In Israël leven nog 212.000 Holocaustoverlevenden

In Israël leven op dit moment nog ongeveer 212.000 overlevenden van de Holocaust. De meesten van hen zijn ouder dan 80 jaar. Zodoende is het aantal van de nog levende Holocaustoverlevenden met 9000 gedaald. Dat heeft het Israëlische Bureau voor de Statistiek naar aanleiding van de Internationale Holocaust Herdenkingsdag bekendgemaakt.

Volgens de cijfers wordt verwacht dat er in het jaar 2025 nog slechts 102.000 van hen zullen leven, vijf jaar later zal het aantal dalen naar 53.000, dan zullen alle overlevenden ouder zijn dan 90 jaar.

Het door het Bureau voor de Statistiek gepubliceerde bericht is gebaseerd op data van de Dienst voor de rechten van de Holocaustoverlevenden van het ministerie van Financiën. Bij de cijfers werd rekening gehouden met de binnen de volgende decennia verwachte verandering van de levenstijd.

65% van de in Israël levende Holocaustoverlevenden is afkomstig uit Europa, waaronder 26% uit de voormalige Sovjet-Unie, 12% uit Roemenië en 6% uit Polen. De overige 35% is afkomstig uit Noord-Afrika en Irak, waaronder 16% uit Marokko en 2% uit Algerije.

38% van alle Holocaustoverlevenden kwam nog voor het jaar 1951 naar Israël, de meesten van hen kort na de stichting van de staat Israël in het jaar 1948. Tussen de jaren 1952 en 1989 kwam 29% van de nu in Israël nog levende Holocaustoverlevenden naar Israël. De rest kwam na de ineenstorting van de Sovjet-Unie.

De Dienst voor de rechten van Holocaustoverlevenden is een staatsinstelling, die overlevenden voorrechten verleent wanneer zij tussen de jaren 1933 en 1945 in een door nazi-Duitsland veroverd land geleefd hebben of als vluchtelingen vanwege de vervolging door de nazi´s hun vaderland moesten verlaten.

door NAI Redaktion


Bronnen:

♦ artikel in een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel “212.000 Holocaust-Überlebende in Israel” op de site van Israel Heute van 27 januari 2019.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.