Saoedische topfunctionaris: Obama heeft ons belogen en het M-O 20 jaar achteruit geslagen

Plaatje hierboven: Israëliërs demonstreren tegen het 8 jaar durende anti-Israëlbeleid van president Barack Obama, de 44ste president van de Verenigde Staten van 2009 tot 2017

De voormalige Amerikaanse president Barack Obama loog tegen Saoedi-Arabië met betrekking tot het gebruik van chemische wapens (Obama’s befaamde rode lijnen) en vervolgens niet handelde toen Syrië die rode lijnen schond door die wapens in te zetten tegen de eigen burgerbevolking,  zei een voormalige hoge Saoedische functionaris in een interview met Independent Arabia.

Bandar bin Sultan diende jarenlang als hoofd van de Saoedische inlichtingendiensten, evenals de Saoedische ambassadeur in de Verenigde Staten. In het interview herinnerde hij zich een laatste telefoontje tussen de overleden Saoedische koning Abdullah en Obama, waarin de Saoedische leider tegen de president van de VS zei: “Ik had niet verwacht dat [na] dit lange leven, ik nog [de dag] zou meemaken wanneer een Amerikaanse president tegen mij liegt.

“Obama, zou iets beloven en het tegenovergestelde doen” zei bin Sultan. Hij zei dat de president het Midden-Oosten 20 jaar achtyeruit had geslagen en sprak ook kritisch over de nucleaire deal met Iran en hoe de voormalige president publiekelijk sprak over het terugdringen van de activiteiten van Iran, maar ging toen achter de rug van Saoedi-Arabië om en onderhandelde alsnog over de nucleaire deal.

Dit beleid van Obama, zei hij, versterkte de posities van Rusland en Iran [in het Midden-Oosten] en maakte de weg vrij voor hen om Syrië binnen te vallen en zich te bemoeien met de burgeroorlog die daar sinds 2011 woedde. De Syrische president Bashar Assad, zei hij, was een “kind” en dat in tegenstelling tot zijn overleden vader Hafez die in staat was om beslissingen te nemen, kon Bashar dat niet.

Met betrekking tot het Israëlisch-Palestijnse conflict zei bin Sultan dat de overleden Palestijnse leider Yasser Arafat een ‘misdaad’ tegen zijn volk pleegde door het vredesplan van voormalig president Bill Clinton te verwerpen. De voormalige ambassadeur zei dat tijdens een bezoek aan Teheran toen hij een ontmoeting had met de gevreesde leider van Iran’s Al Quds Force, generaal Qassem Soleimani.

Obama’s rode lijn in Syrië 


Bronnen:

♦ naar een artikelTop-Saudi official says Obama lied set Middle-East back 20-years” van 28 januari 2019 op de site van The Jerusalem Post

2 gedachtes over “Saoedische topfunctionaris: Obama heeft ons belogen en het M-O 20 jaar achteruit geslagen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.