Recap: Na het vrijdagse islamitisch gebed bestormen duizenden Gazanen als lemmingen Israël’s grens

Plaatje hierboven: Een Palestijn gooit op 25 januari 2019 een traangaskanaal terug naar Israëlische soldaten tijdens confrontaties aan de grens met Israël, ten oosten van Gaza-stad [beeldbron: Mahmud Hams/AFP]

Afgelopen vrijdag 1 februari was het weer ‘van dattum‘ in Gaza. Eerst de batterijen opladen in de locale moskeëen, het hoofd door hun imam snel proppensvol Jodenhaat te laten pompen om vervolgens met het verstand op nul, het schuim op de lippen en bloeddoorlopen ogen, al krijsend ‘Allahu Akhbar!‘ (“Allah is Groot en ik ben niemendal“) naar de grens met Israël te stormen op Jodenjacht.

Ongeveer 10.000 Palestijnen namen deel aan gewelddadige protesten langs de grens met Gaza op vrijdag, verbrandden autobanden en slingerende stenen en halve rotsblokken en explosieven naar de soldaten van de IDF.

De soldaten reageerden met traangas op demonstranten en schoten met rubberkogels en af ​​en toe met scherp. Pallywood, het zgn. ‘gezondheidsministerie’ van Hamas in Gaza zei dat 23 demonstranten door kogels gewond raakten tijdens confrontaties met de Israëlische veiligheidstroepen langs de grens en dat een vrouwelijke paramedicus met een traangasgranaat in het gezicht kreeg.

Vorige week zijn de spanningen tussen Israël en terreurgroepen in Gaza gestegen nadat een Palestijnse sluipschutter het vuur op een groep IDF-soldaten had geopend. De kogel raakte de helm van een officier en verwondde hem lichtjes, zei het leger in die tijd.

Het wekelijkse protest valt samen met een Egyptische veiligheidsdelegatie die naar verluidt in de Gazastrook een ontmoeting had met leiders van Hamas en van de Al Quds Brigades, om de gevraagde kalmt te bespreken in en rond de kustenclave. De delegatie werd geleid door Ahmed Abdelkhaliq, de functionaris in de Egyptische Algemene Inlichtingendiensten die verantwoordelijk is voor de Palestijnse aangelegenheden.

De afgelopen maanden hebben Egypte, de speciale coördinator van de Verenigde Naties voor het vredesproces in het Midden-Oosten, Nikolay Mladenov en Qatar, gewerkt aan het bewaren van de rust in Gaza en het voorkomen van opflakkeringen tussen Israël en terreurgroepen in de strook.

Naar verluidt is Egypte overeengekomen om de grensovergang met de Gazastrook permanent te heropenen op voorwaarde dat Hamas de activiteiten van zijn terroristen en relschoppers aan de Israëlische grens beteugelt.

De grensovergang bij Rafah werd begin januari afgesloten nadat de Westbank-gebaseerde Palestijnse Autoriteit haar werknemers daar had teruggetrokken, hoewel het dinsdag opnieuw in beide richtingen werd geopend.

Volgens de Ynet-nieuwssite werd het aanbod van Egypte aan Hamas-chef Ismail Haniyeh doorgegeven tijdens een vrijdagvergadering in Gaza met Egyptische inlichtingenfunctionarissen en Nickolay Mladenov, de afgevaardigde van het Midden-Oosten van de VN.

Het citeren van niet genoemde Palestijnse bronnen, vertelde het rapport dat de heropening van de overtocht op een permanente basis was bedoeld om Hamas een concessie te geven die belangrijk genoeg is om gewelddadige protesten langs de grens tussen Gaza en Egypte te beteugelen.

Intussen hebben humanitaire organisaties artsen gestuurd naar Gaza die schatten dat ongeveer 5.000 mensen orthopedische ingrepen nodig hebben nadat ze werden geraakt door Israëlisch geschut of traangasgranaten tijdens wekelijkse botsingen met de IDF. Tot nu toe werd hun behandeling in Israëlische medische centra afgewimpeld.


Bronnen:

♦ naar een artikelHamas said to agree to rein in border clashes for reopening of Egypt crossing” van 2 februari 2019 en een artikel10,000 Palestinians protest on Gaza border, 24 said injured” van 1 februari 2019 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Recap: Na het vrijdagse islamitisch gebed bestormen duizenden Gazanen als lemmingen Israël’s grens

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.