Ontlijsting door Airbnb in Georgië bevestigt selectief vooroordeel tegen Joden

In december publiceerde de mensenrechtenorganisatie van de VS, het Simon Wiesenthal Center, een lijst van ‘de top tien van slechtste mondiale antisemitische incidenten’. Op de zesde plaats stond het Airbnb bedrijf omwille van zijn beslissing van 19 november 2018 om huizen van Joden in Judea en Samaria van zijn bookinglijst te verwijderen. Echter de Arabische huizenverhuur in hetzelfde gebied blijven door Airbnb ongemoeid.

“Er zijn geen aanwijzingen dat Airbnb, die beweert zich tegen BDS te verzetten, zijn interventionistische diplomatie uitbreidt naar Cyprus of de vele andere betwiste gebieden over de hele wereld,” merkte het Wiesenthal Centrum verleden maand op. En inderdaad is het verhuurbedrijf Airbnb erin geslaagd de waarheid over beschuldigingen van antisemitisme te versterken met een beslissing om een ​​volledig betwist gebied in de Republiek Georgië te verwijderen van zijn bookinglijst.

Het bedrijf heeft deze maand een verklaring vrijgegeven waarin wordt bevestigd dat alle vermeldingen uit de regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië worden verwijderd. “Bij het toepassen van het wereldwijde raamwerk van deze betwiste gebieden, heeft Airbnb vastgesteld dat het bestaan ​​van de vermeldingen in deze betwiste gebieden een directe relatie heeft met het grotere conflict in de regio,” aldus de verklaring, volgens een rapport gepubliceerd in Georgia Today.

Airbnb geeft lijsten uit over 191 landen, waaronder Israël. Maar afgelopen november kondigde het bedrijf aan de verhuur in Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria te zullen afschaffen – hoewel het niet hetzelfde deed met Arabische gemeenschappen in dezelfde regio. Dit in tegenstelling waarbij volledige bezette gebieden op de zwarte lijst van Airbnb werden geplaatst.

Dit manoeuvre heeft duidelijk gemaakt dat Airbnb reageerde op de druk van de internationale Boycott, Divest and Sanctions (BDS) campagne tegen Israël, een antisemitische beweging gewijd aan de vervanging van de Joodse staat door de Palestijnse Autoriteit, “van de [Jordanië ] Rivier naar de [Middellandse Zee].” Airbnb heeft ontkend dat BDS een rol speelt in haar beslissing.

Eugene Kontorovich, hoogleraar rechten en directeur van het Kohelet-forum, wees deze week in een reeks berichten op de Twitter-site voor sociale netwerken dat Airbnb nu “probeert een vijgenblad op te spelden over zijn discriminerende beleid” met betrekking tot de Joden in Judea en Samaria, door aan te kondigen dat het ‘obscure gebieden in Georgië’ van hun bookinglijst zal verwijderen.

Echter, zei Kontorovich, het bedrijf bewijst gewoon het anti-Joodse karakter van zijn beleid door de gehele betwiste gebieden in Georgië te schrappen. “Alleen met de Westbank zijn het gewoon bestaande Joodse gemeenschappen die werden verwijderd, terwijl lijsten van Palestijnen (waarvan het maken van verkopen van grond aan Joden een misdrijf is) worden toegestaan”, zegt Kontorovich.

“En natuurlijk is de schrapping van Abchazië  en Zuid-Ossetië, kleine territoria zo hoorden we, om dekking te bieden voor het Israëlische beleid ronduit komisch te heten. Airbnb kan al geen zaken doen op de Krim vanwege sancties, dus maakt het er geen punt van om Rusland af te snauwen” Kontorovich beschuldigt Airbnb ervan “stille partners te worden in het Judenreinbeleid van de PA.”

Kaartje hieronder: De Georgische provincies Abchazië en Zuid-Ossetië worden sinds 2008 bezet door Rusland


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Airbnb Delisting in Georgia Confirms Selective Bias Against Jews” van 21 januari 2019 op de site van The Jewish Press

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.