Poolse premier in Auschwitz: Hitler’s Duitsland verantwoordelijk voor Holocaust, niet de nazi’s

Plaatje hierboven: De Poolse premier Mateusz Morawiecki, vice-premier Beata Szydlo en staatssecretaris Wojciech Kolarski in het vernietigingskamp Auschwitz II-Birkenau tijdens de ceremonie ter gelegenheid van de 74ste verjaardag van de bevrijding van het kamp nabij Oswiecim, Polen, 27 januari 2019. Op de achtergrond betogen enkele honderden extreemrechtse demonstranten met Poolse vlaggen [beeldbron: Agencja Gazeta]

De Poolse premier Mateusz Morawiecki zei op zondag 27 januari dat Hitlers Duitsland verantwoordelijk was voor de Holocaust, niet de nazi’s. Zijn opmerkingen, geciteerd door AFP, werden gemaakt tijdens een officiële ceremonie, naar aanleiding van het feit dat het gisteren 74 jaar geleden was dat het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau werd bevrijd door het Russische Rode Leger.

“Hitler’s Duitsland heeft de fascistische ideologie gevoed … Maar al het kwaad kwam van deze (Duitse) staat en we kunnen dat niet vergeten, omdat we anders het kwaad relativeren”, werd hij geciteerd zoals gezegd. “De Poolse staat fungeert als de bewaker van de waarheid, die op geen enkele manier gerelativeerd mag worden”, voegde hij eraan toe.

“Ik wil hier een belofte doen om de volledige waarheid over dat tijdperk te (behouden),” voegde hij eraan toe in een toespraak in de zuidelijke stad Oswiecim ter gelegenheid van de Holocaust Memorial Day. De zondagceremonie in Auschwitz werd bijgewoond door een aantal ex-gevangenen in het kamp.


Plaatje hierboven: Łódź (Litzmannstadt) in 1940. Poolse collaborateurs verwelkomen Duitse soldaten van de cavalerie met de gekende Hitlergroet [beeldbron: Act S. 447]

Enkele honderden Poolse extreem-rechtse nationalisten demonstreerden tijdens de ceremonie, protesterend tegen de nadruk op de Joden die gedood werden in Auschwitz en niet de Polen gedood door de nazi’s. Morawiecki’s toespraak komt na de ruzie van vorig jaar boven een Poolse wet die het illegaal maakte om de Poolse natie of staat van medeplichtigheid aan nazi-Duitse misdaden te beschuldigen.

Toen de Poolse wet oorspronkelijk in januari werd goedgekeurd, leidde dit tot scherpe protesten van Israël, evenals kritiek van de Verenigde Staten en andere landen. Polen veranderde vervolgens de wetgeving om boetes en gevangenisstraffen van maximaal drie jaar te verwijderen voor iedereen die schuldig bevonden werd aan het toeschrijven van nazi-misdaden aan de Poolse natie of staat.

Morawiecki reageerde met zijn opmerkingen op een idee dat vaak in Polen wordt genoemd en dat beweert dat historici de verantwoordelijkheid voor de genocide van Joden exclusief aan de nazi’s toeschrijven, zonder zich de rol te herinneren die de Duitse staat en de Duitsers als een natie spelen.

Vele Polen weigeren nog steeds onderzoek te accepteren waaruit blijkt dat duizenden hebben deelgenomen aan de Holocaust – naast de duizenden die hun leven hebben gewaagd om de Joden te helpen. Weer anderen vinden dat het Westen het leed van de Polen tijdens de oorlog heeft ervaren niet heeft erkend.

Auschwitz-Birkenau werd opgericht door nazi-Duitsland in bezet Polen. Met een miljoen Joden die daar zijn gedood tussen 1940 en 1945, is het kamp een symbool geworden van de genocide van de Europese Joden door nazi-Duitsland. Meer dan 100.000 andere mensen, waaronder niet-Joodse Polen, Roma, Sovjet-krijgsgevangenen en anti-nazi-verzetsstrijders kwamen daar ook om.

In Polen komt het antisemitisme van rechts

Plaatje hierboven:  Wroclaw, Polen. 1 mei, 2016. Joanna Helcyk, leidster van de Neder-Silesië Brigade, geeft een speech tijdens een anti-islamprotest van het Nationaal Radicale Kamp (Obóz Narodowo-Radykalny – ONR) in Wroclaw (de voormalige Duitse stad Breslau aan de Oder) [beeldbron: Wyborcza.pl]


Bronnen:

♦ naar een artikelPolish PM: Hitler’s Germany responsible for Holocaust, not Nazis – Polish Prime Minister says “all the evil” of the Holocaust came from Germany” van 28 januari 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelFar right protest during Auschwitz camp liberation commemoration” van 27 januari 2019 op de site van Newsbook

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.