Arabische geallieerden vergaderen in Jordanië, potentieel signaal naar Israël en Iran

Plaatje hierboven: De Jordanse minister van Buitenlandse Zaken Ayman Safadi. De kleine Midden-Oosterse natie Jordanië wordt begrensd door Israël, Syrië, Irak en Saoedi-Arabië, waardoor buitenlandse betrekkingen ongelooflijk belangrijk zijn voor het land [beeldbron: Baylor]

De ministers van Buitenlandse Zaken van een groeiende alliantie van Arabische staten kwamen woensdag en donderdag bijeen in Jordanië, met deelname van Egypte, Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Saoedi-Arabië maar wel zonder de Palestijnen.

“De ontmoeting tracht consensus onder de Arabische staten op regionale veiligheidskwesties te bouwen”, zei de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Ayman Safadi in de marge van de vergadering, volgens de Jordaanse krant Al-Ghad. De bijeenkomst was “positief en constructief”, volgens lokale rapporten, en gericht op “gemeenschappelijke Arabische belangen”.

Minister Abdullah bin Zayed Al-Nahyan van de VAE woonde samen met Sameh Shoukri van Egypte, Sabah Khaled Al-Sabah van Koeweit, Adel al-Jubeir van Saoedi-Arabië en Khalid bin Ahmed Al-Khalifa van Bahrein. Lokale rapporten en rapporten in de regio, zoals Koeweits Al-Jarida, gaven weinig details over wat er werd besproken. The National in de VAE merkte op dat er geen verdere informatie over de bijeenkomst was, behalve dat deze zal “plaatsvinden in het King Hussein Convention Center aan de Dode Zee.”

De VAE, Saoedi-Arabië, Bahrein en Egypte hebben in juni 2017 allemaal hun banden met Qatar verbroken en de betrekkingen tussen Qatar en deze landen blijven gespannen. Qatar is een hechte bondgenoot van Turkije geworden en wordt door Riyad beschuldigd van steun aan extremisme in de regio. Echter, Koeweit en Jordanië hebben meer minzame betrekkingen met Qatar. Deze breuk loopt diep, met inbegrip van vermeende Koeweitse steun voor Qatar in een recente voetbalwedstrijd met de VAE die woede bij de ambtenaren veroorzaakte.

Al Jazeera, gevestigd in Doha (Qatar), zei dat de bijeenkomst een “groeiende bereidheid toonde om te verzoenen met de regering van de Syrische president Bashar Assad,” benadrukkend dat deze landen Syrië hebben gesteund op opnieuw toegelaten te worden tot de Arabische Liga nadat Syrië in 2011 was geschort. Intelligentie chef Ali Mamlouk ging in december naar Egypte.

De vergadering aan de Dode Zee komt temidden van andere regionale kwesties. De VS trekken zich terug uit Syrië, maar Buitenlands beleid heeft gemeld dat het troepen kan houden in Al-Tanf, een woestijnbasis nabij de grens tussen Jordanië en Irak. Verschillende van de landen die in Jordanië bijeenkomen, zijn ook bang voor de groeiende macht van Iran in de regio.

Zonder de Palestijnen
Van bijzonder belang is de blijkbare afwezigheid van een Palestijnse delegatie op de vergadering. De Palestijnse kwestie lijkt niet hoog op de agenda te staan. Jordanië was een belangrijke gesprekspartner met de Trump-regering in 2017 over Palestijnse kwesties. Echter, boos door de beweging van de Amerikaanse ambassade, stuurde Jordanië ook delegaties op hoog niveau naar Turkije in de nasleep van de beslissing van 2017.

Tijdens vergaderingen op de Manama Dialogue-conferentie in oktober 2018 spraken de Jordaniërs over het belang van de Israëlisch-Palestijnse kwestie. Er is bezorgdheid over de vermindering van de Amerikaanse hulp aan de Palestijnen, en de Palestijnse Autoriteit en Hamas zitten gevangen in een strijd waarin verzoening ontbreekt.

De ondoorzichtige kwaliteit van de ontmoeting met de Dode Zee roept vragen op over wat er mogelijk gaat komen. Er zijn op dit moment belangrijke regionale kwesties – inclusief de komende nederlaag van ISIS in Syrië; de aanhoudende oorlog in Jemen die misschien neigt naar een regeling; en de Iraanse rol in Irak, Syrië en elders.

Israël
Het houden van een bijeenkomst op hoog niveau zo dicht bij Israël en de gebieden Palestijnse Autoriteit en dit probleem niet benadrukken dit probleem lijkt erop dat ofwel details niet aan de media werden medegedeeld, of een doelbewuste poging om de Israëlische en Palestijnse kwesties te negeren. Israël heeft bijvoorbeeld betrekkingen met Jordanië en Egypte, twee van de aanwezigen.

Twee Israëlische ministers bezochten vorig jaar de VAE en uit rapporten bleek ook dat de VS de mogelijkheid van de betrekkingen tussen Bahrein en Israël ondersteunden. Andere buitenlandse rapporten zeiden dat Bahrein de anti-tunneloperatie van Israël tegen de tunnels van Hezbollah ondersteunde.

Ayman Safadi tweette dat het tweedaagse evenement positief en vruchtbaar was. Hij noemde de andere ministers van Buitenlandse Zaken zijn broers. Hij hoopte ‘onze crises in de regio’s te overwinnen en veiligheid en stabiliteit te bereiken’.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Seth J. Frantzman “Arab allies gather in Jordan, potential signal to Israel and Iran” van 31 januari 2019 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.