Nieuw rapport: Extreemrechts antisemitisme is grootste bedreiging voor Joden wereldwijd

Plaatje hierboven:  Wroclaw, Polen. 1 mei, 2016. Joanna Helcyk, leidster van de Neder-Silesië Brigade, geeft een speech tijdens een anti-islamprotest van het Nationaal Radicale Kamp (Obóz Narodowo-Radykalny – ONR) in Wroclaw (de voormalige Duitse stad Breslau aan de Oder) [beeldbron: Wyborcza.pl]

Extreemrechtse antisemitische incidenten vormen nu de meest serieuze bedreiging voor Joodse gemeenschappen overal ter wereld, met name in Europa en de Verenigde Staten, volgens een rapport van het ministerie van Diaspora-zaken dat op zondag is gepresenteerd door Diaspora minister van Zaken Naftali Bennett tijdens de wekelijkse kabinetsvergadering ter gelegenheid van de Internationale Holocaustherdenkingsdag.

Het rapport onthulde een hoog niveau van antisemitisme op straat en online en merkte op dat 70% van de aanslagen te maken had met anti-Israëlische attitudes. Bovendien zag 2018 het grootste aantal Joden dat werd vermoord tijdens antisemitische aanvallen sinds de aanslagen in 1992 op de Argentijnse Joodse gemeenschap. Dertien Joden werden vorig jaar gedood in drie afzonderlijke incidenten wereldwijd.

Onder hen waren de moord door een neonazi van de Amerikaanse student Blaze Bernstein in Californië afgelopen januari; de moord op de 85-jarige Mirielle Knoll door de Holocaust-overlevende in maart door moslimextremisten in Parijs; en het bloedbad in Pittsburgh in oktober, waar elf Sabbatsaanbidders werden neergeschoten door een schutter die er antisemitische en extreem-rechtse overtuigingen op nahield.

Bennett vertelde het kabinet dat Israël een “verantwoordelijkheid heeft om de miljoenen van onze broeders en zusters in de diaspora te helpen”, in het licht van de verhoogde golf van antisemitische aanvallen. “Het ministerie van Diaspora Zaken zal blijven werken om bruggen te bouwen met Joden over de hele wereld, en om antisemitisme uit te roeien via legale, diplomatieke en publieke diplomatie kanalen,” zei hij.

“Vooral deze week, wanneer de wereld Internationale Holocaustherdenkingsdag markeert, roep ik overheden over de hele wereld op om te handelen: bevrijd uw samenlevingen van antisemitisme en neem een ​​hard standpunt tegenover de haat tegen Joden.” Premier Benjamin Netanyahu hekelde de samenhang van antisemitisme tussen de extreem-linkse en radicale islam, maar merkte op dat Israël het vermogen van het Joodse volk om haat en geweld te weerstaan ​​heeft hersteld.

Volgens het rapport van het ministerie, in de VS, vertegenwoordigen Joden, hoewel ze slechts 2% van de bevolking vertegenwoordigen, 58% van alle haatdelicten die in 2017 gepleegd zijn op basis van religie. In totaal waren er in dat jaar 938 antisemitische incidenten, een enorme sprong van 37% ten opzichte van de cijfers van vorig jaar.

Het rapport meldde ook dat de meest gewelddadige antisemitische incidenten in de VS afkomstig waren van uiterst rechtse elementen zoals neonazi’s en blanke supremacisten. In het rapport werd opgemerkt dat in Frankrijk, zelfs na een opmerkelijke afname van antisemitische aanvallen in het voorgaande jaar – als gevolg van een verandering in het overheidsbeleid en de inzet van beveiliging – het aantal antisemitische incidenten in het jaar 2018 met 69% toenam.

En in het Verenigd Koninkrijk bereikten antisemitische incidenten een hoogste punt ooit, met antisemitische attitudes en incidenten in de Labour-partij die een aanzienlijk aantal Joden ertoe brachten om hun diepe bezorgdheid uit te spreken over de toekomst van hun land.

In termen van extreem-links antisemitisme merkte het rapport van het ministerie op dat dergelijke elementen de Joden verbinden met ‘kosmopolitische elites’ en het wereldwijde kapitalisme waarvan dergelijke groepen zeggen dat ze die proberen te bestrijden. Het rapport vestigde ook de aandacht op het pact tussen het extreem-links en het islamitische extremisme “wier belangen schijnbaar onverenigbaar zijn, maar die samenwerken tegen Israël en de Joden.”

De twee groepen zijn verenigd door de intersectionaliteitstheorie, die alle ‘onderdrukte’ groepen wil verbinden, ongeacht hun verschillende omstandigheden. Het rapport zegt dat islamitische extremisten “erin geslaagd zijn hun haat voor Israel te binden, gepresenteerd als oprechte zorg voor de Palestijnen, voor het begrip van intersectionaliteit.”

Het belichtte ook Studenten voor Gerechtigheid in Palestina, Islamitische Studentenverenigingen, Joodse Stem voor Vrede en de Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS) beweging als centrale spelers in het verhaal van Israël als een kolonialistische, nationalistische anti-liberale internationale outlaw.

In Duitsland zag de eerste helft van 2018 een significante toename van antisemitische incidenten in de eerste zes maanden van 2017, met 893 incidenten die in die periode waren opgetekend, bestaande uit 61,5% van de antisemitische incidenten voor het jaar 2017. Een rapport opgesteld door de Duitse overheid ontdekte dat 87,5% van de antisemitische incidenten werd gepleegd door mensen met extreem-rechtse ideologieën.

Netanyahu zei in reactie op het rapport dat “antisemitisme van extreem rechts geen nieuw fenomeen is”, in Europa, maar dat de connectie tussen “uiterst-linkse antisemieten vermomd als anti-Zionisten en islamitische extremisten, zoals onlangs is gebeurd in Groot-Brittannië en Ierland, een regelrechte schande is.”

Netanyahu had het waarschijnlijk over de wetgeving die in Ierland wordt ingevoerd en die de commerciële activiteiten van Ierse burgers buiten de grenzen van Israël vóór 1967 zou criminaliseren. Het was onduidelijk waar de premier naar verwees met betrekking tot Groot-Brittannië, maar het is waarschijnlijk dat hij de talrijke incidenten van antisemitisme van de Labour-partij bedoelde en verontrustende acties en verklaringen van zijn leider, Jeremy Corbyn.

Over de Internationale Herdenkingsdag van de Holocaust gesproken zei Netanyahu dat tijdens de Holocaust Joden niemand hadden om hen te redden, maar dat vandaag “de staat van de Joden een van de meest geavanceerde en sterkste ter wereld is.” Hij merkte op dat het Joodse volk ‘verschrikkelijk hulpeloos’ was tijdens de Holocaust, maar dat “we vandaag diegenen slaan die proberen ons te doden, en schade toebrengen aan iedereen die probeert ons te schaden. Eerst en vooral hebben de kracht van onze mensen om te weerstaan hersteld en hebben we de ballingschap van ons afgegooid,” zei hij.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Jeremy Sharon “Far-right antisemitism biggest threat to Jews worldwide: report” van 27 januari 2019 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Ben Cohen “Behind Europe’s anti-Semitism ‘Perception Gap’” van 27 januari 2019 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

♦ naar een artikel “40 Percent of Germans Agree With Anti-Semitic Statement” van 10 mei 2017 en een artikel van Brad Masdonald “Anti-Semitism: Why You Should Be Alarmed” op de site van The Philadelphia Trumpet, May/June 2009, Volume 20, No. 5

3 gedachtes over “Nieuw rapport: Extreemrechts antisemitisme is grootste bedreiging voor Joden wereldwijd

 1. Tja ; of je door de hond of de kat gebeten wordt ? maakt het verschil of je door een moslim of door een nazi de keel doorgesneden wordt ?

  De Bruine Pest

  Geliked door 1 persoon

 2. Extreem Rechts & Extreem Links & Fanatiek Islam……en alles er tussen in.

  De domme ignoranten, de zwakke meelopers, de gesjeesde jaloersen, de ziekelijke gestoorden, de politiek correcte fanaten en de ‘humane’ anti Semieten & racisten,

  Een Jodenhater is een Jodenhater. De naam doet er verder niet toe.

  Het zijn ‘mensen die haten, ophitsen, moorden, hakenkruisen plaatsen en herdenkingen verstoren……..en zolang het Westen Israel (de ultieme Jood) blijft beschuldigen voor de verdediging van haar burgers, de Joden uit hun eigen geschiedenis schrijven, terreurstaten blijft gedogen en hun leiders met applaus blijft verwelkomen, hebben al deze onderzoeken met de bekende uitkomst geen zin.

  Het Westen zal eerst de hand in eigen boezem moeten steken, want het is door hun wegkijk & gedoogpolitiek dat de wormen uit hun holen kruipen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.