Netanyahu maakt na 25 jaar einde aan mandaat ‘tijdelijke’ internationale waarnemers in Hebron

Plaatje hierboven: Herbon, 28 augustus 2015. Grot van de Patriarchen met voertuigen van de Tijdelijke Internationale Aanwezigheid in Hebron (TIPH) [beeldbron: Oren Rozen/Wikimedia Commons]

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu kondigde zijn beslissing aan om een ​​mandaat van internationale waarnemers in Hebron te beëindigen. “We zullen niet toestaan ​​dat een internationale troepenmacht tegen ons handelt“, zei Netanyahu in een verklaring waarin hij aankondigde dat het mandaat niet zou worden verlengd.

De Temporary International Presence in Hebron (TIPH) werd voor het eerst opgericht in 1994 en is sinds Het Hebron Akkoord dat op 17 januari 1997 werd ondertekend door Netanyahu en de voormalige PLO-leider Yasser Arafat, continu actief geweest. Volgens haar website is het TIPH een civiele waarnemersmacht die “inbreuken op de overeenkomsten tussen de Palestijnse Autoriteit en Israël over Hebron observeert en rapporteert, evenals over schendingen van internationaal humanitair recht en internationale mensenrechtenwetgeving.”

Het TIPH bestaat uit 13 lokale medewerkers en 64 leden die afkomstig zijn uit Turkije, Zwitserland, Noorwegen, Zweden en Italië. Er is toenemende druk ontstaan ​​op Netanyahu om een ​​einde te maken aan het mandaat van TIPH, dat om de zes maanden wordt vernieuwd, na twee incidenten waarbij medewerkers die gefilmd op camera werden betrapt op aanvallen op Israëliërs.

De eerste liet zien hoe een juridische adviseur van TIPH een 10-jarig Joods kind in het gezicht sloeg, terwijl de tweede bestond uit een medewerker die een band van een Joods voertuig in de stad stuksneed. De minister voor Openbare Veiligheid Gilad Erdan, die Netanyahu heeft aangespoord om de missie te schrappen, zei dat TIPH-leden “hebben samengewerkt met extremistische organisaties en de delegitimisatie van Israël hebben bevorderd”.

Professor Eugene Kontorovich, directeur internationaal recht op het Kohelet-beleidsforum en een professor aan de George Mason University die de Israëlische regering heeft geadviseerd om de missie van het TIPH te beëindigen, zei dat de waarnemersgroep nooit als permanent had moeten worden beschouwd en dat haar missie eenzijdig was.

“De missie van de troepenmacht is altijd eenzijdig geweest tegen Israël, maar de laatste jaren hebben ze het nog erger gemaakt door Joden te mishandelen; samen te werken met anti-Israël NGO’s, waardoor hun eigen veronderstelde neutraliteit wordt ondermijnd; geconfronteerd met problemen van interne corruptie,” zei Kontorovich in een verklaring.

“Ze hebben op veel manieren de voorwaarden van hun mandaat overtreden, en het is tijd om het officieel te beëindigen. Israël handelt volledig in overeenstemming met het internationale recht, in het bijzonder de internationale overeenkomst tot oprichting van TIPH, die Israël het voorrecht geeft meerdere keren per jaar de aanwezigheid niet uit te breiden.”

Hebron (in het arabisch Al Kahlil) wordt beschouwd als de op één na heiligste stad in het Jodendom achter Jeruzalem en is de thuisbasis van de Grot van de Patriarchen. De heilige stad kende een voortdurende Joodse aanwezigheid gedurende duizenden jaren tot het bloedbad in Hebron van 24 augustus 1929, wat resulteerde de dood van ca. 69 Joodse inwoners en de evacuatie van de Joodse gemeenschap van de stad.

Israël kreeg de controle over Hebron tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967. De controle over de stad was verdeeld als onderdeel van de Hebron-overeenkomst uit 1997, waarbij de Palestijnse Autoriteit 80 procent van de stad bestuurt in een gebied dat bekend staat als H1, terwijl Israël de resterende 20 procent controleert, H2, waar de meeste Joodse gemeenschappen in de stad wonen.

Kaartje hierboven: De stad Hebron. Het TIPH werkt binnen een gebied dat overeenkomt met de kaart die is opgenomen in het Oslo II-akkoord van 1995. Als gevolg van de overeenkomst over de gedeeltelijke herschikking van IDF in Hebron, werd de stad in twee delen verdeeld: H1 en H2. De Palestijnse Autoriteit heeft volledige veiligheidsverantwoordelijkheid in H1 en het gebied is goed voor ongeveer 80 procent van de stad. In H2 zijn de Israëlische veiligheidsdiensten verantwoordelijk voor de veiligheid. TIPH observeert en rapporteert zowel in H1 als in H2 en verwijst naar de stad als één stad [beeldbron: Poica]


Bronnen:

♦ naar een artikelIsrael decides to end mandate of international observers in Hebron” van 28 januari 2019 op de site van The Jewsih News Syndicate (JNS)

♦ naar een artikelIsrael wants international observer force out of Hebron” van 28 januari 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

3 gedachtes over “Netanyahu maakt na 25 jaar einde aan mandaat ‘tijdelijke’ internationale waarnemers in Hebron

  1. Misschien is dit gezelschap harder nodig in Gaza om de bevolking aldaar te beschermen tegen hamas ?

    Like

  2. Hoog tijd dat deze waarnemers de misstanden in hun eigen achtertuin gaan waarnemen i.p.v. hun tijd met Joden pesten te verdoen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.