Fundering voor het Leviathan offshore gasplatform arriveert in Israël

Plaatje hierboven: Premier Netanyahu en minister van Energie Dr. Yuval Steinitz hebben de komst van de fundering van het gasplatform Leviathan aangekondigd op 31 januari 2018 [beeldbron: Amos Ben-Gershom (GPO)]

Premier Benjamin Netanyahu en minister van Energie, dr. Yuval Steinitz, hebben donderdagmiddag de aankomst op zee van de fundering voor het offshore gasplatform Leviathan toegewezen. Na een tournee stonden premier Netanyahu en minister van Energie Steinitz op de commandobrug, bij de boorlocatie, waar ze werden geïnformeerd over het bouwproces voor het platform.

Premier Netanyahu zei:

“De voltooiing van het Leviathan gasplatform en het pompen van gas uit dit veld later in het jaar is een cruciaal onderdeel van de strategische, energie, economische en diplomatieke sterkte van de staat Israël. Een gaspijpleiding zal van hieruit lopen en ons verbinden met de gaseconomie van Europa.

Het [gas] zal onze Arabische buren bereiken. Eerst en vooral zal het schoon gas leveren aan de burgers van Israël. Twee derde van alle sjekels aan gas dat hier uit de zee wordt gewonnen, gaat rechtstreeks naar de schatkist. Dit zijn honderden miljarden sjekels die ons zullen dienen in het onderwijs, het maatschappelijk welzijn en de andere vitale behoeften van de staat Israël en de burgers van Israël.

Dit is een grote revolutie – we veranderen de staat Israël in een energiemacht. Een onafhankelijk Israël zal van niemand afhankelijk zijn van zijn energiebehoeften. Dit is heel goed nieuws en ik ben er trots op dat het nu, dit jaar, gebeurt voor jullie allemaal..”

Premier Netanyahu voegde eraan toe:

“We zullen alle energiebehoeften van de staat Israël voorzien van schone energie die niet doodt zoals kolen. Twee derde van het geld dat uit de zee wordt gehaald, gaat rechtstreeks naar de schatkist voor de behoeften van de burgers van Israël.

Dit maakt Israël onafhankelijk van energie en geeft ons veel sterkte met de pijpleidingen die we vanaf hier zullen bouwen naar de buurt waarin we wonen en ook naar Europa. Dit gas geeft ons diplomatieke, economische en – natuurlijk – energiesterkte. Dit is heel goed nieuws voor de Israëlische economie en de staat Israël.”

Energie Minister Dr. Steinitz zei:

“Dit is een feestdag voor de energie-economie en voor alle burgers van Israël. Het proces dat ongeveer drie jaar geleden begon met de formulering van het gasoverzicht heeft geleid tot de ontwikkeling van het Leviathan-gasveld, dat de komende decennia de Israëlische economie zal veranderen, miljarden aan inkomsten zal opleveren voor de staat en zijn burgers en – het belangrijkste – – zal de staat Israël toestaan ​​te stoppen met het gebruik van kolen die vervuilen en de kerncentrales in Hadera en Ashkelon  sluiten.

De ontwikkeling van het Leviathan-reservoir is ook diplomatiek belangrijk. Wanneer de gasproductie later dit jaar van start gaat, zal Israël overtollig gas exporteren naar Jordanië en Egypte, en – in de toekomst – ook naar Europese landen. Het Leviathan-gasveld is de grootste natuurlijke schat die in Israël is ontdekt en de komst van de platformfundering symboliseert onze toetreding tot de laatste fase van zijn ontwikkeling.

Het eerste deel van het Leviathan-platform bereikte Israël na een reis van enkele weken. De poten van het platform zijn ongeveer 98 meter hoog, wegen ongeveer 15.000 ton en zijn op een diepte van ongeveer 86 meter geplaatst. Het operationele gedeelte van het platform zal arriveren in de tweede helft van 2019 en zal op de vandaag opgerichte fundering worden geplaatst. Aardgas uit het Leviathan-veld zal naar verwachting tegen het einde van 2019 stromen, volgens het tijdschema dat is vastgesteld in de gasproject.”

Gasvelden Leviathan e.a. voor de kust van Israël


Bronnen:

♦ naar een artikelFoundation for Leviathan Offshore Gas Platform Arrives in Israel” van 31 januari 2019 op de site van The Jewish Press

♦ een artikel op deze blogIsraël gaat binnenkort aardgas leveren aan Egypte; meer samenwerking in het verschiet” van 15 januari 2019 en een artikelIsraëlisch gasbedrijf kondigt $ 15 miljard export akkoord aan met Egypte” van 20 februari 2018 en een artikelIsraël ondertekent contract voor gaslevering aan Griekenland, Cyprus en Italië” van 12 december 2017 en een artikelIsraël tekent met Jordanië 500 miljoen dollar handelsakkoord voor levering van aardgas” van 21 februari 2014 en een artikelIsraël wordt met Amerikaanse hulp een aardgasgrootmacht” van 28 september 2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.