Waarom moslims zich de Holocaust zouden moeten herinneren

Plaatje hierboven: Op 27 juli 2012, bezocht de Palestijnse leider Ziad Al-Bandak het kamp van KZ Auschwitz en legde een krans neer aan de Muur van de Dood [beeldbron: Safa]

Woordvoerder van Hamas Fawzi Barhoum reageerde destijds als volgt: “Het bezoek [van Ziad Al-Bandak aan Auschwitz] helpt Israël om de leugen van de Holocaust te verspreiden en dient de Palestijnse zaak niet. Het is duidelijk bewezen dat het Israëlische verhaal [van de Holocaust] frauduleus is. [De Israëliërs] overdrijven wat er gebeurde om internationale sympathie te vergaren, die jarenlang ten koste gaat van de Palestijnen.

Vorig jaar (2018), op Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust, schreef de Saoedische politieker Mohammad al-Issa, in zijn hoedanigheid van secretaris-generaal van de Muslim World League, een ongekende open brief aan de directeur van het Amerikaanse Holocaust Memorial Museum, die sympathie van moslims betuigt voor de slachtoffers van de Holocaust. De daarop volgende maand mei bracht Issa – voorheen de minister van Justitie van Saoedi-Arabië – een historisch bezoek aan het museum.

Op de Holocaustherdenkingsdag van dit jaar, die op zondag viel, schreef  Mohammad al-Issa:

Decenialang hebben sommigen ervoor gekozen om niet te zien wat er werkelijk gebeurde, waar de nazi’s en hun handlangers hun macht uitoefenden. In plaats daarvan ontkennen ze de gruwelen van een duivels plan om een ​​hatelijk idee van raciale zuiverheid ten uitvoer te brengen dat uiteindelijk leidde tot de moord op miljoenen onschuldige mannen, vrouwen en kinderen – waaronder zes miljoen Joden.

Ik dring er bij alle moslims op aan de geschiedenis van de Holocaust te leren kennen, gedenktekens en musea te bezoeken omtrent deze gruwelijke gebeurtenis en lessen te geven aan hun kinderen. Als aanhangers van een geloof dat toegewijd is aan verdraagzaamheid, naast elkaar bestaan ​​en respect voor de waardigheid van de hele mensheid, delen we een verantwoordelijkheid om degenen te confronteren die vandaag de toorts van Adolf Hitler zouden dragen, en om samen te werken met mensen van goede wil van alle naties en geloven om genocide te voorkomen waar het onschuldige levens bedreigt.

We kunnen dit alleen doen als we gewapend met de waarheid zijn. Wij moslims delen het sentiment uitgedrukt door Elie Wiesel in de woorden in de steen gegraveerd op de muren van het Holocaust Museum: ‘Voor de doden en de levenden, moeten wij getuigen.’ Zoals de Heilige Koran gebiedt: ‘O jullie, die geloven, wees oprecht voor God en wees getuigen van gerechtigheid!”

Plaatje hierboven: De Palestijnse professor Mohammed S. Dajani zorgde voor ophef in de Palestijnse gebieden door in april 2014 Palestijnse studenten mee te nemen naar het concentratiekamp Auschwitz-Birkanau in Polen. Hij wilde zijn studenten empathie en tolerantie bijbrengen, maar de universiteit Al-Quds in Jeruzalem was het daar niet mee eens. De universiteit neemt afstand van de trip en critici noemen Dajani een verrader die zijn studenten hersenspoelt, berichtte The Washington Post. 

Issa Sawf, een columnist voor de Gazaanse website pulpit.alwatanvoice.com, schreef dat Al-Bandak zich zou moeten verontschuldigen bij de families van de Palestijnse martelaren, gevangenen en vluchtelingen en al diegenen die lijden onder de bezetting. Hij voegde eraan toe dat iedereen zich herinnert “de Holocaust die werd gepleegd door de kleinkinderen van diegenen die [stierven] in de gaskamers van Auschwitz.” [pulpit.alwatanvoice.com, 28 juli 2012.]


Bronnen:

♦ naar een artikelWhy Muslims Should Remember the Holocaust” van 30 januari 2019 op de site van Mosaic

♦ een artikel op deze blogProtest tegen bezoek Palestijnse studenten aan Auschwitz onthult negationisme en neonazisme in de PA” van 14 april 2014 en een artikelBezoek Palestijnse leider Ziad Al-Bandak aan KZ Auschwitz roept hevige reacties op bij Hamas” van 2 augustus 2012