Kanselier Angela Merkel: ‘Iraanse troepen moeten wegblijven van de Golan Hoogvlakte’

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei op zondag 27 januari dat het Iraanse beleid in Syrië een bedreiging voor Israël is en dat Duitsland eraan werkt om ervoor te zorgen dat de Iraanse strijdkrachten niet “te dicht bij de Golanhoogten komen”. Ze maakte de opmerkingen in een interview met Kan 11 News.

“Ik geloof dat het belangrijk en redelijk is voor Israël om zijn veiligheidsbelangen te vertegenwoordigen, en de situatie in Syrië is natuurlijk ook zeer bedreigend voor Israël,” zei Merkel. Merkel voegde eraan toe dat ze met de Russische president Vladimir Poetin gesproken had over de kwestie van de Iraanse troepen in de buurt van de Golan-hoogvlakte, omdat ze zich duidelijk zorgen maakt over Israël.

Haar opmerkingen volgen op de Israëlische luchtaanvallen op de Iraanse doelen in Damascus, die in vergelding kwamen voor de lancering van een grond-naar-grond raket die door de Iraanse Quds Gardes werd afgevuurd naar de noordelijke Golanhoogvlakte.

In het verleden heeft Israël niet publiekelijk gereageerd op zijn luchtaanvallen in Syrië, maar premier Binyamin Netanyahu brak met het langdurige beleid van zijn land om niet publiekelijk de verantwoordelijkheid voor luchtaanvallen in Syrië te accepteren, en erkende dat de luchtmacht van Israël Iraanse wapendepots had aangevallen op de internationale luchthaven van Damascus.

Na de Israëlische luchtaanval van vorige week waarschuwde Netanyahu Iran en Syrië dat Israël geen ‘daden van agressie’ zal tolereren, noch zal het de voortdurende aanwezigheid van Iran op Syrische bodem accepteren.

Rusland en Israël waren in het verleden gecoördineerd met betrekking tot Israëlische luchtaanvallen in Syrië, maar de betrekkingen waren afgekoeld sinds het neerhalen van een Russisch verkenningsvliegtuig boven Syrië in september. Russische functionarissen gaven Israël de schuld van het neerhalen van het vliegtuig en weigerden later de geldigheid van Israëls onderzoek naar het incident te accepteren.

In de afgelopen weken zijn er tekenen dat de Israëlisch-Russische coördinatie hervat wordt. Netanyahu hield begin januari gesprekken met Poetin voor de eerste keer sinds de schokkende aankondiging van Washington dat het zijn troepen terugtrok uit Syrië.

Minsietr voor Absorptie Yoav Galant zei tijdens een culturele gebeurtenis dit weekeinde dat Israël een plan had om Iran te dwingen Syrië te verlaten. De voormalige generaal voegde eraan toe dat Rusland instemde met het plan van Israël, waarop hij verder geen details over vrijgaf. “Israël en Rusland hebben een gedeeld belang om de Iraniërs uit Syrië te verdrijven”, zei hij.

“Zolang de Russen de rebellenorganisaties moesten verslaan, zagen ze de Iraniërs en Hezbollah als partners omdat ze actief waren op het slagveld,” vervolgde Galant. De opmerkingen van Galant komen te midden van de toenemende spanningen op de noordgrens van Israël terwijl de IDF tracht Iran te beletten zich militair te vestigen in Syrië.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Merkel: Iran’s policy in Syria threatens Israel – German Chancellor tells Israeli TV Germany is working to ensure Iranian forces don’t get ‘too close to the Golan Heights’” van 28 januari 2019 en aan artikel van Tzvi Lev “Galant: Israel has a plan to kick Iran out of Syria” van 26 januari 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Charles Bybelezer “The Russian bears juggling act in Syria” van 28 januari 2019 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.