Israël op weg naar normalisatie van de relaties met Marokko

♦ Plaatje hierboven: Het WK in Rusland leverde unieke beelden op in de Israëlische media omtrent de relaties tussen Israël en Marokko. Fans van het Marokkaanse nationale team en Israëlische voetbalfans die deelnamen aan het toernooi poseerden voor de camera’s en waren in het openbaar erg hartelijk voor elkaar [beeldbron: Ynet News]

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zou in het voorjaar Marokko kunnen bezoeken, volgens een lokale nieuwsuitzending in het noordwesten van Afrika. De Hebreeuwse nieuwssite Mako citeerde op donderdag een bericht in Le Desk waarin wordt beweerd dat er al contacten op hoog niveau zijn tussen Israël en Marokko, geleid door Meir Ben-Sjabbat, het hoofd van de Nationale Veiligheidsraad van de Joodse staat, in samenwerking met Amerikaanse diplomaten.

Het bezoek zou vlak voor de verkiezingen van 9 april in Knesset kunnen plaatsvinden en kort nadat Paus Franciscus eind maart Marokko bezoekt. Een mogelijke reden voor de plotselinge belangstelling van Marokko voor nauwere banden met Israël is de behoefte aan Amerikaanse steun voor de betwist gebieden in de Westelijke Sahara. De Marokkaanse overheid reageerde niet op het Le Desk-bericht en het Israëlische premierskantoor verklaarde dat het geen commentaar gaf op contacten met landen die geen diplomatieke betrekkingen met Israël hebben.

Volgens Le Desk ziet Mohammed VI mogelijk een nauwere band met Israël als een opstapje naar de regering van Trump, aangezien de Amerikaanse rechtbank de VS steunt voor haar aanspraken op de Westelijke Sahara, die de meeste van de wereld beschouwt als een bezet gebied. Noch de Marokkaanse regering, noch het Israëlische kabinet van de premier zou het rapport op donderdag bevestigen. Israël en Marokko hebben geen officiële diplomatieke banden. In 2017 annuleerde Mohammed VI de deelname aan een West-Afrikaanse top om Netanyahu te vermijden.

Een en ander kan worden toegeschreven aan de Marokkaanse perceptie dat de Marokkaanse Joden in Israël wonen als onderdeel van de Marokkaanse diaspora. Deze perceptie is gebaseerd op een rapport dat in maart 2016 werd uitgegeven door het Marokkaanse ministerie van Diaspora, waarin Israël werd genoemd als de op één na grootste Marokkaanse diaspora na Frankrijk, met ongeveer 800.000 Marokkanen. Deze kwestie is ook aan de orde gesteld in het Marokkaanse publieke discours over de kwestie van het recht van de Marokkaanse diaspora om op het parlement te stemmen, en zo ja, is dit recht van toepassing op Marokkanen die in Israël wonen.

Bovendien kan een Israëlische burger van Marokkaanse afkomst die Marokkaans staatsburgerschap wil verkrijgen, dit doen omdat het recht op Marokkaans staatsburgerschap van toepassing is op afstammelingen tot aan de vierde generatie. Niet alleen dat, in juli 2011 werd een wijziging aangebracht in de Marokkaanse grondwet, waarin het Jodendom werd genoemd als onderdeel van het Marokkaanse erfgoed. Waar anders kunnen we een moslimland vinden dat Israël beschouwt als een van zijn diaspora, erkent het Jodendom als deel van zijn erfgoed, en biedt het zelfs burgerschap aan een deel van zijn diaspora daar ?!

Joden in Marokko
In Marokko leefden eeuwenlang Joden, lang voordat de islam in Casablanca, Fez en Marrakesh zijn intrede deed. Samen met de Berbers waren de Joden de ruggengraat van de economie en de cultuur. Nu nog is hun historische aanwezigheid vooral te herkennen aan de honderden Joodse begraafplaatsen en verlaten synagogen, die alomtegenwoordig zijn in de steden en dorpen in de hele Maghreb.

Nu zijn er nog maar heel weinig Joden in Marokko en uit de andere landen zijn ze volledig verdwenen. Na 1948 verlieten enkelen deze landen vrijwillig om te emigreren naar Israël. Velen van hen werden echter door dreigingen, pogroms en rechtsverordeningen gedwongen te vluchten. Daarbij lieten ze niet alleen miljarden dollars aan eigendom achter, maar ook de graven van hun voorouders.

Tegenwoordig telt de Joodse bevolking in Marokko minder dan 5000 mensen – in haar bloeiperiode waren het er ruim 250.000. Om de eer van koning Mohammad VI. te redden, moet gezegd worden dat hij het voor zichzelf tot taak heeft gemaakt het Joodse erfgoed in Marokko te behouden, vooral de begraafplaatsen. Veel Marokkanen hebben ingezien dat ze een groot verlies hebben geleden toen de Joden van Marokko het land verlieten.


Plaatje hierboven: Israël, oktober 1955. Berber Joden in een transitkamp, nadat zij ontkwamen aan de pogrom van Sidi Kacem (Petit Jean), 20 km van Meknes. Op 3 augustus 1954 werden zes Joden vermoord en velen gewond en ontheemd. Vijfentwintigduizend Marokkaanse Joden lieten zich meteen registreren bij het Joodse Agentschap voor emigratie naar Israël [beeldbron: Point of no Return]


Bronnen:

♦ naar een artikelReport: As Part of Growing Ties to Africa, Netanyahu May Visit Moroccan King” van 25 januari 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Benjamin Kerstein “Report: Israeli PM Netanyahu Might Visit Morocco in April” van 24 januari 2019 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikelNetanyahu said seeking state visit to Morocco ahead of elections” van 25 januari 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Einat Levi “Israel: The second largest Moroccan diaspora in the world – The cooperation between Israel and Morocco generates the ‘routinization effect’—the frequent contacts between the two countries helps make the Moroccan public more used to and less sensitive towards signs of public cooperation, gradually stretching the boundaries of cooperation” van 21 juli 2018 op de site van Ynet News (Yedioth Ahronoth)

2 gedachtes over “Israël op weg naar normalisatie van de relaties met Marokko

  1. De haatspuwende boycotters hebben het maar zwaar de laatste tijd.

    De wereld draait en zij blijven maar dwepen met hun palestijnse zaak waar iedereen (behalve een stelletje hardcore ignoranten) kotsbeu van is.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.