Afterlife-snack: pot met onthoofde padden gevonden in 4000 jaar oude Kanaänitische graftombe

Plaatje hierboven: Prof. Danny Rosenberg, van het Zinman Instituut voor Archeologie aan de Universiteit van Haifa, toont de gevonden 4000 jaar oud kruik met onthoofde padden uit de Kanaänitische Periode [beeldbron: J-Post]

Veel culturen laten een tussendoortje over voor hun dierbare overledene om te genieten in het hiernamaals. De Egyptenaren lieten fruit en graan en zelfs vlees achter bij de doden. In Mexico, tijdens Día de Muertos, bieden familieleden de overleden snoepjes, tamales, brood, tequila en hun favoriete voedsel aan.

Een nieuwe ontdekking in het zuidwesten van Jeruzalem toont aan dat Kanaänieten uit het Bronzen Tijdperk, die het gebied 4000 jaar geleden bewoonden, een vergelijkbare praktijk hadden, maar hun aanbod was veel minder smakelijk. Amanda Borschel-Dan in The Times of Israel bericht dat de recent ontdekte begrafenis een afterlife-snackpakket van onthoofde padden bevatte.

Volgens een persbericht van de Israel Antiquities Authority (IAA), werden de padden ontdekt in 2014 tijdens een opgraving in een deel van de wijk Manahat in de buurt van de Bijbelse Dierentuin van Jeruzalem, gepland voor ontwikkeling. Op het moment van ontdekking konden onderzoekers de kleine botten in een pot niet identificeren, maar na analyse ontdekten ze dat ze de restanten waren van negen hoofdloze padden.

“Padden vinden is vrij ongebruikelijk,” vertelt co-directeur van de archeoloog Shua Kisilevitz van de Antiquiteiten van Israël aan Borschel-Dan. “Naar mijn beste weten was de enige andere plaats in Israël met een padden-vondst in Wadi Ara, en dateert uit de Late Bronstijd.”

Kisilevitz vertelde Megan Gannon van LiveScience dat ze niet zeker weten of de padden werden begraven als een postume snack. De Egyptenaren beschouwden padden als een symbool van regeneratie en dat heeft mogelijk de keuze van het offer beïnvloed. Maar de onthoofding kan een aanwijzing zijn dat de padden werden klaargemaakt als voedsel, vergelijkbaar met de manier waarop inheemse mensen in Zuid-Amerika het hoofd en de tenen van kikkers verwijderen om gemakkelijker hun toxische huid te verwijderen, meldt Borschel-Dan.

De lading padden werd gevonden in een van 67 graven schachten ontdekt in een bronzen begraafplaats tussen de dierentuin en een winkelcentrum, volgens het persbericht. De amfibieën waren niet de enige interessante vondsten. Onderzoekers ontdekten ook dat kruiken die in het graf waren achtergebleven sporen hadden van stuifmeel van dadelpalmen en mirtestruiken.

Geen van deze planten is inheems in de omgeving van Jeruzalem, dus het is waarschijnlijk dat die planten opzettelijk in het gebied werden verbouwd. De dadelpalm, zegt Dafna Langgut van de Universiteit van Tel Aviv, symboliseerde vruchtbaarheid en verjonging en is mogelijk in de begraafplaatsen geplant om een ​​funerair bos te creëren.

Hoewel de padden misschien ongebruikelijk zijn, is het niet de praktijk om voedsel voor de overledene achter te laten. Borschel-Dan meldt dat geiten, schapen, ossen, antilopen en zelfs paarden al eerder zijn aangetroffen in graven uit de Kanaänieten van de Bronstijd.

Terwijl in de Bijbel de Kanaänieten het best bekend zijn als een stam die door God vernietigd is, zijn archeologen de laatste jaren meer begonnen te leren over de cultuur, en ontdekten ze zelfs eerder dit jaar dat de levende nazaten van de Kanaänieten in Libanon kunnen worden gevonden.

Plaatje hierboven: De Kanaänitische Periode begon omstreeks 2500-2000 v. Chr. en eindigde omstreeks 1300 v. Chr. toen de Israëlieten het Beloofde Land veroverden en op enkele jaren tijds bekende steden innamen zoals Jeruzalem, Ashkelon, Beit She’an, Megiddo, Gezer, Acco, Siddon, Beit Shemesh, Jericho en vele anderen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Jason Daley “Jar of Headless Toads Found in Bronze Age Tomb – Found in Jerusalem, the little hoppers could have been an afterlife snack or a symbol of rejuvenation” van 27 september 2017 op de site van de Smith Sonian

♦ naar een artikel van Daniel K. Eisenbud “4,000-year old decaptited toads discovered in ancient Jerusalem Tomb” van 25 september 2017 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Amanda Borschel-Dan “Afterlife snack: Jar of toads popped open in 4,000-year-old Canaanite tomb dig” van 25 september 2017 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Afterlife-snack: pot met onthoofde padden gevonden in 4000 jaar oude Kanaänitische graftombe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.