Palestijnse Autoriteit stopt heden officieel met het ontvangen van Amerikaanse hulp

De Palestijnse Autoriteit heeft donderdag officieel aangekondigd geen Amerikaanse financiële steun te ontvangen die is bedoeld voor het Palestijnse veiligheidscentrum. De $ 60 miljoen aan jaarlijkse hulp zal worden stopgezet vanwege zorgen dat het de blootstelling van de PA aan Amerikaanse antiterrorismeprocedures te midden van de 2018 Amerikaanse anti-terrorismewet ATCA zou kunnen vergroten.

De Verduidelijkingswet ter Bestrijding van Terrorisme (ATCA), die in oktober door president Donald Trump in wet werd ondertekend en onlangs werd goedgekeurd door het Amerikaanse Congres, zou Amerikaanse autoriteiten in staat stellen activa te verkrijgen van een buitenlandse ‘terroristische entiteit’ die financiële steun van de Amerikaanse regering ontvangt.

Wij hebben geen Amerikaanse hulp nodig
Saeb Erekat, secretaris-generaal van het uitvoerend comité van de PLO, bevestigde donderdag dat de Amerikaanse hulp aan de veiligheidsdiensten van de Palestijnse Autoriteit (PA) zal eindigen op vrijdag 1 februari 2019, op verzoek van de PA.

In een gezamenlijke persconferentie met de plaatsvervangend PA kabinetsleider Nabil Abu Rudeineh, zei Erekat dat kabinetsleider Rami Hamdallah een brief naar het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gestuurd met het verzoek om de Amerikaanse hulp per 31 januari te beëindigen om rechtszaken tegen het leiderschap van de PA te voorkomen volgens de ATCA (Antiterrorismeverklaring) die vorig jaar door het Amerikaanse Congres werd aangenomen. Die wet treedt in werking op 1 februari 2019.

“We willen geen geld ontvangen als het ons voor de rechtbank doet verschijnen,” zei hij, volgens het officiële persbureau van PA Wafa. De ATCA-wetgeving die vorig jaar door het Congres is aangenomen, bepaalt dat elke overheid die financiering ontvangt, onderworpen is aan de Amerikaanse antiterrorismewetten. De PA wordt geconfronteerd met mogelijke rechtszaken van families van Amerikaanse slachtoffers van Palestijnse aanvallen in het verleden.

Erekat zei donderdag dat “de VS-regering 844 miljoen dollar heeft beknot voor de Palestijnse bevolking en instellingen, wat leidde tot de opschorting van wegprojecten, scholen, riolering en waterprojecten. Deze projecten zijn niet voltooid op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.” Hij benadrukte dat de stopzetting van de Amerikaanse hulp aan de veiligheidsdiensten het werk van deze apparaten in het jaar 2019 niet zal beïnvloeden.

“We hebben deze [Amerikaanse] -hulp niet nodig … We zeggen eenvoudigweg dat Jeruzalem niet te koop is,” zei Erekat, aldus Wafa. Sinds 2018 hebben de VS bezuinigd in de hulp aan de Palestijnse Autoriteit, zowel door actie van het Congres (inclusief het passeren van de Taylor Force Act) als beleidswijzigingen door de regering van Trump.

De regering van Trump besloot enkele maanden geleden om haar financiering voor het VN-agentschap voor ‘Palestijnse vluchtelingen’ (UNRWA) volledig stop te zetten, die voorheen ongeveer 350 miljoen dollar per jaar bedroeg. Later kondigde het aan dat het $ 25 miljoen meer zou besparen op directe hulp aan zes ziekenhuizen die voornamelijk Palestijnse Arabieren in Jeruzalem dienen. In september verlaagde Washington de hulp aan de PA voor programma’s ter ondersteuning van conflictoplossing met Israëli’s.

Israëlische en Amerikaanse functionarissen hebben de PA regelmatig beschuldigd van het blijven betalen van terroristen die gevangen zitten in Israël en hun gezinnen, waardoor verder geweld wordt aangemoedigd. Volgens de cijfers van de Palestijnse Autoriteit is de maandelijkse uitkering per gevangene hoger dan die van een actief lid van de PA-veiligheidstroepen.

Het budget van de PA voor betalingen aan terroristen in Israëlische gevangenissen is in 2017 omhooggeschoten naar $ 158 miljoen. PA-voorzitter Mahmoud Abbas heeft voortdurend benadrukt dat “families van martelaren hun emissierechten volledig blijven ontvangen.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elior Levy “PA officially stops receiving US aid” van 1 februari 2019 op de site van Ynet News

♦ naar een artikel van Dalit Halevi “‘We don’t want the US money’ – PLO’s Erekat confirms US aid to PA security forces will end in attempt to avoid lawsuits under new US anti-terror law” van 1 februari 2019 en een artikel van Elad Benari “US aid to PA security forces to end this week” van 31 januari 2019 op de site van Arutz Sheva

3 gedachtes over “Palestijnse Autoriteit stopt heden officieel met het ontvangen van Amerikaanse hulp

 1. De Britten doen niet meer mee en zelfs onder een linkse regering in het VK betwijfel ik of de geldstromen enorm zijn. De Britse arbeider wordt hier niet beter van.
  De EU mist intern en extern een sponsor, de Verenigde Staten. De EU is na Brexit weer ouderwets verdeeld met een Duits-Frans machtsblok.
  Iran heeft een hoop Arabische landen en Afrikaanse landen in minstens een gelegenheidscoalitie gebracht wat de EU in een nieuwe realiteit plaatst. Dat duurt altijd jaren voordat het werkelijk tot de burelen doorsijpelt.

  Like

 2. Goed Voorbeeld van Washington ! EU zou ook eens wakker moeten worden !
  Brussel stuurt veel belasting-geld naar “Palestina” om etnische zuivering van Joden te betalen !

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.