  Hun gezamelijke partij is dan ook als een zeepbel uit elkaar gespat.

  Probleem met deze ‘palestijnen’ is dat ze geen identiteit hebben.

  Ze zijn géén Israeli, géén Arabier & géén Palestijn.

  Ze zijn een stelletje agitators die in de Israelische Knesset vooral hun eigen PR promoten over de ruggen van ‘de palestijnen’, wiens lot hen verder totaal worst zal wezen.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.