Palestijnse Autoriteit wil VN-vredesmacht in Jeruzalem stationeren

Plaatje hierboven: Aban Eban in de VN-Veiligheidsraad op 6 juni 1967 over de nutteloosheid van een VN-macht: “Mensen in ons land en in tal van landen vragen zich af: wat is het nut van een VN-leger dat, als het ware in feite een paraplu die wordt weggehaald van zodra het begint te regenen?” Want, was er gebeurd? Op 16 mei 1967, drie weken voor de aanval van Egypte op Israël, trokken de Verenigde Naties hun blauwhelmen terug uit de Sinaïwoestijn, aldus ruim baan gevend aan de Egyptische legers… [bron]

De Palestijnse Autoriteit heeft de Verenigde Naties verzocht om een ​​internationale troepenmacht in Judea, Samaria en Oost-Jeruzalem in te zetten om de lokale Arabische bevolking op een permanente basis te beschermen. Het verzoek werd ingediend nadat Israël had geweigerd het mandaat van een internationale monitor in Hebron (TIPH) te verlengen.

De hoge ambtenaar van de Palestijnse Autoriteit en de hoofdonderhandelaar van de PA, Saeb Erekat, zei dat de VN een permanente internationale strijdmacht moet inzetten, niet enkel voor Judea en Samaria, maar ook Oost-Jeruzalem om de veiligheid en bescherming van de bevolking van Palestina te garanderen tot het einde Israels oorlogszuchtige bezetting,” berichtte het AP.

De Verenigde Naties moeten nog formeel reageren op het verzoek van de PA. Op maandag heeft de Israëlische premier Binyamin Netanyahu besloten om het mandaat van de tijdelijke internationale aanwezigheid in Hebron (TIPH) niet te verlengen.

TIPH werd opgericht na een incident in Hebron waarbij Baruch Goldstein uit Kiryat Arba het vuur opende op een menigte Arabieren aan het Graf van de Patriarchen op 25 februari 1994, waarbij 29 mensen werden gedood. Goldstein werd ter plekke door een woeste menigte Arabieren doodgeslagen.

TIPH vaardigde monitoren uit Noorwegen, Italië, Denemarken, Zweden, Zwitserland en Turkije af naar Hebron om de status van de lokale Arabische gemeenschap te bewaken. Hoewel het oorspronkelijk werd opgevat als een tijdelijke monitor, is het mandaat van TIPH al meer dan twee decennia regelmatig verlengd. Lokale Israëlische inwoners hebben echter geklaagd over intimidatie door de internationale waarnemers.

“We willen een gevoel van normaal leven. Wanneer je deze buitenlanders in uniform laat rondlopen, heb je het gevoel alsof ze je in de gaten houden alsof je een dier in een dierentuin bent,” vertelde Yishai Fleisher, een vertegenwoordiger van de Joodse gemeenschap van Hebron aan het AP. “TIPH en dit soort elementen dienen eigenlijk het tegenovergestelde van vredestichters. Ze worden provocateurs.”

Twee incidenten die gefilmd werden toonden medewerkers van TIPH die aldus betrapt werden op aanvallen op Israëliërs. Het eerste liet zien hoe een juridische adviseur van TIPH een 10-jarig Joods kind in het gezicht sloeg, terwijl de tweede bestond uit een medewerker die een band van een Joods voertuig in de stad stuksneed.


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Rosenberg “Will UN deploy international force in Jerusalem? – Palestinian Authority files request with United Nations for international observer force in Jerusalem, Judea and Samaria” van 30 januari 2019 op de site van Arutz Sheva

4 gedachtes over “Palestijnse Autoriteit wil VN-vredesmacht in Jeruzalem stationeren

  1. Laten al deze TIPH observers lekker gaan ‘observen in Jemen want het is daar waar de echte bommen vallen……….Syrie mag ook.

    Het is toch vreemd dat al deze kwieke observers niet de stammen oorlog tussen palestijnen van de verschillende steden op de ‘west bank’ hebben opgemerkt…..want ze staan mekaar daar flink naar het leven.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.