Achter de perceptie-kloof van de pandemische antisemitisme plaag in Europa

Plaatje hierboven: Een antisemitisme pandemie is een anti-Joodse epidemie op wereldwijde schaal. Het woord is afkomstig uit het Grieks: παν (pan) en betekent alle, δεμος (demos) betekent mensen/volk [beeldbron: Wikipedia]

Een uitgebreid overzicht van de Europese opvattingen over antisemitisme die de Europese Unie afgelopen week uitbracht, laat zien wat de auteurs een ‘perceptiekloof’ noemen. In deze context betekent de term dat Joden in Europa het probleem van antisemitisme veel directer  en meer dringend beschouwen dan hun niet-Joodse medeburgers.

Vanuit een Joods perspectief is de enquête – die werd uitgevoerd in alle 28 E.U. lidstaten, en waarbij meer dan 27.000 respondenten zijn betrokken – een welkome verduidelijking van de vraag waar Europeanen staan ​​over de kwestie van hernieuwde Jodenhaat, een trend waarvan bijna tweederde van de respondenten vindt dat die de afgelopen vijf jaar niet is toegenomen.

Het kan ook worden gezien als verontrustende bevestiging dat de mening in Europa over ‘de Joden’ en hun problemen veel meer verdeeld is dan men had verhoopt, ondanks alle gedenktekens voor de Holocaust, de Joodse musea, de herstelde synagogen, de Joodse film en voedselfestivals, en de andere historische en culturele markers die helpen het continent te immuniseren tegen een opleving van de nazi-barbarij.

Vanwege de enorme reikwijdte van de enquête, wil ik me hier concentreren op wat het onthult over de drie E.U. landen met de grootste Joodse gemeenschappen in volgorde van grootte: Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Zelfs als ze gecombineerd worden, is de totale omvang van deze Joodse gemeenschappen ongeveer de helft van de 1,5 miljoen Joden in New York alleen, maar hun bescheiden aanwezigheid in cijfers wordt gecompenseerd door de enorme bijdragen die ze aan hun respectieve landen hebben geleverd, evenals de wetenschap dat de wortels van de moderne Joodse politieke emancipatie te vinden zijn in alle drie de West-Europese landen.

Welke indruk heeft deze geschiedenis, bovenop het turbulente heden, gemaakt over hoe de niet-Joodse bevolking kijkt naar het antisemitisme dat zich nu manifesteert in hun samenlevingen? Hier zijn enkele sleutelindicatoren van de E.U. enquête, die vorige maand werd uitgevoerd.

♦ In Frankrijk was 71 procent van de respondenten het erover eens dat antisemitisme een probleem was op een schaal van ‘redelijk’ tot ‘zeer’ ernstig. De equivalente cijfers voor Duitsland en het Verenigd Koninkrijk waren respectievelijk 66 procent en 62 procent. Degenen die dachten dat het probleem ‘tamelijk serieus’ was, wogen op tegen degenen die het ‘erg serieus’ vonden.

♦ In Frankrijk, met een Joodse gemeenschap van 460.000 van de totale bevolking van 67 miljoen, zei 36 procent van de respondenten dat ze Joodse vrienden of kennissen hadden. In het Verenigd Koninkrijk (met 270.000 Joden op een totale bevolking van 66 miljoen), was dat aantal 32 procent, terwijl in Duitsland (met 117.000 Joden op een totale bevolking van 83 miljoen), het 11 procent was.

♦ Ondanks de consistente aanwezigheid van het woord ‘antisemitisme’ in de nieuwscycli van alle drie de landen, was er een opmerkelijke dissonantie tussen hen over de vraag of het antisemitisme in de afgelopen vijf jaar was toegenomen. Ongeveer 61 procent van de Duitsers was het ermee eens dat het was gestegen, vergeleken met 51 procent van de Fransen en 44 procent van de Britse respondenten.

De ‘perceptiekloof’ geïdentificeerd door de E.U. wordt heel grimmig wanneer deze cijfers worden vergeleken met de antwoorden van Europese Joden over hetzelfde onderwerp op een afzonderlijke E.U. overzicht van 12 landen vorige maand gepubliceerd. Een volledige 85 procent van de ondervraagde Joden beschouwde antisemitisme als een groeiende bedreiging; nationaal uitgesplitst, zag 95 procent van de Franse Joden het probleem in die termen, vergeleken met 85 procent van de Joden in Duitsland en 75 procent van die in het Verenigd Koninkrijk.

Die enquête citeerde ook uit de dagelijkse ervaringen van zijn Joodse respondenten, waarvan een groot deel verontrustend vertrouwd klinkt. Zoals de vrouw in haar 60-iger jaren die in Duitsland woont en die opmerkte dat “de afgelopen 12 jaar antisemitisme niet langer een taboe in Duitsland is geweest, en dus vaker voorkomt – verbaal en fysiek, in Duitse straten en op sociale media.”

Of de vrouw in de veertig die in Frankrijk woont, die zei dat “op het werk en in de media en sociale media antisemitisme een dagelijkse en niet-onderdrukte gebeurtenis is.” Of de vrouw in de 20-iger jaren die in het Verenigd Koninkrijk woont, die onthulde dat ze het hoofd moest bieden aan “antisemitische opmerkingen die ik op mijn werk maakte, zoals ‘alle Joden zijn rijk’.”

Het is natuurlijk niet verrassend dat niet-Joden minder gevoelig zijn dan Joden voor de prevalentie van antisemitisme; ze zijn geen doelwit. Maar om dat punt aan te pakken, moet het erop wijzen dat de antisemitische ‘perceptiekloof’ even belangrijk is in termen van demografie als in termen van de politieke vragen die het oproept.

Wat de EU-enquête van 28 landen heeft onthuld – en nadrukkelijk ook in het geval van de drie besproken landen – is dat oudere, beter opgeleide Europeanen met vrienden en collega’s met verschillende religieuze en etnische achtergronden veel waarschijnlijker zijn dan andere demografische groepen categorie om te begrijpen waarom Joden op het continent tegenwoordig zo bang zijn. En deze groep, moet worden benadrukt, is op zijn best ongeveer 25 procent van de totale bevolking.

Ondertussen gelooft ongeveer de helft van de bevolking in Frankrijk en Duitsland en meer dan de helft in het Verenigd Koninkrijk, niet dat de huidige uitingsvormen van antisemitisme iets zijn waarover men overdreven gealarmeerd is. Het is een van deze respondenten – van wie de meesten ook zeggen dat ze niet bekend zijn met de Joodse religie van de Joodse geschiedenis – dat je de mensen zult vinden die in de toekomst het meest ontvankelijk zijn voor antisemitische boodschappen.

Joden aan de andere kant van de Atlantische Oceaan vragen zich waarschijnlijk af hoe ze beiden deze kloof kunnen dichten en de aantrekkingskracht van het antisemitisme kunnen opheffen, terwijl veel Joden in de Verenigde Staten en Israël – tot grote ergernis van hun Europese neven – tot de slotsom zullen komen dat Europa ‘verloren is [voor de Joden]’ want hoe eerder de Joden vertrekken, hoe beter.

Veel productiever dan ongevraagd advies uit te brengen, is zich concentreren op de aard van het probleem. Het Europese antisemitisme van vandaag is een sociaal fenomeen waarvan Joden in principe door de wet worden beschermd. Een significante minderheid van de Europeanen begrijpt terecht dat antisemitisme een sociaal gif is, maar hoe jonger en lageropgeleid zij worden, hoe minder waarschijnlijk zij het zullen zijn.

Het belangrijkste van alles is dat een meerderheid van de Europeanen – zelfs wanneer ze dagelijks te maken krijgen met krantenkoppen over antisemitisme in de Britse Labour Party, in Franse binnensteden of in Italiaanse voetbalstadions enzovoort – nog steeds niet overtuigd is dat het probleem net zo slecht is als de de Joden van het continent geloven dat dat zo is. Dat moet het startpunt zijn voor elk antwoord.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Cohen “Behind Europe’s anti-Semitism ‘perception gap’ – Disturbing confirmation that opinion in Europe about “the Jews” and their troubles is much more divided than one might have hoped” van 1 februari 2019 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

♦ een artikel op deze blogNieuw rapport: Extreemrechts antisemitisme is grootste bedreiging voor Joden wereldwijd” en een artikelAntisemitisme: waarom u gealarmeerd zou moeten zijn” van 28 januari 2019

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.