Ik dacht echt dat antisemitisme voorbij was maar ik was verkeerd

Het is verleidelijk om de Holocaust te zien als enkel van historisch belang. Het beeldmateriaal is in zwart en wit. De daders zijn (bijna) allemaal dood. Onvoorstelbaar en slecht zoals het was, we hebben de lessen geleerd. We zijn verder gegaan.

Als dat maar waar was. De laatste vernietigingskampen werden pas 74 jaar geleden, in 1945, bevrijd. Dat is voor velen een levende herinnering – en natuurlijk voor de overblijvende overlevenden die getuigen van wat er is gebeurd.

De Holocaust laat zien hoe, en hoe snel, een ogenschijnlijk normale samenleving kan veranderen. Het laat ons zien dat de generaties van onze ouders en grootouders, in Duitsland en overal waar het Derde Rijk regeerde, in staat waren tot puur kwaad.

Dat is één reden waarom de Holocaustherdenkingsdag zo belangrijk is – omdat de overlevenden doorgaan, moeten we een collectieve herinnering bewaren van wat er zo recent op Europese bodem is gebeurd.

Maar er is een diepere kwestie. Waren die oudere generaties in die landen uniek in staat tot zoiets kwaads? Als Jood ben ik bijna helemaal niet op de hoogte van antisemitisme. Het was inderdaad alleen maar geschiedenis voor mij. Mijn grootmoeders vertelden me verhalen over pogroms in Polen en Litouwen. Men bewaarde een koffer verpakt en opgeslagen in een kast ‘omdat je nooit weet wanneer we misschien moeten vertrekken’.

Ik dacht dat ze in het verleden leefde, dat de Holocaust op de een of andere manier een einde had gemaakt aan antisemitisme. Maar ik zat fout. Het was arrogant van mij om aan te nemen dat mijn generatie, alleen in de geschiedenis, van dat virus was genezen. Antisemitisme wordt niet voor niets ‘de oudste haat’ genoemd.

En langzaam begon ik het te zien – en het te ervaren. Een opmerking over het feit dat je een ‘Joodse jongen’ bent, niet echt Brits; een hatelijke opmerking dat wij Joden bij elkaar bleven en echt het land bestierden. Maar ik heb er niet te veel over nagedacht. Een half dozijn domme opmerkingen in 40 jaar is nauwelijks een stortvloed.

Dat was toen. Dit is echter nu – wanneer ik 2000 mensen moet blokkeren omdat anders mijn Twitter-feed een nog grotere beerput van antisemitisme zou zijn dan het is. Wanneer mensen me openlijk vertellen dat ik in de gaskamers moet zijn en dat mijn kinderen niet volwassen zullen worden omdat het werk van Hitler zal voltooid worden; wanneer mij verteld wordt dat ik een Joodse pedofielenring leid; wanneer er wordt gezegd dat ik een betaalde agent van Israël ben, een buitenlandse agent in een vreemd land.

Ja, het zijn maar woorden. Maar de mensen die dergelijke woorden sturen, zijn echt. En mijn kantoor moet bewakers hebben vanwege de dreigementen. De meesten van degenen die ervoor kiezen om me als een Jood op sociale media aan te vallen, hebben één ding gemeen: zij beschrijven zichzelf als voorstanders van Jeremy Corbyn.

Als Corbyn echt actie had ondernomen, hen met kracht en doelbewust had aangevallen, zou het anders kunnen zijn. Maar dat heeft hij niet. Nooit. Hij heeft ervoor gekozen om dat niet te doen. Is het een wonder dat ik bang ben voor wat kan komen, als hij ooit de macht neemt?


Bronnen:

♦ naar een artikel van Stephen Pollard “I truly thought that anti-Semitism was over… I was wrong, says STEPHEN POLLARD” van 27 januari 2019 op de site van The Daily Express

4 gedachtes over “Ik dacht echt dat antisemitisme voorbij was maar ik was verkeerd

 1. De linkse kerk, de kerk én alles er tussen in die een probleem hebben met het Jodendom hebben vooral een probleem met zichzelf…..omdat zij ondanks hun intelligentie & gebeden niets aan het feit kunnen doen dat zij allemaal willy nilly ervan afstammen.

  Vandaar de nood aan pracht & praal, tatoo’s, scheldpartijen en pogingen tot excorsisme & uitroeing……en dit al duizenden jaren zonder succes want de Jood keert stééds terug om hen op hun erfenis te wijzen……hun Joodse erfenis.

  Niemand dwingt hen op 25 December de geboorte van de Joodse baby Jehoshuah te vieren, zonder het oude testament geen nieuw testament en zonder het Joodse brein hobbelen we vandaag nog in huifkarren.

  Jodenhaat is dus vooral een auto-immuun ziekte, getriggerd door een zieke DNA.

  Like

 2. ook ik heb dergelijke uitspraken gehoord van lokale “inteligentia” de hele WW2 is voor niets geweest WANT er zijn nog steeds Joden ? als Israel niet zou bestaan hadden we nu 1000 jaar Vrede ? de islaam is vredelievend want ze bidden vijfmaal per dag,een Jood doet dat alleen een keer per week ? wat ik me dan afvraag is of hersenverweking misschien erfbaar of besmettelijk is : het is inderdaad wel heel duidelijk in de “linkse”kerk de toonsoort waarin ze hun liedjes zingen ! DE BRUINE PEST !

  Geliked door 1 persoon

 3. Het Antisemitisme is inderdaad verdwenen, de Jodenhaat is gebleven.

  GB heeft Corbyn verdient, niet de Joden.
  Het verschil van toen & nu………….de staat Israel!

  Als je dan toch al uitgescholden word als ‘agent van Israel dan kan je dat maar beter worden.

  Joden hoeven zich vandaag door niemand meer te laten uitschelden en zéker niet door een stelletje Westerse losers met een identiteits probleem.

  De Westerse ‘beschaving’ haat Joden omdat die ervoor zorgen dat de Westerse naakte keizer status & intens racisme zich steeds opnieuw openbaart.

  Het is niet te vernietigen.

  Jood, zwart, Homo, vrouw, Afrikaan, ‘Paki’ etc……steeds opnieuw valt de Westerse beschaving door de mand.

  Het is het ultieme fake news.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.